Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2015

Šlehačková bábovka s ořechy

28. ledna 2015 v 16:25 | Jana H.



4 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
250 ml smetany ke šlehání
1 prášek do pečiva
½ hrnku oleje
1/2hrnku mléka
¾ hrnku krupičkového cukru
1 vanilkový cukr
70 g mletých ořechů
hrubá mouka nebo strouhanka a tuk na vymazání formy

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s cukrem i vanilkovým do pěny a postupně, za stálého šlehání, přiléváme smetanu a olej. Prášek do pečiva smícháme s moukou a přidáme k vyšlehaným žloutkům. Přidáme mleté ořechy, mléko a zlehka zamícháme sníh. Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy a dáme do trouby péct. Pekla jsem na 150° C v horkovzdušné troubě asi hodinku. Ke konci pečení jsem bábovku přikryla alobalem, aby se na povrchu nespálila.

Poznámka: množství těsta je do velké formy.

Inspirace na internetu.

Vepřové na houbách a paprice

28. ledna 2015 v 16:20 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g vepřového plecka
300 g čerstvých nebo mražených hub
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 větší cibule
pepř
sůl
olej
grilovací nebo jiné pikantní koření

Maso dáme na rozpálený olej zatáhnout. Přidáme na osminky nakrájenou cibuli,osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením podle chuti a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podle potřeby mírně podléváme. Před dokončením vložíme na nudličky nakrájené papriky a houby a dodusíme do měkka.

Podáváme rýží nebo bramborovými knedlíky.

Porce: 3

Kuřecí stehýnka se sýrovo pepřovou omáčkou

11. ledna 2015 v 20:06 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 kuřecí stehýnka
olej

Omáčka:
1 smetanový tavený sýr
1 lžíce nakládaného pepře
250 ml smetany
máslo
sůl

Stehýnka omyjeme ,osušíme a osolíme. Na pánev dáme trošku oleje a stehýnka ze všech stran opečeme. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Když jsou stehna měkká, přendáme je na talíř a připravíme omáčku. Do šťávy přidáme lžičku másla a necháme rozpustit. Zalijeme smetanou, vložíme sýr a necháme roztavit. Na závěr přidáme lžíci pepře, provaříme a dochutíme solí.

Porce: 2

Tvarohovo jablečné piškotové řezy

11. ledna 2015 v 19:58 | Jana H. |  Moučníky


Piškot:

3 vejce
3 lžíce krupičkového cukru
3 lžíce polohrubé mouky

Tvarohový krém:

1 tvaroh ve vaničce
5 středních jablek
1 ztužovač za studena
cukr podle chuti
skořice

Těsto:
Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a šleháme do pěny. Do ušlehaných žloutků vsypeme mouku, ušlehaný sníh a zlehka zamícháme . Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Kdo použije pečící papír, nemusí vysypat. Ušlehané těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova podle typu trouby. Po upečení necháme vychladnout.

Krém:
Nejdříve si připravíme jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do kastrolku,posypeme skořicí, podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme. Ne moc dlouho, jablka by měla být tvrdší ne rozvařená, a necháme vychladnout. Tvaroh ušleháme spolu s cukrem, zlehka promícháme s podušenými jablky. Podle návodu si připravíme ztužovač a zlehka vmícháme do krému.
Upečený piškot vyndáme z formy, rozřízneme a spodní část vrátíme do formy.Potřeme krémem, přikryjeme druhým dílem a přikryté alobalem dáme do ledničky, alespoň na 2 hodinky.

Rýže z rýžovaru

5. ledna 2015 v 15:08 | Jana H. |  Ostatní



2,5 odměrky rýže
3 odměrky vody
2 lžíce oleje
1 střední cibule
sůl

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
Rýži pořádně propláchneme, aby se zbavila škrobu. Přendáme do rýžovaru, přidáme cibulku, osolíme a promícháme. Zalijeme odměřenou vodou, rýžovar zapneme a necháme dusit, dokud se nevypne. Můžeme ihned podávat nebo nechat zapnutý na ohřevu.


Poznámka: jinak postupujeme dle návodu. Rýži můžeme upravovat dle svých chutí . Množství rýže si určíme sami dle návodu.


Porce: 4

Hovězí veverka na pivu

5. ledna 2015 v 14:45 | Jana H.


500 g hovězí veverky
kousek špeku
1větší cibule
olej
sůl
pepř
trošku kmínu
špetka cukru
asi 200 ml piva

Veverky prošpikujme, osolíme, opepřím, posypeme kmínem a dáme na rozpálený olej orestovat z obou stran, aby se maso zatáhlo. Orestované maso přendáme na talíř a do výpeku přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, cukr a necháme restovat skoro do hněda. Pozor nepřipálit. Do orestované cibulky vložíme maso, podlijeme vodou, pivem a pomalu dusíme doměkka asi 2,5 hodinky. Podle pozřeby podléváme vodou nebo vývarem. Měkké maso vyjmeme, dáme na prkénko a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si omáčku rozmixujeme a podle svých chutí dochutíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka: kdo by chtěl omáčky víc, přidá do nerozmixovaného sosu hladkou mouku a zalijeme potřeným množství vody a provaříme. A až teď omáčku rozmixujeme.

Porce: 2 - 3