Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2014

Kynutá nekynutá netynka

20. listopadu 2014 v 20:21 | Jana H. |  Moučníky




Těsto:

500 g polohrubé mouky
5 lžic krupičkového cukru
200 ml vlahého mléka
150 ml oleje
1 sáček sušených kvasnic na 500 g mouky
špetka soli
1 vejce

švestky

drobenka na posypání

Do mouky dáme trošku soli a promícháme. Dále přidáme kvasnice, cukr, vejce, olej a zalijeme vlahým mlékem a vypracujeme hladké těsto. Na plech si dáme pečící papír a na něj rozprostřeme těsto. Já jsem si pomohla rukama. Poklademe odpeckovanými švestkami, popřípadě jiným ovocem, posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150°C .

Zdroj: internet

Vepřové závitky na leču s houbami

20. listopadu 2014 v 20:14 | Jana H. |  Vepřové maso



2 vepřové plátky
½ cibule
4 plátky turistického salámu
1vajíčko
plátek másla
sůl
pepř

Dále budeme potřebovat:
1 lečo ve sklenici nebo 3 dužnaté zelené papriky a 3 větší rajčata
2 hrsti čerstvých nebo mražených hub
1větší cibule
olej na pánev
1 vrchovatá lžíce hladkolisté petrželky

Nejdříve si na másle usmažíme vajíčko. Plátky masa si dáme do igelitového sáčku nebo folie a rozklepeme na větší plátky. Z obou stran osolíme a opepříme. Přidáme na osminky nakrájenou cibuli, plátky salámu a usmažené vejce. Zavineme a pořádně utáhneme. Popřípadě sepneme párátky. Na rozpálený olej dáme závitky zatáhnout. Pak přidáme na nahrubo nakrájenou cibuli a dusíme ve vlastní šťávě. Před dokončením vlijeme lečo, přidáme houby, osolíme a dusíme do měkka. Podle potřeby podléváme vodou. Na závěr přidáme nakrájenou petrželku.

Poznámka: lečo jsem měla domácí

Porce: 2

Hovězí veverka s dýní Hokaido

12. listopadu 2014 v 7:16 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězí veverky
1 cibule
6 stroužků česneku
½ lžičky mletého zázvoru
sůl
pepř
1 kolečko citronu
200 g dýně Hokaido
1 lžička cukru
olej

Omyté a osušené maso osolíme, opepříme a dáme na olej zatáhnout. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a oloupaný česnek, česnek dáme v celých stroužcích, zázvor,kolečko citronu, cukr a chvilku restujeme nejprve ve vlastní šťávě, pak podlijeme vodou. Asi půl hodiny před dokončením, přidáme na větší kousky nakrájenou dýni a dodusíme doměkka.

Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2

Bramborák na plechu

12. listopadu 2014 v 7:10 | Jana H. |  Ostatní



6 větších brambor
1 větší cibule
6 stroužků česneku
1 menší mrkev ( nemusí být)
200 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
50 g špeku
2 vajíčka
3 lžíce polohrubé mouky
3 - 4 lžíce strouhanky
sůl
pepř
mletý kmín
majoránka
3 lžíce zelené petrželky
olej nebo sádlo na vymazání pekáče

Do nastrouhaných brambor přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek , majoránku, nahrubo nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájenou slaninu a špek, vajíčka, sůl, pepř, kmín a promícháme. Podle toho jak brambory pustí vodu, přidáváme mouku a strouhanku. Na konec do směsi zamícháme zelenou petrželku. S tou nemusíme šetřit. Do pekáče nalijeme olej nebo vymažeme sádlem, a těsto rozprostřeme a uhladíme. Dáme do vyhřáté trouby asi na půl hodinky zapéct. Záleží na typu trouby.

Podáváme teplé nebo studené.

Poznámka: kdo chce, může přidat hrst kysaného zelí nebo hub.

Povidlové vdolky

4. listopadu 2014 v 6:57 | Jana H. |  Moučníky



500 g hladké mouky
1 vejce
250 ml mléka nebo podle potřeby
2 lžíce oleje nebo rozpuštěné Hery
špetka soli
2 lžíce krupičkového cukru
sáček sušených kvasnic na 500 g mouky

200 g povidel
1 lžíce rumu

drobenka

Do mísy dáme mouku , sůl a promícháme. Přidáme cukr, kvasnice, tuk,vejce, vlahé mléko a vypracujeme hladké těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Mezi tím, co těsto kyne, si rozehřejeme povidla s jednou lžící rumu a necháme vychladnout. Po vykynutí děláme malé bochánky,naplníme povidly, zamotáme a dáme na pečící papír na plech. Na konec posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150°C v horkovzdušné troubě.

Hovězí veverka jako zvěřina s mrkví

4. listopadu 2014 v 6:46 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězí veverky
1 cibule
2 větší mrkve
sůl
pepř
250 - 300 ml červeného vína
1 vrchovatá lžíce povidel
1 lžička koření " zvěřina"
špetka tymiánu
1 plátek citronu
olej

Na rozpálený olej dáme osolené a opepřené maso opéct z obou stran. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou mrkev, plátek citronu a zbytek koření. Necháme chvilku restovat. Podlijeme asi polovinou vína a přivedeme k varu. Oheň stáhneme a maso necháme pomalu dusit. Během dušení podlijeme druhou polovinou vína a podle potřeby vývarem . Když je maso měkké, přendáme ho na talíř spolu s pár kolečky mrkve a výpek rozmixujeme. Dáme znovu na oheň a přidáme povidla. Mícháme dokud se povidla nespojí s omáčkou. Do omáčky vložíme zpátky maso i kolečka mrkve Na závěr dochutíme solí, pokud je potřeba, nebo cukrem. Záleží na druhu vína, jaké jsme použili.
Podáváme s bramborovými knedlíky.

Porce: 2 - 3