Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2016

Jablíčkové růžičky

29. března 2016 v 14:50 | Jana H. |  Moučníky



1 listové těsto
3 větší jablka
cukr
skořice
citronová šťáva z půlky citronu

Nejdříve si připravíme jablka. Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Ty pak dáme do nádobky s vodou s citronovou šťávou, cukrem a minutku povaříme. Ne dlouho, aby se nerozvařily, jen aby zvláčněly. Scedíme a necháme vychladnout. Těsto si rozdělíme na poloviny a rozválíme. Nařežeme proužky široké 3 cm a dlouhé asi 17 cm nebo tak, aby se nám po srolování vešly do misek na muffiny. Na každý proužek do poloviny přes sebe klademe plátky jablíček , posypeme skořicí. Přehneme zbytkem těsta a srolujeme. Srolované růžičky dáme do misky na muffiny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova.

Zdroj: internet - ženy i prima

.

Krůtí kuličky ve sladkokyselé omáčce

29. března 2016 v 14:41 | Jana H. |  Kuřecí maso




500 g mletého krůtího masa
1 vejce
sůl
pepř
1 malá cibule
strouhanka na zahuštění

Na omáčku:
olej
1 lžíce třtinového cukru
1 velká cibule
1 kapie
5 žampionů
šťáva z půlky citronu
1 lžička sladké chilli omáčky
1 lžíce plocholisté petrželky

Do mletého masa přidáme vejce, sůl, pepř, na kostičky nakrájenou cibuli, strouhanku a vypracujeme hladké těsto. Necháme chvilku v ledničce odpočinout. Potom tvoříme malé kuličky. Na pánev dáme trošku oleje, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Do karamelu vložíme kuličky a chvilku ze všech stran opékáme. Musíme dávat pozor, aby se nepřipálily. Přidáme na osminky nakrájenou cibuli, kapii, nakrájené žampiony, citronovou šťávu, podlijeme trošku vodou a asi půl hodinky dusíme. Na závěr omáčku osolíme, přidáme chilli omáčku a popřípadě citronovou šťávu, aby omáčka byla sladkokyselá. Na talíři posypeme nakrájenou petrželkou.

Podáváme s rýží.

Porce: 2 - 3

Panna cotta

17. března 2016 v 17:10 | Jana H. |  Moučníky




500 ml smetany na šlehání
3 lžíce krupičkového cukru
3 plátky želatiny
1 vanilkový lusk

libovolné ovoce

Nejdříve si namočíme želatinu do vlahé vody. Do hrnku vlijeme šlehačky a nasypeme cukr. Vanilkový lusk opatrně rozřízneme, nožem seškrabeme zrníčka a přidáme do šlehačky. Promícháme a necháme zahřívat. Nevaříme. Když je šlehačka zahřátá, ale ne vařící, přidáme vymačkanou želatinu, promícháme, aby se želatina rozpustila. Poté lijeme do mističek, které jsme vypláchli studenou vodou. Necháme vychladnout a pak dáme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.

Podáváme s libovolnou ovocnou omáčkou.

Porce: 4

Zdroj: internet

Krůtí játra s fenyklem

17. března 2016 v 16:59 | Jana H. |  Vnitřnosti



500 g krůtích jater
2 bulvy fenyklu
sůl
pepř
olej
plátek másla


Játra omyjeme, osušíme, zbavíme blan a rozkrojíme na půlky. Fenykl rozpůlíme, vyjmeme srdíčko a nakrájíme na plátky. Na pánev dáme trošku oleje, vložíme játra a necháme chvilku restovat.Přidáme nakrájený fenykl, opepříme, podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme. Odstavíme, osolíme, přidáme plátek másla a mícháme až se máslo rozpustí.

Podáváme buď s bramborami nebo rýží.

Porce: 3