Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2016

Fazolový chilli guláš

28. února 2016 v 14:49 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy




250 g mražených fazolových lusků
1 konzerva fazolek v chilli nálevu
1 střední cibule
8 větších stroužků česneku
1 malý rajský protlak
1 chilli paprička nebo chilli koření
olej
sůl
pepř
1 lžička cukru
1 pikantní klobása

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a necháme trošku osmahnout. Pozor na spálení. Až česnek zavoní, přidáme fazolové lusky, na kolečka nakrájenou klobásu , rajský protlak a za stálého míchání chvilku podusíme. Když jsou fazolky podušené, ale ne úplně měkké, přidáme chilli papričku nebo mleté chilli, pepř , fazolky i s nálevem a necháme prohřát. Na konec osolíme,dochutíme cukrem a kdo chce, může posypat nakrájeným pórkem nebo zelenou petrželkou.
Podáváme, nejlépe s opečeným bílým pečivem.

Porce: 2 - 3

Bramborové krokety s hlívou ústřičnou

28. února 2016 v 14:41 | Jana H. |  Levné pokrmy



400 g vařených brambor
hladká mouky podle potřeby
1 vajíčko
sůl

Dále budeme potřebovat:
2 trsy hlívy ústřičné
1 menší cibuli
sůl
pepř
olej

Na trojobal:
2 vajíčka, hladká mouka, strouhanka
olej na smažení

Nejdříve si podusíme hlívu. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a natrhanou hlívu také na menší kousky,lépe se potom balí do těsta,osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Necháme vychladnout.
Mezi tím si uděláme těsto. Brambory najemno nastrouháme, přidáme vajíčko, sůl a tolik mouky, abychom vypracovali hladké těsto. Tvoříme obdélníčky, naplníme vychladlou směsí hlívy, uzavřeme a v rukou vypracujeme válečky. Krokety obalujeme v hladké mouce, vajíčku a na konec ve strouhance. Klademe na olej a smažíme dozlatova.
Můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Vepřové giros srdíčko se zeleninou

18. února 2016 v 15:42 | Jana H. |  Vnitřnosti



2 vepřová srdíčka
1 lžička koření giros
sůl
olej
1 střední cibule

Dále budeme potřebovat:
250 g fazolových lusků
2 mrkve
8 větších stroužků česneku
sůl
pepř
olej
plátek másla

Srdíčka omyjeme a odstraníme blány tak, aby nám zůstalo čisté maso. Vložíme do hrnce s vodu a vaříme skoro doměkka. Pak přendáme na talíř. Do kastrůlku dáme olej, na kostičky nakrájenou cibuli a k ní přidáme uvařené srdíčko, nakrájené na plátky. Osolíme, přidáme koření giros a dusíme, nejprve ve vlastní šťávě a pak podle potřeby podléváme vývarem. Dusíme dokud není cibule téměř rozdušená.
Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na olej dáme rozvonět česnek, přidáme nakrájenou mrkev a fazolky. Osolíme, opepříme a krátce podusíme. Mrkev i fazolky by měly být křupavé. Na závěr zamícháme plátek másla.
Podáváme s bramborovou kaší.
Porce: 3

Barevné jablečné řezy

18. února 2016 v 15:31 | Jana H. |  Moučníky



Tmavé těsto:
300 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
7 lžic mléka
1 vejce
100 g moučkového cukru
100 g Hery

Světlé těsto:
3 - 4 vejce ( podle velikosti)
150 g cukru krupice
8 lžic mléka
300 g polohrubé mouky

Dále budeme potřebovat:
4 velká jablka
hrst ořechů
rozinky
skořice

Nejprve si uděláme tmavé těsto.
Do mouky zamícháme prášek do pečiva, přidáme kakao, cukr a promícháme. Do promíchané mouky nastrouháme nahrubo Heru, rozklepneme vejce, přidáme mléko a od středu nožem začínáme zpracovávat tak, aby se mléko a vejce nerozlily mimo mouku. Potom začneme těsto zpracovávat rukama tak dlouho, až máme pěkně vypracované hladké těsto. Zabalíme do folie a dáme do ledničky odpočinout. Odpočinuté těsto vyndáme na vál a rozválíme na velikost plechu. Opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Jablka nastrouháme nahrubo a rozprostřeme na těsto, posypeme nastrouhanými ořechy a rozinkami, posypeme skořicí.

Pak začneme zpracovávat světlé těsto.
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutků dáme krupičkový cukr a vyšleháme do pěny. Vsypeme mouku, nalijeme mléko a opatrně zamícháme sníh z bílků. Nalijeme na jablka a rozetřeme po celém plechu.
Dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150°C v horkovzdušné troubě dokud okraje nezezlátnou.

Zdroj: internet

Vepřové plecko naložené v cibulové marinádě

1. února 2016 v 15:19 | Jana H. |  Vepřové maso



2 větší plátky plecka
sůl

Marináda:
2 střední cibule
pepř
1 stroužek česneku
300 ml mléka

Plátky masa naklepeme a opepříme. Do misky si dáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř, rozmačkaný česnek a mléko. Promícháme a vložíme plátky tak, aby byly ponořené. Přikryté dáme do lednice nejlépe přes noc. Druhý den maso vyjmeme, osolíme a dáme do kastrůlku, zalijeme zbylou marinádou a dáme do trouby péct. Pečeme přikryté doměkka asi hodinku. Před dopečením , odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Podáváme s bramborami.

Poznámka: plátky jsou dobré podávané s restovanou zeleninou.

Porce: 2

Vepřové kostky na oreganu

1. února 2016 v 14:52 | Jana H. |  Vepřové maso




500 vepřového masa
1 menší cibule
sůl
pepř
1 lžička oregana
250 ml smetany na šlehání
olej

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Na pánev dáme olej, na kostičky nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené maso. Osolíme, opepříme a zasypeme oreganem. Nejprve dusíme ve vlastní šťávě a až se šťáva vydusí, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Na závěr vlijeme smetanu a necháme chvilku povařit. Pokud je potřeba podléváme aby se maso pěkně dusilo a cibule rozvařila.

Podáváme buď s těstovinami, rýží nebo jako já s pyré z dýně Hokaido .

Porce: 2 - 3