Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2016

Domácí chilli omáčka

26. srpna 2016 v 20:10 | Jana H. |  Ostatní




6 papriček Habanero ( 100 g)
2,5 lžíce cukru
2,5 lžíce octa
2,5 lžičky soli
3 lžíce oleje
1 větší cibule
5 větších stroužků česneku
2 ks rajčatové šťávy ( á 500 g)Passata di pomodoro ( z Penny)



Do kastrůlku na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na krájený česnek a nakrájené papričky. Podlijeme trošku vodou a podusíme tak, aby se směs dala rozmixovat. Podušenou směs rozmixujeme a přidáme rajčatovou šťávu, sůl, cukr, ocet, přivedeme k varu a chvilku povaříme. Necháme vychladnout. Plníme do malých skleniček a zaváříme po dobu 20 minut.



Z uvedeného množství surovin jsem měla 5 větších ( od dětských přesnídávek) a 3 malé skleničky.


Inspirace na internetu, gramáž jsem si upravila podle svého.

Ragú z dýně Hokaidó

26. srpna 2016 v 20:05 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy




1/2 dýně Hokaido
5 větších žampionů
1 cibule
1 chilli paprička
1 lžička ústřicové omáčky
sůl
pepř
olej
100 ml smetany

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na malé kostičky nakrájenou dýni neloupanou, na kousky rozkrájené žampiony a nakrájenou chilli papričku. Osolíme, opepříme,přidáme lžičku ústřicové omáčky, podlijeme trošku vodou a chvilku odusíme. Na závěr přilijeme smetanu, povaříme a odstavíme.

Podáváme s rýží.


Porce: 2

Palačinky se žahourem

20. srpna 2016 v 17:28 | Jana H. |  Ostatní




6 ks palačinek

Žahour:
1 hrnek borůvek
plátek másla
cukr podle chuti
špetka skořice
250 ml mléka nebo smetany
1,5 lžíce vanilkového pudinku

Do kastrůlku dáme máslo, borůvky, cukr, skořici a zalijeme pár lžícemi vody. Přivedeme k varu a chvilku povaříme, až se borůvky částečně rozvaří. Ve smetaně rozmícháme pudink a vlijeme do borůvek a za stálého míchání povaříme.

Palačinky pocukrujeme a polijeme žahourem.

Takto můžeme udělat i lívance.


Porce: 2

Řecký guláš

20. srpna 2016 v 17:24 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězího masa
350 g zelených fazolek ( 1 sáček mražených)
1 větší rajský protlak
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1 lžička mleté papriky
sůl
pepř
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Vmícháme rajský protlak, papriku, sůl ,pepř a chvilku restujeme. Podlijeme trošku vodou a zvolna dusíme. Před dokončením přidáme fazolky a ještě chvilku povaříme, aby trošku změkly.
Podáváme s opečeným bílým pečivem.


Porce: 3

Zdroj: internet

Vepřová směs se zeleninou na asijský způsob

16. srpna 2016 v 13:23 | Jana H. |  Vepřové maso




500 g vepřového plecka
1 větší cibule
1 větší mrkev
hrst fazolových lusků
2 hrsti sladkého zelí
4 stroužky česneku
2 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce chilli omáčky nebo 1 chilli paprička
1 lžička balsamikového octa
1 lžička cukru
olej
sůl

Maso omyjeme a osušíme. Nakrájíme na menší kostky a dáme na olej zatáhnout. Cibuli nakrájíme na osminky, přidáme k masu spolu s česnekem . Zalijeme sojovou , rybí a chilli omáčkou, přidáme balsamikový ocet, cukr, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Mezi tím, co se maso dusí , nakrájíme si mrkev a zelí na nudličky. Těsně před dokončením vložíme nakrájenou zeleninu včetně fazolek a chvilku necháme dusit. Na závěr , pokud to bude potřeba nebo podle chuti, osolíme popřípadě přidáme cukr.

Podáváme s rýží.

Porce: 3

Inspirace na internetu.

Tvarohové muffiny

16. srpna 2016 v 13:19 | Jana H. |  Moučníky




250 tvarohu - kostka
200 g polohrubé mouky
100 g krupičkového cukru
2 vejce
100 ml oleje
100 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
Nutella

Do mísy nasypeme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, sůl, cukry a promícháme. Potom přidáme ostatní ingredience: tvaroh, vejce, olej, mléko a pomocí metliček vypracujeme hladké těsto.
Formičky na muffiny vymažeme olejem nebo máslem. Na dno každé dáme trošku těsta, pomocí lžičky přidáme trošku Nutelly a navrch dáme další lžičku těsta. Plníme asi do 3/4 formičky. Dáme do vyhřáté trouby péct.



Marinované špekáčky

8. srpna 2016 v 10:41 | Jana H. |  Saláty



500 g špekáčků
2 větší cibule
1 - 2 lžíce hořčice
200 g majolky
pepř
špetka chilli koření
2 jarní cibulky

Špekáčky oloupeme a spolu s cibulí nakrájíme na kolečka a přendáme do větší mísy. Přidáme hořčici, majolku, pepř,chilli koření a promícháme. Přikryjeme alobalem a dáme do ledničky rozležet alespoň na dvě hodiny.
Před podáváním posypeme nakrájenou jarní cibulkou nebo pažitkou.

Podáváme s pečivem.

Porce: 4

Zdroj: internet

Pikantní maso se zeleninou

8. srpna 2016 v 10:33 | Jana H. |  Vepřové maso



500 g vepřového plecka
1 cuketa mladá
2 hrsti mražených fazolek
1 konzerva loupaný rajčat
2 cibule
5 stroužků česneku
1 lžička chilli pasty ( chilli koření, chilli paprička)
sůl
olej
2 jarní cibulky


Na olej dáme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Přidáme nakrájené cibule,celé stroužky česneku a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Osolíme, opepříme a nalijeme celou konzervu loupaných rajčat, lžičku chilli pasty a necháme pozvolna vařit. Před dovařením přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, fazolky a ještě chvilku dusíme, zelenina by měla zůstat křupavá. Odstavíme a posypeme nakrájenou jarní cibulkou.

Podáváme s těstovinami nebo chlebem.

Porce: 3 - 4