Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2015

Mleté koule na divočině s cibulovou marmeládou

29. září 2015 v 15:19 | Jana H. |  Mleté maso


400 g mletého masa
sůl
1,5 lžičky koření divočina
1 vejce
1 malá cibule
mléko podle potřeby
strouhanka podle potřeby

Omáčka:
1 velká mrkev
2 petržele
1 střední cibule
sůl
1,5 lžičky koření divočina
olej
1 zakysaná smetana



Do mletého masa přidáme najemno nakrájenou cibuli a všechny ostatní ingredience. Směs pořádně propracujeme a dáme do ledničky na půl hodinky odpočinout.
Na pánev nalijeme trošku oleje. Z masa děláme koule a dáme na olej rychle opéct. Opečené maso přendáme na talíř, do výpeku dáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostičky nakrájenou cibuli. Opatrně osolíme přidáme koření divočina, podlijeme trošku vodou a vložíme opečené koule. Necháme dusit asi půl hodinky. Maso vyjmeme na talíř a omáčku rozmixujeme. Zamícháme zakysanou smetanu a odstavíme.

Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo noky a cibulovou marmeládou.
Poznámka: recept na cibulovou marmeládu najdeme v kategorii Ostatní.

Porce: 4

Cibulová marmeláda

29. září 2015 v 15:02 | Jana H. |  Ostatní


2 střední červené cibule
plátek másla
špetka skořice
sůl
3 lžíce višňového nebo rybízového džemu
šťáva z půlky citronu
1 lžička třtinového cukru

Na pánev dáme máslo a necháme rozpustit. Do másla zamícháme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Pak přidáme na osminky nakrájené cibule, skořici, sůl, citronovou šťávu a chvilku podusíme. Na konec zamícháme džem.

Podáváme k divokému nebo grilovanému masu.

Poznámka: každý si dochutí podle svých chutí buď přidáním citronové šťávy nebo džemu.

Cuketový táč

29. září 2015 v 14:58 | Jana H. |  Moučníky



300 g polohrubé mouky
1 malá cuketa asi 300 g
200 g cukru krupice
150 ml oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
200 ml mléka
skořice

ovoce a drobenka

Cuketu omyjeme, osušíme a nastrouháme nahrubo. Mladou cuketu strouháme i se slupkou. Přidáme mouku s práškem do pečiva, cukr, olej, vejce, mléko a špetku skořice. Dobře promícháme a rozetřeme na plech s pečícím papírem. Poklademe omytým a osušeným ovocem, posypeme drobenkou a dáme do trouby péct.

Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150° C .


Slepice na paprice s kapary

23. září 2015 v 7:43 | Jana H. |  Kuřecí maso



1 slepice
2 střední cibule
1 lžička kurkumy
2 lžičky červené papriky
1 lžička rozmarýnu
1 sklenička kaparů
sůl
pepř
olej
1 lžíce smetanového jogurtu
1 lžíce zakysané smetany

Uvařenou slepici obereme. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme papriku, kurkumu, sůl, pepř, rozmarýn ,půlku skleničky kaparů a zarestujeme. Podlijeme vývarem ze slepice a povaříme. Uvařenou omáčku rozmixujeme, přidáme obranou slepici, jogurt, smetanu a zbytek kaparů. Promícháme a odstavíme z ohně.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Porce: 4

Cuketa na plechu

23. září 2015 v 7:37 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


500 g mladé cukety
½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku oleje
2 - 3 vejce podle velikosti
1 prášek do pečiva
300 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 stroužek česneku
200 g eidamu
200 g goudy
sůl
pepř
špetka majoránky nebo koření podle chuti

Nejdříve si dáme na pánev trošku oleje a přidáme na kostičky nakrájené maso nebo slaninu a necháme chvilku restovat. Cuketu omyjeme a nastrouháme nahrubo. K cuketě přidáme obě mouky s práškem do pečiva, olej, vejce, nahrubo nastrouhaný eidam, prolisovaný stroužek česneku. Opatrně osolíme, protože sýr je slaný dost, přidáme pepř a špetku majoránky. Promícháme spolu s vychladlým masem a rozetřeme na plech s vyšším okrajem. Navrch nastrouháme nahrubo goudu. Dáme do vyhřáté trouby péct . Pečeme dokud nemáme kraje zlatavé.

Plněné loupáčky

14. září 2015 v 6:55 | Jana H. |  Moučníky


Těsto:

500 g hladké mouky
225 ml mléka nebo podle potřeby
sušené kvasnice na ½ kg mouky
2 lžíce cukru
špetka soli
2 žloutky
3 lžíce oleje
1 vajíčko na potření

Libovolné náplně: maková, jablíčková, tvarohová ořechová, jakou kdo má rád.

Do mouky dáme cukr, sůl, kvasnice, olej, žloutky, vlahé mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na hodinku kynout. Po vykynutí přendáme na pomoučený vál. Rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme kolo. Rozdělíme na osminky,na vnější stranu dáme zvolenou náplň, zavineme a dáme na plech s pečícím papírem. Na konec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do trouby péct.

Pekla jsem na 150° C v horkovzdušné troubě.

Zdroj: internet

Povidlové taštičky z nudlového těsta

14. září 2015 v 6:48 | Jana H. |  Levné pokrmy



300 g polohrubé mouky
3 větší vejce
1 lžička oleje
špetka soli
povidla
máslo na polití
moučkový cukr na posypání


Z mouky, vajíček,soli a oleje vypracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a dáme do ledničky na hodinku odpočinout. Z těsta vyválíme plát těsta silný asi 2 - 3 mm a pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Doprostřed dáme kopeček povidel, okraje přehneme a pořádně prsty přitiskneme k sobě, aby povidla při vaření nevytekla. Dáváme do vroucí vody vařit, stáhneme plamen a necháme, podle velikosti, asi 7 - 10minut probublávat. První taštičku vyzkoušíme.

Porce: 3