Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2016

Vepřový palec se sušenými rajčaty

6. ledna 2016 v 15:27 | Jana H. |  Vepřové maso



2 vepřové palce ( panenky)
200 g sušených rajčat naložených v oleji
1 střední cibule
2 lžičky oregana
sůl
pepř
olej
plátek másla

Do omytých a osušených palců uděláme uprostřed otvor a natlačíme do něj sušená rajčata. Osolíme, opepříme a posypeme oreganem. Na pánev dáme trošku oleje a palce zprudka opečeme ze všech stran. Opečené přendáme na talíř a do výpeku dáme na osminky nakrájenou cibuli a necháme trošku osmažit. Nesmíme spálit. Pak k cibuli přidáme opečené palce a dáme do trouby péct asi na 15 minut podle velikosti. Palce znovu přendáme na talíř, cibuli rozmixujeme, přidáme zbytek sušených rajčat, podlijeme trošku vodou a chvilku povaříme. Odstavíme z ohně, zamícháme plátek másla, a pokud bude potřeba, dochutíme.
Podáváme s bramborovou kaší.
Porce: 2

Pečené přední hovězí s česnekem

6. ledna 2016 v 15:20 | Jana H. |  Hovězí maso



500 g předního hovězího masa
1,5 paličky česneku
sůl
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky pepře
snítka rozmarýnu
1 větší cibule
olej

Maso omyjeme a osušíme. Do kastrolku dáme trošku oleje . Maso osolíme a opepříme, dáme na olej a ze všech stran necháme zatáhnout. Pak přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, půlku oloupaného česneku, celou paličku neloupaného česneku a nové koření. Rozmarýn pokrájíme nadrobno a přidáme k masu. Podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu asi 2,5 hodinky. Během pečení podléváme, abychom měli šťávu . Po upečení maso zabalíme do alobalu a necháme chvilku odpočinout a pak krájíme jednotlivé porce. Asi polovinu česneku odložíme na talířek a zbytek výpeku rozmixujeme.
Podáváme s brambory polité šťávou, do které jsme dali odložený česnek.
Poznámka: měla jsem krásné hovězí na polévku, ale na konec jsem ho upekla.
Porce: 2