Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2015

Aztécká polévka

26. června 2015 v 15:59 | Jana H. |  Polévky

2 l zeleninového vývaru
1 větší zelená pálivá paprika
1 červená kapie
2 větší brambory
3 stroužky česneku

Na masová kolečka:
200 g mletého hovězího masa
1 malá cibule
sůl
pepř
1 stroužek česneku
1 vejce
1 malá lžička strouhanky

Na těstíčko:
1 větší vejce
100 g polohrubé mouky
špetka soli

Nejdříve vypracujeme nudlové těsto. Do mouky rozklepneme vajíčko, přidáme trošku soli a vypracujeme hladké těsto a dáme do lednice odpočinout.
Mleté maso osolíme, opepříme, rozklepneme vajíčko, přidáme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, trošku strouhanky a pořádně propracujeme.
Těsto rozválíme, nebo pomocí strojku na nudle, uděláme dva čtverečky asi 20 x 20 cm . Masovou směs si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme válečky. Každý váleček zavineme do těsta. Válečky zabalíme do potravinářské folie a ještě do alobalu. Dáme do hrníčku na páru vařit asi na 15 minut. Necháme 5 minut vychladnout, potom rozbalíme a opatrně nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Těsto je tužší, ale nevadí, budeme ještě vařit.
Do vývaru dáme na kostičky nakrájené brambory, na plátky nakrájený česnek, na kolečka nakrájené papriky a chvilku povaříme. Pak vložíme masová kolečka a ještě pozvolna vaříme asi 10 minut.
Polévka by měla být ostrá.

Porce: 4

Ochutnáno a odkoukáno v jedné restauraci v HK.

Kuře na červeno

26. června 2015 v 15:53 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 větší kuřecí stehna
2 lžíce octa
3 lžíce sojové omáčky
2 - 3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce strouhaného zázvoru
sůl
olej na smažení

Omytá a osušená stehna rozřízneme v kloubu a dáme na rozpálený olej osmažit ze všech stran. Přendáme na talíř a do výpeku dáme zkaramelizovat cukr. Pak vložíme stehna a promícháme. Přidáme ocet, nastrouhaný zázvor, sojovou omáčku, opatrně osolíme a podlijeme vodou tak, aby byla stehna ponořena asi do ¾. Přikryjeme poklicí a pozvolna dusíme. Podle potřeby podléváme.

Podáváme s rýží.

Porce: 2

Inspirace na www.labuzik.com , mírně upraveno

Hovězí líčka jako roštěná

20. června 2015 v 16:41 | Jana H. |  Hovězí maso


1 celé hovězí líčko
2 střední cibule
sůl
pepř
plnotučná hořčice
olej
hladká mouka

Líčko uprostřed rozkrojíme, omyjeme a osušíme. Z obou stran osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Po stranách nařízneme, aby se při pečení nezkroutily a dáme na rozpálený olej z obou stran opéct. Opečená líčka vyjmeme a přendáme na talíř. Do výpeku dáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme líčka, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Pokud je potřeba během dušení podléváme. Podušená líčka vyjmeme a výpek rozmixujeme.

Podáváme s opečenými bramborami a tatarskou omáčkou.

Porce: 2

Kuřecí křidýlka na oreganu

20. června 2015 v 16:36 | Jana H. |  Kuřecí maso


500 g kuřecích křidýlek
sůl
pepř
1 větší cibule
1 lžička oregana
olej


Omytá a osušená křidýlka osolíme, opepříme a posypeme oreganem . Cibuli nakrájíme na osminky a dáme do kastrůlku na olej. Na ni položíme okořeněná křidýlka, podlijeme trošku vodou a dáme do vyhřáté trouby péct.Pečeme dozlatova .
Podáváme s bramborami.

Porce: 2

Pečená vepřová kýta v mléce

7. června 2015 v 6:20 | Jana H. |  Vepřové maso




750 g vepřové kýty
sůl
pepř
1 střední cibule
3 stroužky česneku
1 lžička rozmarýnu
necelý litr mléka
olej
plátek másla

Do kastrůlku nalijeme olej, přidáme máslo a necháme rozpustit. Omytou a osušenou kýtu osolíme, opepříme, vložíme na olej a ze všech stran ji opečeme do zlatova. K opečenému masu přidáme nakrájenou cibuli, stroužky česneku, rozmarýn, zalijeme mlékem tak, aby bylo maso ponořené do ¾. Přikryjeme pokličkou a pečeme doměkka asi 1 hodinku. Po upečení maso vyndáme na talíř a výpek rozmixujeme.
Podáváme s rýží nebo různě upravenými bramborami.

Poznámka: nádoba na pečení by měla být s vyšším okrajem, aby mléko "nevyběhlo".

Porce: 4

Zdroj: internet

Fenykl na smetaně

7. června 2015 v 6:12 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


2 bulvy fenyklu
200 ml zakysané smetany
plátek másla
sůl
pepř


Fenykl rozřízneme a odstraníme tvrdou část. Nakrájíme na plátky, osolíme, pepříme a dáme na rozehřáté máslo osmažit.
Po chvilce podlijeme malým množstvím vody a asi pět minut podusíme.
Fenykl přendáme na talíř, do výpeku dáme zakysanou smetanu, zamícháme, přidáme fenykl a necháme prohřát.

Podáváme k libovolnému např. grilovanému nebo pečenému masu.

Porce: 2