Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2014

Červené hovězí maso

26. září 2014 v 15:07 | Jana H. |  Hovězí maso




600 g hovězího masa
500 g cibule
100 g špeku
6 velkých rajčat
2 červené papriky
1 lžíce celého pepře
asi 250 ml červeného vína
1 lžíce mleté papriky
sůl
olej


Maso nakrájíme na kostky, cibuli na osminky, špek na malé nudličky a dáme do větší mísy. Přidáme olej, pepř, promícháme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den směs osolíme, přendáme do většího kastrolu a restujeme na větším ohni za stálého míchání až se směs přichytává. Ale nesmíme ji připálit. Papriky i rajčata nakrájíme na větší kousky a přidáme spolu s mletou paprikou k masu. Podlijeme vínem a vodou a dusíme doměkka až se maso rozpadá.

Podávala jsem s rýží.

Porce: 3

Zdroj: www.labuznik.com , mírně upraveno.

Šlehačkový ovocný koláč

26. září 2014 v 15:00 | Jana H. |  Moučníky


400 ml smetany ke šlehání 31%
200 g cukru krystal nebo krupice
1 vanilkový cukr
3 vejce
375 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

drobenka

ovoce podle chuti

Do hlubší mísy nalijeme smetanu a částečně našleháme. Pak přidáme cukr i vanilkový a vyšleháme do zhoustnutí. Do vyšlehané smetany přidáváme za stálého šlehání po jednom vajíčka. Přidáme mouku s práškem do pečiva a zlehka promícháme. Těsto vlijeme na vyšší plech vyložený pečícím papírem, poklademe omytým a osušeným ovocem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 30 minut.

Hlídáme, protože každá trouba peče jinak.

Zdroj: www.ekucharka.net, autorka Petrulinka , vloženo pod názvem Ovocný koláč v kategorii pečené sladké.

Kynuté rolované koláčky

23. září 2014 v 8:17 | Jana H.


Těsto:
600 g polohrubé mouky
2 lžíce oleje
1 žloutek
asi 250 - 300 ml mléka
špetka soli
2 lžíce krupičkového cukru
sušené kvasnice na 500 g mouky

Dále potřebujeme:
4 střední jablka, švestky

Drobenka

Z uvedených surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto. Dáme vykynout, až zdvojnásobí objem. Po vykynutí těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na slabší obdélník asi na 40 cm x 20 cm. Na něj dáme nastrouhaná jablka, posypeme opatrně cukrem( těsto je už sladké) a skořicí a zarolujeme. Rozkrájíme na kolečka a opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme zbylým bílkem, poklademe rozpůlenou švestkou a posypeme drobenkou. Dáme do vyhřáté trouby péct.

Bombajské brambory

23. září 2014 v 8:12 | Jana H. |  Levné pokrmy



4 větší brambory
1 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 lžička hořčičného semínka
1 lžička římského kmínu
½ lžičky kurkumy
špetka mletého koriandru
1 větší stroužek česneku
1 lžička čerstvého zázvoru
jedno velké rajče
1 malá cibule
chilli paprička
1 lžíce čerstvého koriandru
sůl

Ve slupce uvařené brambory oloupeme a necháme vychladnout. Na pánev dáme olej a máslo, přidáme hořčičné semínko a chvilku restujeme. Brambory nakrájíme na kousky a dáme na pánev. Přidáme na malé kostky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a všechno ostatní koření, rajče rozkrájené na menší kousky pořádně promícháme tak, aby se brambory směsí obalily. Osolíme, přidáme nasekaný koriandr a podáváme.

Porce: 2

Pesto z .....

18. září 2014 v 14:53 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy



Domácí bazalkové pesto

3 hrsti lístků bazalky
1 lžíce parmezánu
1 lžíce piniových oříšků ( mandle, vlašské ořechy)
1 lžička citronové šťávy
2 stroužky česneku
sůl
špetka pepře
olivový olej

Nejdříve si dáme do nádoby trošku olivového oleje a oříšky. Ponorným mixerem je rozmixujeme. Pak přidáme česnek, bazalku a znovu rozmixujeme. Nemixujeme dlouho, protože by nám pesto zhořklo. Přidáme parmezán, citronovou šťávu, sůl ,pepř a pořádně promícháme. Na závěr vlijeme ještě trochu olivového oleje, aby bylo pesto pěkně vláčné.

Zdroj: internet

Paprikové pesto z pečených paprik

2 červené papriky ( ne kapie)
3 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce balkánského sýra
kousek chilli papričky
olivový olej
sůl
pepř

Papriky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme semena. Na plech s pečícím papírem položíme papriky, trošku pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct. Až jsou opečené, vložíme je do igelitového pytlíku a necháme asi půl hodinky zapařit. Pak je vyndáme a oloupeme. Dáme do mixeru, přidáme česnek, chilli papričku rozdrobený sýr, trošku oleje a rozmixujeme. Na závěr osolíme, opepříme a ještě zakapeme olejem.

Poznámka: v původním receptu byl ovčí sýr, ale bohužel u nás ho nemají rádi.

Zdroj: internet

Mini řízečky plněné bazalkovým pestem

16. září 2014 v 20:34 | Jana H. |  Vepřové maso


6 menších vepřových řízků
sůl
pepř
1 lžíce bazalkového pesta
olej


Řízky naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Jednu stranu potřeme bazalkovým pestem,přehneme, spíchneme párátky a dáme na olej osmažit. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Kdo chce, může pod maso nakrájet cibuli a udělat si dobrý hustší sos.
Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2 - 3

Pečená vepřová žebírka 2

16. září 2014 v 20:29 | Jana H. |  Vepřové maso





750 g vepřových žebírek
4 hřebíčky
špetka skořice
1 lžička mleté papriky
1 lžička citronové šťávy
4 větší stroužky česneku
lžíce nasekané petrželky
olej
sůl

Nejdříve si připravíme směs koření. Smícháme skořici, mletou papriku, přidáme citronovou šťávu, petrželku a prolisovaný česnek. Přilijeme asi 3 lžíce oleje a promícháme. Touto marinádou potřeme nakrájená žebírka na jednotlivé porce . Dáme na pekáč, podlijeme trošku vodou a dáme do trouby péct.

Porce: 3
Zdroj: internet

Podkrkonošský hubník

6. září 2014 v 16:44 | Jana H. |  Houby


větší talíř čerstvých pokrájených hub
6 rohlíků
2 vejce
1větší cibule
2 stroužky česneku
pepř
kmín
majoránka
sůl
asi 100 ml mléka
máslo na vymazání zapékací mísy nebo pekáčku

Do mísy dáme na kostky nakrájené rohlíky, zakapeme mlékem a necháme odstát aby se mléko vsáklo. Na pánev dáme trochu oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené houby, okmínujeme a necháme dusit asi 20 minut. Necháme vychladnout a pak přidáme do mísy s namočenými houskami. Osolíme ,opepříme, přidáme vejce a majoránku. Promícháme a přendáme do vymazané zapékací mísy. Dáme do vyhřáté trouby zapéct. Pečeme dozlatova asi 45 minut podle trouby .

Porce: 2 - 3

Vepřové kostky na červeném víně

6. září 2014 v 16:36 | Jana H. |  Vepřové maso


750 g vepřové plece
2 menší cibule
4 stroužky česneku
100 g sušených rajčat
200 - 250 ml suchého červeného vína
sůl
pepř
olej
6 lístků bazalky
1 lžička cukru

Maso omyjeme a osušíme a nakrájíme na větší kostky. Do kastrolu dáme olej, vložíme maso a necháme zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, cukr, na plátky nakrájený česnek, sůl, pepř, bazalku, pokrájená rajčata a chvilku restujeme. Dále podlijeme vínem a dusíme do měkka . Podle potřeby podléváme vodou.
Porce: 4