Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2014

Krůtí pečené koule

28. července 2014 v 8:40 | Jana H. |  Kuřecí maso




500 g krůtího ořezu
strouhanka na zahuštění
3 vejce
sůl
pepř
libovolné pikantní koření
vejce, hladká mouky a strouhanka na obalení
olej na smažení


Maso nakrájíme na menší kostky. Osolíme, opepříme, přidáme zvolené koření, vejce a pořádně promícháme. Přidáváme tolik strouhanky, aby se směs nerozpadávala. Děláme koule asi tak akorát do dlaně. Pořádně zmáčkneme a obalíme v mouce, pak ve vajíčku a ve strouhance a ještě v rukou umačkáme. Dáváme na plech s pečícím papírem, polijeme trošku olejem a dáme do trouby péct. Pečeme dozlatova a podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 3

Kuře s rajčatovým pyré

28. července 2014 v 8:36 | Jana H. |  Kuřecí maso




2 kuřecí stehýnka
4 střední rajčata
1 větší paprika
1 větší cibule
olej
sůl
1 lžička provensálského koření


Stehýnka omyjeme a osušíme. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položíme osolená stehýnka, přidáme na kousky nakrájená rajčata, papriky, posypeme provensálským kořením. Podlijeme trošku vodou, přiklopíme vrchním dílem a dáme do trouby péct. Asi v půlce pečení sejmeme vrchní díl a dopečeme dozlatova. Maso přendáme na talíř a výpek ponorným mixerem rozmixujeme. Dále podle chuti upravíme.

Podáváme s těstovinami.

Porce: 2

Kedlubnové saláty

23. července 2014 v 9:10 | Jana H. |  Saláty



Kedlubnový salát 1


1 kedlubna
2 větší rajčata
1 červená paprika
1 menší cibule
pepř
sůl
majolka nebo jogurt
zelené bylinky


Kedlubnu nastrouháme nahrubo, rajčata, papriku pokrájíme na menší kousky a cibuli na slabé plátky. Dáme na chvilku do lednice vychladit. Před podáváním osolíme, opepříme, přidáme majolku nebo jogurt, dobře promícháme. Na konec posypeme zvolenými bylinkami.







Kedlubnový salát 2


2 střední kedlubny
1 svazek ředkviček
3 lžíce majolky
špetka soli

Kedlubny i ředkvičky nastrouháme nahrubo, přidáme majolku a podle chuti osolíme.

Poznámka: majolku a sůl dáváme těsně před podáváním, protože kedlubna i ředkvičky pouští vodu.

Bábovka s vaječným koňakem

23. července 2014 v 9:02 | Jana H. |  Moučníky


3 vejce
150 g cukru krupice
5 lžic oleje
5 lžic vody
1 vanilkový pudink
125 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
100 ml vaječného koňaku
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Žloutky šleháme spolu s cukrem a postupně přiléváme olej, vodu a koňak po malých dávkách. Do mouky zamícháme pudink, prášek do pečiva a zamícháme do vyšlehaných žloutků. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka zamícháme do těsta. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou, nalijeme těsto a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150° C na dolním roštu v horkovzdušné troubě. Po chvilce pečení jsem přikryla alobalem, aby se bábovka na vrchu nespálila.

Poznámka: rozpis je na malou formu. Kdo chce velkou, musí zdvojnásobit suroviny.

Zdroj: internet

Hovězí veverka na rozmarýnu

9. července 2014 v 18:05 | Jana H. |  Hovězí maso




500 g hovězí veverky
sůl
pepř
rozmarýn
olej


Maso osolíme, opepříme , posypeme rozmarýnem a dáme na rozpálený olej orestovat. Restujeme z každé strany asi 3 minuty. Pak vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 15 - 20 minut podle tloušťky masa. Maso uprostřed by mělo být pěkně růžové.

Podáváme s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.

Porce: 2

Brokolicovo rýžové placičky

9. července 2014 v 17:59 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy




200 g uvařené rýže
150 g brokolice
100 g měkkého salámu
3 vejce
sůl
pepř
strouhanka na zahuštění a obalení
olej

Do misky dáme uvařenou rýži, přidáme nahrubo nastrouhanou syrovou brokolici, nahrubo nastrouhaný salám, vajíčka, sůl, pepř a propracujeme. Dále přisypeme tolik strouhanky, aby se vytvořilo tužší těsto a znovu propracujeme. Tvoříme menší placičky, ještě je obalíme ve strouhance a v rukou strouhanku přitlačíme. Klademe na pánev do rozpáleného oleje a pozvolna smažíme.

Můžeme podávat s libovolným dipem a zeleninovým salátem.

Porce: 2 - 3

Inspirace: www.ekucharka.net. pod názvem rýžové placičky s pažitkou.

Houbová paštika

6. července 2014 v 6:31 | Jana H. |  Houby




400 g hub ( žampionů)
1 větší cibule
pepř
drcený kmín
1 lžička grilovacího koření na zeleninu
sůl
1 vejce
3 lžíce smetany na šlehání
100 g uzeného boku
olej
1 lžíce strouhanky
anglická slanina

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, uzený bok a necháme chvilku restovat. Pak přidáme na kousky nakrájené houby ( žampiony) , všechno koření, sůl, pokud je potřeba podlijeme nepatrně vodou ( houby vodu pustí) a chvilku dusíme. Podušené houby necháme chvilku vychladnout a přendáme do mixeru. Do hub rozklepneme vejce, přidáme smetanu, strouhanku a pořádně rozmixujeme dohladka. Zapékací misky vyložíme anglickou slaninou, přendáme rozmixované houby, přikryjeme plátkem slaniny a dáme asi na 10 - 15 minut do trouby zapéct.

Mažeme na pečivo.

Porce: 3

Vepřové medové koleno po staročesku

6. července 2014 v 6:25 | Jana H. |  Vepřové maso



1 vykostěné koleno
sůl
kmín
staročeské koření
2 lžíce medu
šťáva z půlky citronu


Koleno omyjeme a osušíme. V malé mističce si smícháme med, citronovou šťávu a promícháme.


Koleno osolíme, okmínujeme, posypeme staročeským kořením a potřeme medovou marinádou . Dáme do kastrolku, podlijeme vodou a pečeme nejdříve přikryté, před dokončením odkryjeme a dopečeme doměkka. Během pečení koleno podléváme výpekem.
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a zelím.
Porce: 4