Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Prosinec 2014

Linecké minikošíčky

15. prosince 2014 v 16:36 | Jana H. |  Vánoční cukroví



300 g hladké mouky
200 g tuku (Hery)
100 g moučkového cukru
1 žloutek

libovolný krém nebo pikantní džem

čokoládová poleva a ořechy na ozdobení

Z mouky, tuku , cukru a žloutku vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie a dáme asi na hodinku do lednice odpočinout. Odpočinutým těstem plníme malé bábovičky. Pekla jsem v horkovzdušné troubě asi na 150° C . Plníme libovolným krémem nebo džemem, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou ořechu.

Linecké meránky

15. prosince 2014 v 16:28 | Jana H. |  Vánoční cukroví



Základní linecké těsto:

300 g hladké mouky
200 g tuku ( Hery nebo másla)
100 g moučkového cukru
1 žloutek


Linecké těsto třené:

250 g hladké mouky
60 g krupičkového cukru
200 g Hery
3 žloutky
citronová kůra

pikantní džem na slepení

Nejdříve si vypracujeme základní linecké těsto spojením všech surovin. Zabalíme do folie a dáme do ledničky odpočinout. Z těsta vykrajujeme kolečka, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova.
Mezi tím vypracujeme druhé těsto třené. Heru nebo máslo utřeme s cukrem, já jsem vyšlehala, a postupně přidávala žloutky. Do mouky přidáme nastrouhanou citronovou kůru a promícháme se žloutky. Těstem naplníme cukrářský sáček a stříkáme věnečky. Pečeme dozlatova.

Po upečení slepujeme džemem.


Kuře na sardeli

8. prosince 2014 v 20:22 | Jana H. |  Kuřecí maso


½ kuřete ( stehýnko a prso)
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
150 ml smetany
4 střední sladkokyselé okurky
2 - 3 ančovičky popřípadě sardelovou pastu
pepř
sůl
olej

Kuře naporcujeme zvlášť stehno a prso. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a naporcované , osolené a opepřené kuře. Přidáme nakrájené ančovičky, rajský protlak a chvilku restujeme. Pak podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Před dokončením vložíme nahrubo nastrouhané okurky a necháme prohřát. Kuře vyndáme na talíř a do sosu přilijeme smetanu, provaříme a podáváme nejlépe s rýží.
Porce: 2
Zdroj:www.labuznik.com, mírně upraveno

Lívance s řepným sirupem

8. prosince 2014 v 20:18 | Jana H. |  Ostatní


500 g hladké mouky
1 sáček sušených kvasnic na 500 g mouky
1 vejce
špetka soli
1 lžíce krupičkového cukru
300 ml mléka nebo podle potřeby
olej
řepný sirup
skořicový cukr

Do mouky zamícháme sůl, cukr, kvasnice, vajíčko a zalijeme přiměřeným množstvím vlahého mléka. Necháme na teplém místě vykynout. Na pánev nebo lívanečník dáme trošku oleje a necháme rozehřát. Na olej lžící klademe těsto a smažíme lívance dozlatova. Po usmažení lívance bohatě posypeme skořicovým cukrem a polijeme sirupem.
Poznámka: řepný sirup je hořkosladký. Kdo nemá rád tuto chuť může polít rozehřátým ovocem.

Srnčí s brusinkovou omáčkou

1. prosince 2014 v 7:10 | Jana H. |  Zvěřina


350 g srnčího masa
1 větší cibule
sůl
pepř
½ lžičky koření na divočinu
4 plátky citronu
100 g velkých brusinek ( sušených)
1 lžíce oleje
100 g másla
1 lžička hladké mouky na zahuštění
1 lžička cukru
200 ml červeného vína

Omyté a osušené maso osolíme a opepříme. Do kastrůlku dáme olej, kousek másla a necháme rozehřát. Vložíme maso a ze všech stran opečeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme k masu i s kořením na divočinu, citronem nakrájeným na plátky, cukrem, brusinkami a dusíme ve vlastní šťávě. Po vydušení šťávy, zalijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Na závěr si z mouky a zbytku másla uděláme moučné máslo, vložíme do omáčky a povaříme do zhoustnutí. Pokud bude potřeba, dochutíme podle svých chutí.

Podáváme buď s bramborovými nebo houskovými knedlíky.

Porce: 2

Zázvorová omáčka

1. prosince 2014 v 7:03 | Jana H. |  Ostatní


1 lžíce nastrouhaného zázvoru
250 ml smetany
2 lžíce nejlépe hnědého cukru
1 lžíce chilli omáčky
4 stroužky česneku
1 větší cibule
hladká mouka na zahuštění
kousek másla
sůl

Na pánev dáme rozpustit máslo.Přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný nebo rozetřený česnek, cukr,nastrouhaný zázvor , zalijeme trošku vodou a podusíme doměkka. Na závěr zamícháme hladkou mouku, zalijeme smetanou a chilli omáčkou. Povaříme a dochutíme.
Podáváme ke grilovanému nebo pečenému masu.

Chilli omáčku můžeme nahradit chilli papričkou.

Zdroj: internet