Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2016

Pečená kližka s okurkovou omáčkou

26. června 2016 v 8:55 | Jana H. |  Hovězí maso



500 g hovězí kližky
2 cibule
sůl
pepř
asi 4 snítky tymiánu
olej
2 - 3 okurky
kousek chilli papričky ( nemusí být)

Kližku nakrájíme na plátky. Po okrají nařízneme, aby se nekroutila, osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Přidáme nakrájenou cibuli, tymián, podlijeme vodou nebo vývarem, zakryjeme pokličkou a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu asi 2,5 - 3 hodinky , záleží na stáří masa. Když je maso měkké, přendáme na talíř a výpek rozmixujeme. Do rozmixovaného výpeku vložíme nahrubo nastrouhané okurky a chvilku zvolna povaříme.

Kdo chce, může k okurkám přidat kousek chilli papričky.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Porce: 3

Bramborové muffiny

26. června 2016 v 8:46 | Jana H. |  Ostatní



5 větších brambor
1 menší cibule
200 g tvrdého sýra - čedar
3 vajíčka
trošku mléka
sůl
pepř
jarní cibulka
100 g uzeného masa

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Osolíme a necháme chvilku stát, aby pustily vodu. Přebytečnou vodu vymakáme a brambory opepříme. Mezi tím vymažeme formičky olejem nebo sádlem a dáme do trouby na chvilku zahřát. Do formiček klademe lžící nastrouhané brambory a tvoříme mističky. Dáme do trouby zapéct, dokud okraje nezezlátnou. Nahrubo nastrouháme sýr, cibuli a maso nakrájíme na malé kostičky , jarní cibulku na slabé plátky, přidáme vajíčka a promícháme. Směsí plníme rozpečené muffiny a znovu dáme do trouby zapéct.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Pokud je sýrová směs hustší, zředíme lžící mléka.

Zdroj: internet

Salát z červené řepy a Nivy

5. června 2016 v 8:32 | Jana H. |  Saláty




2 bulvy červené řepy
100 g Nivy
sůl
pepř
3 vajíčka
1 malá červená cibule
2 lžíce oleje

Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme, opepříme, přidáme nahrubo nastrouhanou Nivu, zakapeme olejem a dáme do ledničky vychladit. Na konec přidáme uvařená vajíčka. Ozdobíme cibulí a podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: internet

Pečená hovězí kližka

5. června 2016 v 8:27 | Jana H. |  Hovězí maso



600 g hovězí kližky
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
moučné máslo

Na rozpálený olej dáme maso zatáhnout. Po opečení osolíme a opepříme. Přidáme na osminky nakrájenou cibuli, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pečeme pomalu asi 2,5 hodinky nebo dokud není maso měkké. Po upečení přendáme na talíř a výpek rozmixujeme. Z oříšku másla a hladké mouky si uděláme moučné máslo, přidáme do výpeku a pokud bude potřeba, podlijeme vodou. Za stálého míchání povaříme asi 15 minut.
Podáváme nejlépe s chlupatými knedlíky a zelím.

Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

Porce: 3