Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2015

Vepřová žebírka v citronové marinádě

29. května 2015 v 14:45 | Jana H. |  Vepřové maso

400 g vepřových žebírek
sůl

Marináda:
1 lžíce citronové šťávy
pepř
1 lžička cukru
1 lžíce provensálského koření
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje

Nejdříve si připravíme marinádu. Do misky dáme olej, trošku pepře ( ne moc), cukr, provensálské koření, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Vložíme žebírka pořádně je v marinádě omočíme. Přikryjeme a dáme, nejlépe přes noc, do ledničky uležet. Druhý den je osolíme a i s marinádou přendáme do kastrůlku a dáme do trouby péct. Pečeme asi hodinku dozlatova.

Podáváme s bramborovou kaší nebo jen s chlebem.

Porce: 2

Česnekové ravioli

29. května 2015 v 14:39 | Jana H. |  Těstoviny


Těsto:
400 g polohrubé mouky
3 vejce
asi 6 lžic vody
špetka soli
1 lžička oleje

Dále potřebujeme asi 6 stroužků česneku
2 lžíce másla

Těsto:
Na vál dáme mouku, do středu uděláme důlek , do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, olej , trošku vody a postupně od středu začínáme vypracovávat hladké těsto. Podle potřeby přidáváme po lžících vodu, protože každá mouky saje jinak. Řádně vypracované těsto zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny do ledničky odpočinout.
Mezi tím si připravíme náplň.

Náplň:
1 tvaroh ve vaničce
2 stroužky česneku
špetka soli
Tvaroh rozmícháme, přidáme prolisovaný česnek, popřípadě trošku soli.

Odpočinuté těsto si rozdělíme asi na 5 dílů a postupně vyválíme tenké pláty . Já dělám pomocí strojku na nudle. Jde to s ním moc pěkně. Vykrajovátkem nebo nožem naznačíme dílky a na každý , pomocí lžičky, dáme tvaroh . Přikryjeme dalším vyváleným plátem a vykrajujeme dílky. Můžeme vykrajovat kulatým vykrajovátkem na cukroví nebo kdo má, dělá formičkou na taštičky nebo nakrájí nožem čtverečky. Pomocí vidličky okraje přitiskneme. Musí být dobře spojené, aby náplň při vaření nevytekla. Dáváme do vroucí osolené vody, stáhneme plamen a pozvolna dovaříme. Vaříme tak jak má kdo rád.

Na pánev dáme kousek másla a necháme rozehřát. Přidáme oloupané stroužky česneku a chvilku restujeme. Musíme dávat pozor, abychom česnek nepřipálili, jen lehce dohněda. Uvařené ravioli scedíme a přidáme k česneku. Promícháme a obalíme v česnekovém výpeku.

Porce: 2 - 3

Hovězí veverka naložená v hořčicové marinádě

19. května 2015 v 10:03 | Jana H.


500 g hovězí veverky
1 větší cibule
sůl
1 lžíce oleje
pepř

Marináda:
asi 3 lžíce oleje
1,5 lžíce třtinového cukru
citronová šťáva z ½ citronu
1 lžíce plnotučné hořčice

Do misky dáme olej, 1,5 lžíci cukru, citronovou šťávu, hořčici a promícháme. Do marinády vložíme veverku a pořádně ze všech stran marinádou obalíme. Dáme do lednice nejlépe na 24 hodin. Druhý den potřeme dno kastrolku olejem a dáme na oheň rozpálit. Veverku otřeme od hořčice, osolíme, opepříme a dáme na olej zatáhnout ze všech stran. Přidáme na osminky nakrájenou cibule, zalijeme zbytkem marinády, podlijeme vodou , přikryjeme pokličkou dáme do trouby péct. Pečeme pomalu do měkka, asi 2,5 hodinky. Podle potřeby podléváme.

Podáváme se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší.

Porce: 2

Mozartovy řezy s piškoty

19. května 2015 v 9:57 | Jana H. |  Moučníky



Těsto:
5 vajec
150 g krupičkového cukru
160 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
200 ml oleje
150 g namletých ořechů

Krém:
400 ml mléka
2 vanilkové pudinky
cukr podle chuti
125 g másla
1 tvaroh ve vaničce

20 ks cukrářských piškotů
studená káva

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutků přidáme cukr a vyšleháme . Za stálého šlehání pomalu do žloutků přiléváme olej. Do mouky dáme prášek do pečiva, namleté ořechy, promícháme a přidáme ke žloutkům. Na konec zlehka zamícháme vyšlehaný sníh, těsto vylijeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a dáme do trouby péct asi na 20 minut. Zkoušíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Na krém: dáme do kastrůlku vařit mléko s pudinkem a cukrem. Pudink bude hustý. Přikryjeme folií a necháme vychladnout. Do šlehače si připravíme máslo, tvaroh a vyšleháme do pěny. Pak postupně přidáváme vychladlý pudink.

Upečené těsto si na plechu z delší strany rozřízneme na čtyři stejné díly ( 10 x 30 cm). Dva díly si dáme stranou a zbylé potřeme krémem. Krém si rozdělíme na dvě poloviny. Troškou krému potřeme jeden díl piškotu. Piškoty namáčíme do vychladlé kávy a klademe tři vedle sebe, pak zase tři až budeme mít celý plát pokrytý. Opět potřeme krémem, přikryjeme odloženým plátem a potřeme zbylým krémem . Totéž uděláme i s druhou polovinou piškotu a krému. Máme tedy dvě šišky řezů.

Zdroj: www. nejrecept.cz . Upraveno, v původním receptu nejsou piškoty a pozměnila jsem i krém.

Pro inspiraci – miniřízečky na chlebu

10. května 2015 v 9:53 | Jana H. |  Vepřové maso



6 malých plátků vepřové kýty
6 plátků tmavé veky
zelenina podle chuti
sůl
pepř
strouhanka na obalení


Marináda:
asi 3 lžíce oleje
1 lžíce plnotučné hořčice
grilovací nebo jiné pikantní koření

tatarská omáčka nebo dip podle chuti na přelití

Z kýty nakrájíme malé řízky, naklepeme, opepříme, osolíme a naložíme do marinády. Stačí na hodinku. Potom jednotlivé řízky obalíme ve strouhance a klademe na rozpálený olej a smažíme z obou stran. ˇOsmažené řízky přendáme na talíř a na výpeku rychle opečeme plátky chleba. Výpeku by mělo být jen trošku, aby chleba moc nenasákl tukem. Na opečený chléb klademe zvolenou zeleninu, přidáme řízky a pokapeme dipem.

Porce: 2 - 3

Makovec s rozinkami

10. května 2015 v 9:46 | Jana H. |  Moučníky



2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mletého máku
1 vejce
1,5 hrnku mléka
¾ hrnku oleje
1 prášek do pečiva
1 hrnek rozinek
rum na namočení rozinek

Den dopředu si namočíme rozinky do rumu. Druhý den dáme do mísy mouku, mák, práše k do pečiva a promícháme. Pak přidáme vejce, olej, mléko a rozinky. Zamícháme a těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku . Pečeme ve vyhřáté troubě ( horkovzdušné) na 150°C asi 30 minut. Zkoušíme špejlí.

Zdroj: internet

Vepřový bůček na česneku s bobkovým listem

3. května 2015 v 8:49 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g vepřového bůčku
8 bobkových listů
8 větších stroužků česneku
6 kuliček nového koření
sůl
kmín
hladká mouka na zahuštění





Omytý bůček osušíme, osolíme , okmínujeme a dáme do kastrolku. Přidáme bobkový list, stroužky česneku, nové koření, podlijeme vodou, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a dáme do trouby péct. Pečeme pomalu, podle potřeby poléváme výpekem nebo pokud je potřeba, podléváme vodou, ale ne moc, je potřeba, aby se vypekl tuk. Před dokončením odkryjeme vrchní díl a maso dopečeme dozlatova. Bůček přendáme na talíř. Do výpeku dáme asi lžíci hladké mouky, zarestujeme, zalijeme vodou a asi 10 minut povaříme. Sos podle potřeby dochutíme.

Porce: 2 - 3

Z růžičkové kapusty

3. května 2015 v 8:44 | Jana H. |  Polévky



250 g růžičkové kapusty
2 brambory
olej nebo plátek másla
1 menší cibule
sůl
kmín
pepř
hladká mouka na zahuštění
200 ml zakysané smetany


Na olej nebo máslo dáme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kapustu, hladkou mouku, sůl, kmín, pepř, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme doměkka. Promícháváme, aby se mouka nepřichytila ke dnu a nepřipálila se. Když je kapusta a brambory měkké, přidáme zakysanou smetanu a chvilku povaříme. Dochutíme podle svých chutí.
Můžeme posypat zelenou petrželkou nebo pažitkou.