Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2016

Přední hovězí se sušenými rajčaty a švestkami

16. května 2016 v 16:47 | Jana H. |  Hovězí maso



500 g předního hovězího masa
1 sklenička nakládaných sušených rajčat se švestkami
2 cibule
100 ml rajčatové šťávy
1 lžička mleté papriky
sůl
pepř
olej

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Na rozpálený olej dáme osolené a opepřené plátky masa opéct. Přidáme na kostičky nakrájené cibule, zasypeme paprikou, zalijeme rajčatovou šťávou a pozvolna necháme dusit ve vlastní šťávě. Když se nám šťáva vydusí, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme celou skleničku rajčat se švestkami i s nálevem. Ještě chvilku podusíme a podle potřeby dochutíme.

Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Porce: 2 - 3

Pečené hovězí žebírko s cuketou na smetaně

16. května 2016 v 16:42 | Jana H. |  Hovězí maso



2 hovězí žebírka
sůl
pepř
1 cibule
olej
1 mladá větší cuketa
oříšek másla
2 stroužky česneku
sůl
špetka pepře
200 ml šlehačky

Omytá a osušená žebírka osolíme , opepříme a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu asi 2,5 - 3 hodinky podle druhu masa. Během pečení, pokud je potřeba podléváme vývarem nebo vodou.
Na pánev dáme máslo,na plátky nakrájený česnek a chvilku restujeme. Přidáme nakrájenou cuketu , osolíme, opepříme a chvilku podusíme. Když je trošku měkká, neměla by být rozdušená, zalijeme smetanou a povaříme.
Podáváme buď s rýží nebo s bramborami.
Porce: 2

Ossobuco

1. května 2016 v 16:04 | Jana H. |  Hovězí maso


2 plátky ossobuca
1 mrkev
1 menší petržel
2 řapíky celeru
250 ml bílého vína
1 lžička tymiánu
1 lžička rozmarýnu
1 plechovka krájených rajčat
1 větší cibule
hladká mouka na obalení
máslo
sůl

Gremoláta:
2 lžíce ploché petrželky
4 menší stroužky česneku
citronová kůra z ½ citronu

Maso omyjeme, osušíme, nařízneme okraje a obalíme v mouce. Na pánvičku dáme rozpustit máslo a maso na něm opečeme. Přendáme do kastrolku, ve kterém budeme maso péct. Na výpek dáme nakrájenou cibuli, na menší kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Přidáme tymián, rozmarýn,sůl, rajčata, podlijeme vínem a chvilku podusíme. Podušenou zeleninou zalijeme maso, přikryjeme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme pomalu, pokud je potřeba podléváme vývarem nebo vodou.
Petrželku nakrájíme , přidáme na plátky nakrájený česnek a citronovou kůru. Promícháme a dáme na upečené maso. Necháme odkryté dopéct asi 5 minut.
Podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými bramborami.

Porce: 2

Zdroj: internet

Kuřecí prsíčka se šafránovou omáčkou

1. května 2016 v 15:52 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 kuřecí prsíčka
sůl
kousek másla


Omáčka:
špetka šafránu
½ lžičky zázvorové šťávy
sůl
150 ml smetany

Prsíčka omyjeme a osušíme. Osolená dáme do kastrolku na rozpuštěné máslo a opečeme, podlijme trošku vodou a dáme do trouby péct. Když jsou upečená, přendáme na talíř a zabalíme do alobalu, aby nevychladla. Do výpeku přidáme lžičku másla, zázvorovou šťávu, zalijeme smetanou se špetkou šafránu. Osolíme a chvilku mírně povaříme.

Podáváme buď s bramborami nebo s rýží.

Poznámka: množství zázvorové šťávy je vymačkaná asi ze dvou centimetrů čerstvého zázvoru

Porce: 2