Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2014

Chilli vepřové závitky

28. října 2014 v 7:05 | Jana H. |  Vepřové maso




2 vepřové plátky
zelená část pórku
½ červené papriky
1 malá cibule
sůl
olej
1 menší lžíce chilli omáčky


Plátky masa naklepeme a osolíme. Chilli omáčku si rozdělíme tak, že polovinou potřeme plátky masa, poklademe plátky pórku a zavineme. Utáhneme nebo převážeme nití nebo spíchneme párátkem. Závitky dáme na rozpálený olej a necháme zatáhnout. Přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, podlijeme vodou nebo vývarem , přidáme zbytek chilli omáčky a dusíme doměkka. Před dokončením vložíme na nudličky nakrájenou papriku a dodusíme.

Podáváme s rýží.

Porce: 2

Cibulačka 2

28. října 2014 v 7:01 | Jana H. |  Polévky


4 větší cibule
olej
kousek másla
sůl
pepř
hladká mouka na zahuštění ( jíšku)
plátky veky nebo bagety nebo rohlíku
tvrdý sýr

Do hrnce dáme asi 6 lžic oleje, kousek másla a necháme rozpustit. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme do hrnce. Osolíme, opepříme a restujeme dozlatova. Pak zasypeme asi 2 lžícemi hladké mouky , promícháme, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme doměkka. Podáváme s osmaženou vekou, posypanou najemno strouhaným sýrem.

Chuťovky - inspirace

24. října 2014 v 17:16 | Jana H. |  Ostatní



Potřebujeme:
různé druhy salámů
různé druhy sýrů
různé druhy pomazánek nebo salátů
různé druhy zeleniny čerstvé nebo nakládané



Jednohubky




























Ozdobená vajíčka












Chlebové chlebíčky










Různé obložené chlebíčky






























Kančí guláš

13. října 2014 v 17:16 | Jana H. |  Zvěřina




300 g kančího masa
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
bobkový list
jalovčinky
1 lžička červené papriky
½ lžičky pálivé papriky
pepř
sůl
200 ml červeného vína
olej
1 lžíce ster.papriky
1 lžíce hrášku
2 krajíčky staršího chleba na zahuštění


Na olej dáme nakrájené maso a necháme zatáhnout. Zatáhnuté maso vyndáme do misky a do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Pak přidáme rajský protlak a ještě chvilku restujeme. K orestované cibuli přidáme maso, červenou i pálivou papriku, pepř, sůl,bobkový list, jalovčinky, podlijeme vínem a necháme chvilku dusit ve vlastní šťávě. Pak podlijeme vodou tak, aby bylo maso do ¾ ponořené. Dusíme doměkka . Hlídáme, aby se voda nevyvařila a maso nepřipálilo. Když je maso měkké přidáme sterilované papriky, hrášek a zahustíme nastrouhaným chlebem. Zalijeme požadovaným množstvím vody a necháme vařit , až se chleba rozvaří.

Podáváme s rýží nebo knedlíky nebo jen s chlebem.

Porce: 2 - 3

Drůbeží paštika s divočinou

13. října 2014 v 17:08 | Jana H. |  Vnitřnosti



500 g drůbežích jater
sůl
pepř
1 lžička koření na divočinu
1 větší cibule
olej nebo plátek másla


Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Očištěná játra pokrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. Osolíme, opepříme, dáme koření na divočinu a dusíme ve vlastní šťávě. Podušená játra přendáme do mixeru a rozmixujeme dohladka. Hotovou paštiku dáme do ledničky vychladit.

Zeleninový pekáč

8. října 2014 v 15:40 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

8 větších brambor
1 - 2 mladé cukety ( podle velikosti)
1 střední cibule
6 větších stroužků česneku
1 červená kapie
1 slovenská paprika
250 ml smetany na šlehání
olej
sůl
pepř
1 lžíce grilovacího koření na zeleninu

Brambory pořádně omyjeme a očistíme kartáčkem. Nakrájíme na plátky. Omytou a taky očištěnou ostatní zeleninu nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky nalijeme trošku oleje a poklademe polovinou nakrájených brambor, osolíme a opepříme, dále klademe nakrájenou cuketu, papriky, cibuli, česnek, posypeme grilovacím kořením na zeleninu, přidáme poslední vrstvu brambor, osolíme a opepříme. Zalijeme smetanou a dáme do trouby péct. Pečeme dozlatova.

Podáváme se zeleninovým salátem.

Porce: 3 - 4

Kapustové závitky na paprice

8. října 2014 v 15:36 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy



6 větších listů z kapusty
1 větší cibule
olej
mletá paprika
1 zelená slovenská paprika
sůl
pepř
100 ml smetany
hladká mouka na zahuštění

Na směs z mletého masa:
250 g mletého masa
1 malá cibule
sůl
pepř
majoránka
1 vejce
strouhanka na zahuštění

Z kapusty odstraníme tvrdé listy. Větší listy opatrně sejmeme a dáme do vroucí vody chvilku povařit. Odstraníme tvrdé žilky necháme chvilku vychladnout. Mezi tím si smícháme všechny ingredience na masovou směs a pořádně propracujeme. Na každý list položíme váleček masové směsi a pevně zavineme . Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Pak přidáme mletou papriku a chvilku restujeme. Vložíme kapustové závitky, na nudličky nakrájenou papriku, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na závěr omáčku rozmixujeme a zahustíme ,pokud bude potřeba , ve smetaně rozmíchanou moukou. Pokud bude omáčka dostatečně hustá, přidáme pouze smetanu.

Podáváme s rýží.

Porce: 3