Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2015

Hovězí líčka s brusinkovou omáčkou

23. října 2015 v 20:09 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězích líček
sůl
pepř
olej

Omáčka:
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 větší mrkev
3 stonky řapíkatého celeru
citronová šťáva z půlky citronu
3 lžíce brusinkového džemu

Omytá a osušená líčka osolíme, opepříme a dáme na olej zatáhnout. Přendáme na talíř a do výpeku dáme nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a restujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli, česnek, citronovou šťávu a jednu lžíci brusinkového džemu. Zarestujeme, přidáme líčka, podlijeme vodou nebo vývarem a pomalu dusíme doměkka. Když jsou líčka měkká, přendáme je na talíř a omáčku rozmixujeme. Do hotové omáčky zamícháme zbytek brusinek, popřípadě můžeme dochutit citronovou šťávou, to už podle chuti každého.

Porce: 2 - 3

Bramborové špízy

23. října 2015 v 20:04 | Jana H. |  Levné pokrmy



4 menší brambory
100 g anglické slaniny v celku
1 menší cibule
pikantní koření ( grilovací a jiné)
olej

Brambory uvaříme ve slupce ne zcela doměkka. Oloupeme je a necháme vychladnout. Pak krájíme na plátky silné necelý cm, přendáme do misky a posypeme kořením. Cibuli rozkrojíme na čtvrtiny a rozdělíme na jednotlivé listy, anglickou na kousky silné asi 5 mm. Na špejle napichujeme v pořadí kolečko brambory, anglická slanina, cibule. Smažíme na pánvi, ale kdo chce, může dát péct do trouby.

Podáváme jako samostatné jídlo .

Porce: 1 - 2

Zdroj: internet, upraveno

Jablečný džem

18. října 2015 v 12:48 | Jana H. |  Ostatní



1000 g oloupaných jablek
300 g krupičkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
2 celé skořice
1 sáček gelfix 3 v 1

Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku, přidáme skořici a dusíme doměkka. Ve dvou lžících cukru rozmícháme obsah sáčku gelfixu, přidáme k jablkám a povaříme asi 1 minutu. Pak nasypeme zbytek cukru a povaříme dalších 5 minut .Ponorným mixerem rozmixujeme, horké plníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Po 5 minutách skleničky obrátíme zpátky.

Postup je napsán na sáčku gelfix.

Jablková povidla

18. října 2015 v 12:43 | Jana H. |  Ostatní



3000 g jablek
700 g cukru
3 lžíce octa
2 - 3 lžíce citronové šťávy ( podle sladkosti jablek)
1 lžička hřebíčku
3 celé skořice

Omytá jablíčka nakrájíme na kousky a dáme do většího kastrolu. Přidáme cukr, ocet, hřebíček a skořici. Podlijeme trošku vodou ( asi 5 lžic vody), přikryjeme poklicí a dusíme.Pokud jablka pustila víc šťávy, odkryjeme a dusíme bez pokličky. Povidla jsou hotová, když uprostřed uděláme vařečkou brázdičku. Pokud se jablka nespojí, máme hotovo. Jinak musíme ještě chvilku dusit.Ponorným mixerem rozmixujeme , plníme do skleniček a obrátíme na 5 minut dnem vzhůru. Po pěti minutách skleničky znovu obrátíme.

Poznámka: jablka hlídáme a hodně mícháme, aby se nepřipálila.

Zdroj: internet

Strouhaná jablka

18. října 2015 v 12:39 | Jana H. |  Ostatní



2000 g loupaných jablek

Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme,napěchujeme do sklenic a zavíčkujeme. Vymačkanou šťávu slijeme do nádoby, dáme do lednice vychladit. Výborný přírodní mošt.

Zavařujeme 20 minut při 80°C. Obrátíme dnem vzhůru a když vychladnou, převrátíme zpátky a dáme do chladna uskladnit.