Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2015

Caprese z červené řepy

22. března 2015 v 8:55 | Jana H. |  Saláty



2 střední červené řepy
Mozzarella
lístky bazalky
olivový olej

Nálev:
100 ml vody
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce třtinového cukru nebo medu
1 lžička tymiánu

Omyté řepy dáme do vody a vaříme do poloměkka, tak na skus. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na slabá kolečka a dáme marinovat do nálevu. Nálev připravíme smícháním všech ingrediencí . Do vody dáme cukr nebo med, ocet, tymián a promícháme. Do nálevu naskládáme kolečka řepy, dáme do lednice a necháme marinovat. Marinovala jsem dvě hodiny. Z řepy odstraníme koření, přendáme na talíř, přidáme nakrájenou Mozzarellu, pár lístků bazalky, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

Králík na rozmarýnu

22. března 2015 v 8:51 | Jana H. |  Kuřecí maso



4 přední králičí stehýnka
sůl
½ lžičky mletého nového koření
1 lžička rozmarýnu
3 bobkové listy
bílá část pórku
olej
kousek másla


Stehýnka omyjeme a osušíme. Do kastrůlku nalijeme trošku oleje a přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Maso osolíme, posypeme novým kořením, rozmarýnem a dáme na olej zatáhnout. Přidáme bobkové listy, na kolečka nakrájený pórek, podlijeme vodou nebo vývarem a dáme do trouby péct. Pečeme nejprve zakryté, před dopečením odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.

Podáváme s knedlíky a zelím.

Porce: 2

Vepřová roláda s rohlíkovou náplní

10. března 2015 v 7:10 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g vepřového masa
olej
1,5 rohlíku
2 vejce
100 g anglické slaniny
sůl
pepř
hladká mouky na zahuštění

Nejdříve si uděláme náplň. Na olej dáme na kolečka nakrájený rohlík a opečeme z obou stran. Pak do něj rozklepneme vajíčka a necháme srazit. Trošku osolíme a opepříme. Omyté a osušené maso rozkrojíme na plát a rozklepeme . Osolíme,opepříme, poklademe anglickou slaninou a naneseme nádivku. Opatrně zarolujeme a buď převážeme provázkem nebo spíchneme párátky. Dáme na rozpálený olej zatáhnout ze všech stran, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme nejprve přikryté, před dokončením odkryjeme a dopečeme dozlatova. Maso přendáme na talíř, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Mezi tím do výpeku zamícháme hladkou mouku, zalijeme trošku vodou a provaříme.

Podáváme s rýží.

Porce: 3
Inspirace na internetu.

Brambory s růžičkovou kapustou ve smetanové omáčce

10. března 2015 v 7:05 | Jana H. |  Levné pokrmy


4 větší brambory
200 g růžičkové kapusty
l00 g šunky nebo uzeného masa
250 ml smetany
4 stroužky česneku
sůl
pepř
olej
2 lžíce zelené petrželky

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a dáme do osolené vody vařit. V půlce vaření přidáme očištěné růžičky kapusty a uvaříme doměkka. Na olej dáme stroužky česneku a nakrájenou šunku na kostičky, zalijeme smetanou a chvilku povaříme. Pak přidáme scezené brambory s kapustou, opepříme a ještě chvilku povaříme. Pokud bude potřeba osolíme. Na závěr zamícháme zelenou petrželku.

Porce: 2

Dvojctihodné koláče

1. března 2015 v 20:23 | Jana H. |  Moučníky


Těsto:
500 g hladké mouky
sušené kvasnice na 500 g mouky
špetka soli
2 lžíce cukru
1 vejce
asi 250 ml mléka
3 lžíce oleje nebo rozpuštěný jiný tuk

Náplň tvarohová:
250 g tvarohu ve vaničce
cukr podle chuti
žloutek

Náplň 2:
povidla, dušená jablka, mák, jak kdo má rád

drobenka

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké a vláčné těsto a necháme vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a ukrajujeme dílky , třeba pomocí lžíce. Vypracujeme bochánky a rozválíme na menší placičku. Do středu dáme trošku tvarohové náplně, zabalíme a opět opatrně rozválíme. Obrácenou skleničkou uděláme uprostřed důlek, do kterého dáme zvolenou druhou náplň. Takto zpracujeme všechno těsto. Přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme zbylým bílkem , posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby péct.

Tvarohová náplň:
tvaroh rozmícháme s cukrem a žloutkem.

Náplň 2:

Pokud použijeme jablka, nejdříve je podusíme s cukrem a skořicí.
Povidla dáme do kastrolku, přidáme lžičku rumu a necháme rozehřát.
Mák s cukrem přendáme do kastrůlku, podlijeme trošku mlékem a chvilku povaříme.

Zdroj: internet

Šunkové rizoletky

1. března 2015 v 20:16 | Jana H. |  Levné pokrmy



6 plátků obdélníků šunky


Náplň:
2 vajíčka
3 žampiony
2 lžíce natě z jarní cibulky nebo pažitky
sůl
pepř
lžička másla

Na obalení:
hladká mouka
1 vajíčko
strouhanka

olej na smažení

Nejprve si uděláme náplň. Na pánev si dáme rozpustit máslo, rozklepneme vajíčka, přidáme nadrobno nakrájené žampiony, nať jarní cibulky a necháme srazit. Opatrně osolíme, opepříme a necháme vystydnout. Náplň klademe na plátky šunky a zarolujeme. Obalíme v mouce, vajíčku a na konec ve strouhance. Opatrně klademe na rozehřátý olej a smažíme dozlatova.
Podávám s různě upravenými bramborami.
Porce: 3
Zdroj: internet