Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2015

Kuřecí prsa se smetanovo citronovou omáčkou

17. listopadu 2015 v 20:26 | Jana H. |  Kuřecí maso




2 kuřecí prsa
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky kurkumy
sůl
1 menší cibule


Omáčka:
šťáva z půlky citronu
pepř
2 lžíce zakysané smetany
sůl
moučné máslo (oříšek) pokud je potřeba

Do mouky zamícháme papriku a kurkumu. Omytá a osušená prsa osolíme a obalíme v mouce. Na rozpálený olej dáme prsa osmažit z obou stran. Pak přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Pokud je potřeba podléváme. Měkké maso vyjmeme a přendáme na talíř. Do výpeku přidáme citronovou šťávu, pepř, zamícháme zakysanou smetanu a chvilku povaříme. Podle chuti osolíme. Pokud máme omáčku řidší, můžeme zahustit moučným máslem a to tak, že do oříšku másla postupně zapracováváme hladkou mouku. Pak omáčku chvilku povaříme.

Porce: 2

Chilli cibule

17. listopadu 2015 v 20:19 | Jana H. |  Ostatní




2 střední cibule
1 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
½ lžičky chilli koření
kousek červené kapie
sůl
1 lžíce citronové šťávy



Na pánev dáme rozehřát máslo,přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Vložíme na osminky nebo kolečka nakrájenou cibuli a necháme v karamelu obalit. Přidáme sůl, chilli koření a citronovou šťávu, na malé kousky nakrájenou červenou papriku a chvilku dusíme. Cibule by neměl být úplně měkká, tak na skus.

Podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.

Guláš flamendr

8. listopadu 2015 v 18:38 | Jana H. |  Hovězí maso



500 g hovězího masa ( vepřového)
3 velké cibule
1 stroužek česneku
1 lžička papriky
4 lžíce tomatové šťávy
1 chilli paprička
4 steril.okurky
sůl
pepř
olej nebo sádlo

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme restovat dozlatova. Pak k ní přidáme tomatovou šťávu , mletou papriku, česnek a znovu restujeme. Do tohoto základu vložíme na kostky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme, aby se maso nepřipálilo, ale vždy jen trochu a hlavně musíme hlídat. Na závěr přidáme na nudličky nakrájené okurky a chilli papričku. Podle potřeby dochutíme.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Poznámka: tmavší barvu nám udělá hovězí maso.

Porce: 3

Zdroj: internet

Linecký koláč s broskvemi a se sněhem

8. listopadu 2015 v 18:31 | Jana H.



Linecké těsto:
300 g hladké mouky
150 g másla nebo Hery
3 žloutky
130 g moučkového cukru
1 kávová lžička prášku do pečiva

Náplň:
4 velké broskve
špetka skořice ( nemusí být)
hrst piškotů
sníh ze tří bílků

Do mouky přidáme nastrouhanou Heru, moučkový cukr, prášek do pečiva a žloutky. Všechny suroviny pořádně propracujeme v hladké těsto, zabalíme do folie a dáme na půl hodinky do ledničky odpočinout.
Mezi tím si omyjeme a vypeckujeme broskve. Piškoty si dáme do sáčku a pomocí např. válečku je rozdrobíme. Z bílků si ušleháme tuhý sníh.
Odpočinuté těsto rozválíme a přeneseme na koláčovou formu nebo menší pekáček. Okraje zvedneme, aby utvořily rámeček. Vyválené těsto posypeme rozdrobenými piškoty, poklademe na dílky pokrájenými broskvemi, posypeme špetkou skořice a dáme do trouby péct asi na 15 minut. Po uplynutí doby pečení, potřeme tuhým sněhem a dopečeme.

Zdroj: internet