Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2016

Pečená vepřová kýta na houbách s rozmarýnem

29. července 2016 v 15:07 | Jana H. |  Vepřové maso




500 g vepřové kýty
sůl
pepř
300 g mražených hub nebo 500 g čerstvých
olej
kmín
3 větvičky rozmarýnu
250 ml smetany
oříšek másla

Kýtu omyjeme a osušíme. Do kastrolku dáme trošku oleje, vložíme maso, houby, nakrájený rozmarýn, okmínujeme, osolíme, opepříme a dáme do trouby péct. Nejprve pečeme přikryté, před dokončením odkryjeme a dopečeme dozlatova. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a dáme na talíř odpočinout. Do výpeku nalijeme smetanu a přivedeme k varu. Na závěr přidáme oříšek másla , promícháme a odstavíme.

Podáváme s bramborovou kaší.



Porce: 3

Klobásové zelí

29. července 2016 v 14:59 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy




1 menší hlavička nového zelí
300 g libovolné klobásy
2 cibule
sůl
kmín
olejt
trošku octa
moučné máslo




Na olej dáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu a necháme chvilku restovat. Pak přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trošku vodou a dusíme asi 15 minut. Hlídáme , zelí by mělo zůstat trošku křupavé. Na konec si uděláme z oříšku másla a hladké mouky moučné máslo, přidáme do zelí, vlijeme pár kapek octa, zamícháme a chvilku povaříme.
Podáváme s chlebem nebo s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Porce: 3

Inspirace na internetu

Česneková žebírka

3. července 2016 v 9:06 | Jana H. |  Vepřové maso



6 ks vepřových žebírek
5 stroužků česneku
sůl
hladká mouky na obalení
olej

Omytá a osušená žebírka osolíme, potřeme rozetřeným česnek a obalíme v mouce. Přendáme do pekáčku s rozehřátým olejem a ze všech stran osmažíme.




Podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct. Pečeme nejprve přikryté, před dopečením odkryté. Upečená přendáme na talíř a do výpeku dáme lžičku hladké mouky, podlijeme vodou a chvilku povaříme, abychom získali dobrý sos.

Podáváme buď s chlebem nebo s knedlíky a se zelím.

Porce: 3

Cuketa tak trochu po indicku

3. července 2016 v 9:00 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy




2 menší cukety
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička kurkumy
sůl
150 g uzeného masa nebo šunky
kousek chilli papričky
olej
250 ml smetany

Cuketu omyjeme a osušíme. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek, na kousky nakrájené uzené maso nebo šunku, na čtvrtky nakrájenou cuketu, přidáme kurkumu, chilli papričku, zalijeme smetanou a povaříme asi 5 minut. Cuketa by měla být křupavá ne rozvařená.

Podáváme s rýží.

Porce: 2