Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2015

Trošku jiná znojemská pečeně

29. srpna 2015 v 18:12 | Jana H. |  Hovězí maso



650 g předního hovězího masa
2 mrkve
kousek celeru
250 ml červeného vína
1 větší cibule
sůl
pepř
bobkový list
mleté nové koření
olej
2 steril.okurky

Na rozpálený olej dáme omyté a osušené maso a necháme zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli,mrkev, celer, bobkový list, pepř, mleté nové koření, podlijeme vínem, přikryjeme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme pozvolna alespoň 2,5 hodinky. Hlídáme, aby se maso nepřipálilo. Pokud je potřeba podlijeme vodou. Když je maso měkké, přendáme na talíř, odstraníme bobkový list a výpek rozmixujeme. Do rozmixovaného sosu přidáme na nudličky nakrájené okurky a chvilku povaříme. Pokud máme sosu méně, ve vodě rozmícháme lžičku hladké mouky, zalijeme přiměřeným množstvím vody a povaříme.

Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Porce: 2 - 3

Hovězí veverka na pivu

29. srpna 2015 v 18:03 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězí veverky
kousek špeku
1větší cibule
olej
sůl
pepř
špetka kmínu
špetka cukru
asi 150 - 200 ml piva

Veverky prošpikujme, osolíme, opepřím, posypeme kmínem a dáme na rozpálený olej orestovat z obou stran, aby se maso zatáhlo. Orestované maso přendáme na talíř a do výpeku přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, cukr a necháme restovat skoro do hněda. Pozor nepřipálit.
Do orestované cibulky vložíme maso, podlijeme vodou a pivem a pomalu dusíme doměkka asi 2,5 hodinky. Měkké maso vyjmeme, dáme na prkénko a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si omáčku rozmixujeme a podle svých chutí dochutíme.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Poznámka: kdo by chtěl omáčky víc, přidá do nerozmixovaného sosu hladkou mouku a zalijeme potřeným množství vody a provaříme. A až teď omáčku rozmixujeme.

Porce: 2 - 3

Dušená mrkev s rozmarýnem

14. srpna 2015 v 14:54 | Jana H. |  Ostatní




4 větší mrkve
1 střední cibule
sůl
1 lžíce citronové šťávy
2 větší větvičky rozmarýnu
olej
plátek másla


Mrkev oškrábeme a omyjeme. Do kastrůlku nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme k cibuli.


Osolíme, opepříme, přidáme nakrájený rozmarýn a citronovou šťávu, podlijeme trošku vodou a dusíme. Na závěr zamícháme máslo.

Podáváme k různě upravenému masu nebo k bramborám.

Porce: 2

Paprikovo rajčatová

14. srpna 2015 v 14:49 | Jana H. |  Polévky




4 velké papriky
4 větší rajčata
1 střední cibule
2 vajíčka
1 česneková klobása
sůl
pepř
olej
oříšek moučného másla ( máslo a hladká mouka)

Do kastrolku dáme trošku oleje, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájená rajčata i papriky. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Rajčata a papriky pustí šťávu, tak s vodou opatrně. Pokud máme zeleninu víc dužnatou, podlévat nemusíme, ale hlídáme, aby se šťáva nevyvařila. Když je zelenina měkká, rozmixujeme a vrátíme na oheň. Zalijeme asi 1000 ml vody a přivedeme k znovu k varu. Zamícháme vajíčka, na kolečka nakrájenou klobásu , přidáme moučné máslo a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a pepřem. Kdo chce, může si do polévky přidat chilli papričku.