Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2015

Supreme –kuřecí prsíčka s jablky

15. února 2015 v 17:37 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí prsíčka supreme
sůl
pepř
olej
snítka rozmarýnu

Na jablíčka budme potřebovat:

1 lžíce másla
1,5 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky citronu

2 jablka
2 lžičky brusinek

Prsíčka omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný rozmarýn a dáme do kastrůlku na olej . Podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Během pečení poléváme vypečenou šťávou. Pečeme dozlatova.

Na pánev dáme rozhřát máslo, přidáme cukr , vymačkanou šťávu z citronu a mícháme. Z oloupaných a rozpůlených jablek odstraníme jadřinec, vložíme na pánev a pozvolna chvilku dusime. Ne úplně doměkka, jablka by měla zůstat polotvrdá. Během dušení poléváme šťávou ( karamelem).

Upečená prsíčka dáme na talíř, přidáme jablka a do nich dáme brusinky. Polijeme zbytkem šťávy.

Podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka: supreme jsou kuřecí prsíčka s kůží a zbytkem kosti.

Porce: 2

Těstoviny s krůtími kostkami na zelenině

15. února 2015 v 17:24 | Jana H. |  Těstoviny



400 g krůtího ořezu
1 větší mrkev
1 kedlubna
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
2 lžíce smetany
těstoviny
zelená petrželka

Na olej dáme na kosičky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Pak přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, kedlubnu, na osminky nakrájenou cibuli, osolíme , opepříme a nejprve dusíme ve vlastní šťávě, pak podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem. Do hotové směsi zamícháme smetanu a chvilku povaříme. Na talíři posypeme petrželkou.

Podáváme s těstovinami.

Porce: 2 - 3

Jambalaya

10. února 2015 v 16:52 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí stehna
1 pikantní klobása
100 g šunky
4 stroužky česneku
1 větší cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
kousek celeru
1 lžička chilli pasty nebo tabasca
sůl
pepř
bobkový list
tymián
1 lžička mleté papriky
400 g konzervovaných rajčat
olej
vrchovatá lžíce nasekané petrželky
1 hrnek rýže ( 250 ml)

Stehna omyjeme, osušíme a v kloubu je rozřízneme. Do kastrolku nalijeme olej a kuřecí kousky opečeme. Opečené vyjmeme na talíř, osolíme a opepříme . Do výpeku vložíme na osminky nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Papriky a celer nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli. Na zeleninu dáme mletou papriku, tymián, bobkový list, chilli pastu a zarestujeme. Klobásu nakrájíme na kolečka, šunku na malé kousky a vložíme spolu s kuřetem a konzervovanými rajčaty do kastrolku. Promícháme, přidáme propranou rýži a zalijeme asi 2 hrnky vody nebo vývaru. Přivedeme k varu a dusíme doměkka. Rýži kontrolujeme, aby se nerozvařila. Podle potřeby podléváme tak, aby se uvařil výborný sos.

Na talíři posypeme bohatě nasekanou petrželkou.

Porce: 2

Zdroj: internet

Karbanátky s houbovou omáčkou

10. února 2015 v 16:46 | Jana H. |  Mleté maso



300 g mletého masa
1 menší cibule
sůl
pepř
1 vajíčko
1 lžička drceného kmínu
strouhanka na zahuštění

Omáčka:
olej nebo máslo
1 cibule
250 g čerstvých nebo mražených hub
sůl
pepř
kmín
250 šlehačky

Do mletého masa dáme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sůl, pepř, kmín, vajíčko trošku mléka a směs promícháme. Pak přidáme tolik strouhanky směs byla pěkně vláčná. Namočíme si ruce a děláme karbanátky. Dáme na pánev s olejem a smažíme dozlatova .Na druhou pánev nalijeme olej, přidáme cibulku a chvilku restujeme. Pak vložíme nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a nejdříve dusíme ve vlastní šťávě, pak podléváme podle potřeby vodou. Na závěr zalijeme šlehačkou a chvilku ještě povaříme.

Podáváme s opečenými nebo jinak upravenými bramborami.
Poznámka: kdo chce může karbanátky péct v troubě

Porce: 3 - 4