Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2015

Kuličky z mletého masa na oreganu

27. července 2015 v 6:26 | Jana H. |  Mleté maso



300 g mletého masa
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
pepř
1 lžička oregana
1 vajíčko
strouhanka na zahuštění

Omáčka:
400 ml rajčatové šťávy
1 lžička oregana
olej
1 menší cibule
4 stroužky česneku
½ červené a zelené papriky
1 lžíce celerové natě

Do mletého masa přidáme všechny ingredience, cibuli, česnek, sůl, pepř, oregano, vejce a podle potřeby zasypeme strouhankou a pořádně propracujeme. Tvoříme kuličky a zatím odkládáme na talíř. Na olej dáme najemno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a necháme zesklovatět. Zalijeme rajčatovou šťávou, ochutíme oreganem, vložíme masové kuličky, podlijeme trošku vodou a dusíme. Asi v půlce dušení přidáme na nudličky nakrájené papriky . Na konec osolíme a posypeme posekanou celerovou natí.

Podáváme s opečeným bílým pečivem nebo rýží.

Porce: 4

Pečené kachní stehno na zelenině

27. července 2015 v 6:21 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kachní stehna
1 větší mrkev
1 větší petržel
kousek celeru
bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 cibule
4 stroužky česneku
kmín
sůl

Stehna omyjeme a osušíme. Z obou stran osolíme a posypeme kmínem. Dáme do kastrolku , přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, koření, podlijeme trošku vodou, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pečeme dozlatova něco přes hodinku.
Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Porce: 2

Hutná pálivá polévka

14. července 2015 v 11:17 | Jana H. |  Polévky




300 g nahrubo mletého hovězího masa
1 plechovka červených fazolí ( 400 g)
1 plechovka loupaných rajčat ( 400 g)
2 čerstvá rajčata
1 zelená pálivá paprika
1 červená paprika
2 větší cibule
1 lžička chilli koření
1 lžička mletého koriandru
4 stroužky česneku
olej
sůl
1 lžíce nasekané petrželky

Na olej dáme nadrobno nakrájené cibule, na plátky nakrájený česnek, mleté maso, , koriandr, chilli koření, promícháme a restujeme. Asi po 10 minutách přidáme na kolečka nakrájené papriky a na kousky nakrájená rajčata, fazole i s nálevem , plechovku rajčat, promícháme a zalijeme vývarem. Necháme povařit asi 20 minut. Na konec dochutíme nakrájenou petrželkou.
www.genusplus.cz - NETRECEPT, mírně upraveno.

Hrníčková bublanina

14. července 2015 v 11:13 | Jana H. |  Moučníky


2 vejce
1,5 hrníčku hladké mouky
½ hrníčku krupičkového cukru
1 vanilkový pudink
½ hrníčku oleje
1 hrníček mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr

libovolné ovoce

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutků přidáme krupičkový a vanilkový cukr a po kapkách přiléváme olej a šleháme do pěny. V mouce rozmícháme prášek do pečiva , vanilkový pudinkový prášek a přidáme k vyšlehaným žloutkům a promícháme. Na konec zalijeme mlékem a zlehka zamícháme sníh z bílků. Nalijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem a dáme péct. Pekla jsem na 150° C v horkovzdušné troubě.

www.mimibazar.cz, mírně upraveno.

Zmrzliny

7. července 2015 v 16:15 | Jana H. |  zmrzlina



Smetanovo jogurtová zmrzlina

500 g smetanového jogurtu nejlépe řeckého
250 ml smetany na šlehání
moučkový cukr podle chuti

Smetanu vyšleháme . Do ní zašleháme jogurt a cukr a přendáme do misky. Uhladíme a dáme do mrazáku. Asi po 30 minutách promícháme a vložíme zpátky. To opakujeme asi 4x, aby se neudělaly krystalky. Jednoduchá, mírně navinulá, osvěžující.

Inspirace na internetu.



Tvarohovo jahodová zmrzlina

250 ml smetany na šlehání
250 g tvarohu ve vaničce
krupičkový cukr podle chuti
700 ml rozmixovaných jahod


Nejdříve si rozmixujeme jahody s cukrem. Pak vyšleháme smetanu. Do vyšlehané smetany přidáme tvaroh a znovu šleháme. Na konec přidáme rozmixované jahody, pořádně promícháme a přendáme do misky, kterou vložíme do mrazáku. Po 30 minutách promícháme a to ještě uděláme asi 4x.

Zdroj: internet

Pečené přední hovězí s citronovou omáčkou

7. července 2015 v 16:08 | Jana H. |  Hovězí maso


500 g předního hovězího
1 velká cibule
1 lžička cukru jinak podle chuti
citronová šťáva z ½ citronu
sůl
pepř
1 plátek citronu
olej
1 lžička hladké mouky na zahuštění
100 ml smetany

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli a necháme restovat. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu, plátek citronu, vložíme omyté, osolené, opepřené maso, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu asi 2,5 hodinky. Pokud je potřeba, podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme chvilku odpočinout. K cibuli přidáme asi lžíci hladké mouky, zalijeme smetanou a chvilku povaříme. Na závěr omáčku rozmixujeme a podle chuti dochutíme.
Podáváme s rýží.

Porce: 2 - 3