Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2017

Mletý závitek plněný zelím a slaninou

21. května 2017 v 16:54 | Jana H. |  Mleté maso




500 g mletého masa
1 vajíčko
sůl
pepř
majoránka
troška mléka
strouhanka na zahuštění


Na náplň:
2 lžíce kysaného zelí
100 g anglické slaniny
špetka mleté papriky
olej


Do mletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Pak přidáme strouhanku pořádně propracujeme. Stůl nebo prkénko posypeme hladkou moukou, mleté maso rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vypracujeme obdélník a na něj klademe zelí a špalíček slaniny. Posypeme paprikou a opatrně namočenýma rukama zavineme do tvaru válečku a pořádně stiskneme. Dáme na plech s pečícím papírem, pokapeme trošku olejem a dáme do trouby péct.

Podáváme s bramborovou kaší .

Porce: 4

Králičí stehna s česnekem

21. května 2017 v 16:47 | Jana H. |  Kuřecí maso




4 přední králičí stehna nebo 2 zadní
1 palička česneku
1 smetana
sůl
pepř
2 plátky másla


Omytá a osušená stehna osolíme, opepříme a dáme do kastrůlku na rozpuštěné máslo orestovat. Přidáme oloupané stroužky česneku, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby péct. Když jsou stehna měkká, vyjmeme je z kastrůlku a přendáme na talíř. Do výpeku nalijeme smetanu a chviličku povaříme. Ponorným mixerem rozmixujeme na hrubo česnek a podle potřeby dochutíme.

Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2

Pečené vepřové žebírko v hořčici

6. května 2017 v 15:10 | Jana H. |  Vepřové maso




2 větší vepřová žebírka
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce krémžské hořčice
4 malé lžičky cukru
sůl
1 cibule


V misce smícháme obě hořčice, cukr a promícháme. Omytá a osušená žebírka osolíme a potřeme hořčicovou směsí. Do kastrůlku dáme nakrájenou cibuli, na ni položíme žebírka, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct a pečeme dozlatova.

Podáváme se šťouchanými bramborami a oblíbenou zeleninovou přílohou.

Porce:2

Pečená krkovička s brusinkovou omáčkou

6. května 2017 v 15:03 | Jana H. |  Vepřové maso




500 g krkovičky
1 ostravská klobása
2 lžíce brusinkové zavařeniny
olej
plátek másla
sůl
pepř
½ lžičky mletého nového koření
šťáva z půlky citronu
1 cibule
1 menší mrkev
1 menší petržel
kousek celeru
150 ml smetany na šlehání


Omytou krkovičku protkneme klobásou. Do kastrůlku dáme olej, máslo a necháme rozehřát. Na rozehřátý tuk dáme krkovičku a ze všech stran orestujeme, aby se zatáhla. Orestované maso přendáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a celer. Přidáme citronovou šťávu, nové koření, maso vrátíme zpátky k zelenině, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct. Upečené maso přendáme na talíř. Zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a ještě jednou na hrubo rozmixujeme. Vlijeme smetanu a chvilku povaříme.

Podáváme s kynutým nebo bramborovým knedlíkem.


Porce: 3