Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2014

Jilbena

30. srpna 2014 v 6:30 | Jana H. |  Kuřecí maso



3 menší kuřecí stehna
1 střední cibule
4 stroužky česneku
1 malý rajský protlak
1 střední mrkev
1 malý sterilovaný hrášek
4střední žampiony
sůl
4 větší brambory
olej

Směs koření - PAS - EL - HANOUT:
skořice
muškátový oříšek
kardamom
kurkuma
nové koření
4 hřebíčky
chilli
pálivá paprika
pepř
římský kmín
zázvor
koriandr
Od každého koření asi 3/4lžičky

Nejdříve si připravíme směs koření smícháním všech surovin. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Oddělíme v kloubu na paličky a horní díly. Osolíme a posypeme směsí koření Pas - el - hanout. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Přidáme rajský protlak a chvilku restujeme. Vložíme okořeněné kuřecí díly, podlijeme trošku vodou a dusíme. Těsně před dokončením přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a po chvilce na krájené žampiony a na konec hrášek. Dochutíme podle svého.
Po čas, kdy se kuře dusí, si připravíme brambory. Nakrájíme na osminky, osolíme a dáme na trošku oleje do trouby péct. Kdo chce, může si připravit hranolky , jak je psané v původním receptu. Já jsem dala přednost pečeným v troubě.

Na talíř dáme jednotlivé porce a navrch přidáme hranolky. Navíc jsem opekla papriku a přidala na talíř.

Porce: 2 - 3


Smažený vepřový jazyk

30. srpna 2014 v 6:23 | Jana H. |  Vepřové maso




2 vepřové jazyky
sůl
pepř
olej na smažení
vejce, hladká mouka a strouhanka na obalení

Jazyky omyjeme a dáme do osolené vody vařit. Když jsou jazyky měkké, vyndáme je na talíř a dáme na chvilku do studené vody. Pak je sloupneme a očistíme od chrupek tak ,abychom měli čisté maso. Rozřízneme po délce. Trošku osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Dáme na rozpálený olej smažit.

Podáváme s různě upravenými bramborami, tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

Poznámka: kdo chce, může potřít rozetřeným česnek a posypat majoránkou a pak obalit. Moc dobré.

Porce: 3

Uzené koleno pečené s rozmarýnem

22. srpna 2014 v 11:50 | Jana H. |  Vepřové maso





1 uzené koleno
trošku oleje


Na marinádu:
1 lžíce obyčejné hořčice
2 lžíce švestkových povidel
4 hřebíčky
špetka skořice
1 lžíce oleje
špetka chilli
1 snítka rozmarýnu

Koleno dáme do vody vařit , ale ne úplně doměkka. Vyndáme z vody a necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme marinádu. Do misky si dáme hořčici, povidla, hřebíčky, skořici, chilli, 1 lžíci oleje, pokrájený rozmarýn a promícháme. Touto marinádou potřeme vychladlé koleno a dáme na olej do kastrolku. Podlijeme vývarem z vaření masa. Pečeme zvolna asi hodinku dokud není maso úplně měkké.

Podáváme buď s libovolnými knedlíky nebo bramborami.
Porce: 4

Dušené přední hovězí se sladkokyselou omáčkou

22. srpna 2014 v 11:46 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g předního hovězího masa
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
4 lžíce nakládaných hub
1 plátek citronu

Na olej dáme orestovat osolené a opepřené maso, aby se nám zatáhlo. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plátek citronu, podlijeme vodou nebo vývarem a pomalu dusíme. Podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, sos rozmixujeme. Pak přidáme houby, necháme prohřát a můžeme podávat.

Podáváme s bramborami nebo s rýží.

Porce: 2 - 3

Kuře Vindaloo

14. srpna 2014 v 17:11 | Jana H. |  Kuřecí maso



3 kuřecí stehýnka
2 střední cibule
5 stroužků česneku
olej
2 rajská jablíčka
citronová šťáva z půlky citronu
1 plátek citronu
1 lžíce cukru
100 ml bílého vína
1 lžička octa
1 lžička hořčičného semínka
4 hřebíčky
1 lžíce chilli omáčky ( kdo chce ostřejší)

Na kořenící směs:
1 lžička mleté papriky
1 lžička mletého zázvoru nebo čerstvého
1 lžička kari
1 lžička mletého koriandru
1 lžička drceného kmínu
1 lžička chilli
1 lžíce kurkumy
1 lžička skořice
sůl
olej

Kuřecí stehýnka omyjeme, osušíme a v kloubu rozřízneme na paličku a spodní díl. Do menší mističky si připravíme kořenící směs smícháním všeho koření a přidáním asi 2 lžic oleje. Promícháme a touto směsí potřeme kuřecí dílky. Dáme do ledničky odležet alespoň na dvě hodiny. Do pánve nalijeme trošku oleje a vsypeme hořčičné semínko. Necháme pražit dokud neodskakuje ode dna. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Česnek pomocí nože rozdrtíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme k cibuli a necháme zesklovatět. Vložíme osolené kuřecí díly , přilijeme bílé víno, přidáme na malé kousky nakrájená rajčata, plátek citronu i citronovou šťávu, ocet, cukr, hřebíčky, podlijeme asi 750 ml vody nebo vývaru a dusíme doměkka. Občas promícháme a popřípadě, podle potřeby, dolíváme vodu. Na závěr přidáme chilli omáčku, popřípadě dochutíme cukrem, octem,solí , ale to už podle svých chutí.

Podáváme s rýží.

Poznámka: v původním receptu byly vařeny i brambory, ale ty jsem vynechala, vinný ocet jsem nahradila bílým vínem.

Porce: 2

Zdroj: internet, upraveno.

Ledový ovocný čaj

14. srpna 2014 v 17:05 | Jana H. |  Nápoje



1 lžička třtinového cukru
libovolné ovoce
2 lístky máty
limetka
uvařený ovocný čaj
led


Uvaříme si libovolný ovocný čaj, osladíme třtinovým cukrem a necháme vychladnout. Do vyšší sklenice si nakrájíme ovoce, přidáme kostky ledu, zalijeme vychladlým čajem.Ozdobíme lístky máty.

V horkém počasí výborný osvěžující nápoj.

Alžírská káva

9. srpna 2014 v 13:31 | Jana H. |  Nápoje


200 ml uvařené kávy
50 ml vaječného koňaku
šlehačka
cukr


Do uvařené kávy pomalu po stěně lijeme vaječný koňak a chvilku necháme, až si sedne na dno. Pak ozdobíme šlehačkou a posypeme kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Podle chuti osladíme.

Mátový osvěžující nápoj

9. srpna 2014 v 13:27 | Jana H. |  Nápoje



mátový čaj
led
citron
minerální voda


Do 1/3 sklenice si nalijeme mátový čaj a doplníme minerální vodou. Přidáme pár lístků máty, citron a led. Kdo chce, může osladit lžičkou medu.

Zdroj: internet

Hovězí veverka s pepřovou omáčkou

1. srpna 2014 v 16:12 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězí veverky z mladého býčka
sůl
pepř
olej
1 lžíce nakládaného pepře
150 ml smetany na šlehání


Na rozpálený olej dáme osolené a opepřené maso orestovat. Restujeme z každé strany asi 3 minuty. Pak vložíme do rozehřáté trouby péct asi na 15 - 20 minut. Maso vyjmeme a do výpeku nalijeme smetanu, přidáme pepř a chvilku povaříme.

Podáváme s bramborami.

Porce: 2 - 3

Vepřový řízek v sýrovém obalu

1. srpna 2014 v 16:08 | Jana H. |  Vepřové maso




2 větší vepřové řízky
1 lžíce nastrouhaného sýra
sůl
olej
hladká mouka, 2 vejce, strouhanka na obalení


Do rozšlehaných vajec zamícháme najemno nastrouhaný sýr. Řízky jemně osolíme, obalíme v mouce, ve vejcích se sýrem a na konec ve strouhance. Pořádně přitiskneme a smažíme na oleji dozlatova.

Podáváme s různě upravenými bramborami a se zeleninovým salátem.

Porce: 2