Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2014

Domácí rohlíky

28. června 2014 v 18:22 | Jana H. |  Ostatní



500 g hladké mouky
2 sáčky sušených kvasnic na 500 g mouky
sůl
špetka cukru
asi 250 - 300 ml vlahé vody

Do mouky dáme sůl, cukr a promícháme. Pak přidáme kvasnice, přilijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. Posypeme moukou, přikryjeme a dáme na teplé místo kynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a nakrájíme si stejné díly. Válečkem vyválíme ovál a opatrně zavineme. Rohlíky přendáváme na plech s pečícím papíre. Necháme ještě chvilku kynout, pak potřeme vodou a posypeme např. kmínem, mákem, hrubou solí a podobně. Do trouby dáme hrneček s vodou a necháme vyhřát. Pak vložíme plech s rohlíky a pečeme dozlatova. Po upečení vypneme troubu a ještě je chvilku v ní rohlíky necháme. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150° C.

Z uvedeného množství jsem měla 12 menších rohlíků.

Zdroj: internet

Pečená žebírka

26. června 2014 v 6:42 | Jana H. |  Vepřové maso




600 g vepřových žebírek
2 lžíce grilovacího koření
1 lžička kari
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička cukru
olej
špetka soli

Žebírka rozřízneme na tři kusy. Do zapékací menší misky si nalijeme olej, přidáme grilovací koření, kari, citronovou šťávu a cukr. Promícháme a žebírka do této směsi naložíme, nejlépe přes noc. Druhý den osolíme, podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Nejdříve pečeme přikryté, před dopečením odkryjeme a dopečeme na kůrčičku.
Podle potřeby podléváme vodou.
Nejlepší jsou jen tak s chlebem.

Pečené vepřové na víně

26. června 2014 v 6:38 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g vepřové plece
2 plátky másla
asi 150 ml bílého vína
sůl
1 lžička provensálského koření
špetka cukru

Omyté, osolené maso vložíme do zapékací misky, posypeme provensálským kořením, přidáme máslo a podlijeme vínem. Dáme do vyhřáté trouby péct. Pokud je potřeba, podléváme buď vínem nebo vodou. Kdo nemá rád kyselejší sos, přidá trošku cukru, to záleží na víně, a dopečeme.

Podáváme buď s bramborovým knedlíkem nebo houskovým a se zelím.

Porce: 2 - 3

Přední hovězí pomalu dušené

16. června 2014 v 16:38 | Jana H. |  Hovězí maso



400 g předního hovězího masa ( hrudí)
sůl
2 lžičky cukru
3 plátky citronu
1 větší cibule
300 ml bílého vína

Kořenící směs:
150 ml oleje
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky kurkumy
½ lžičky kari
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky chilli
3hřebíčky
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky skořice

Nejprve si připravíme kořenící směs. Do oleje přidáme všechno koření a promícháme. Omyté a osušené maso dáme do misky a ze všech stran potřeme. Přikryjeme kuchyňskou folií a dáme do ledničky, nejlépe přes noc. Druhý den dáme do kastrolku trošku oleje a na kostičky nakrájenou cibuli.Necháme chvilku restovat. K cibuli přidáme maso i se směsí. Podlijeme vínem , přidáme sůl, plátky citronu,cukr a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou. Když je maso měkké, přendáme ho na talířek a šťávu rozmixujeme dohladka.

Podáváme s rýží.

Poznámka: koupila jsem moc pěkné, libové polévkové přední, a tak jsem zkusila takto ho pomalu dusit. A vyšlo to. Bylo krásně měkké.

Porce: 2 - 3

Pstruh pečený v troubě

16. června 2014 v 16:26 | Jana H. |  Ryby


2 pstruzi
sůl
4 plátky másla
libovolné čerstvé bylinky
4 plátky citronu
hladká mouka na obalení

Pstruhy omyjeme a osušíme. Osolíme i zevnitř, vložíme plátek másla, zvolené čerstvé bylinky, plátek citronu a obalíme v hladké mouce. Klademe na pekáček s rozpuštěným máslem. Zlehka můžeme pokapat citronovou šťávou. Na vrch dáme zbylý plátek másla . Pečeme v troubě asi 15 - 20 minut, podle velikosti, do zlatova .
Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2

Tvarohové kynuté knedlíky

8. června 2014 v 16:16 | Jana H. |  Ostatní



1 tvaroh ve vaničce
300 ml hrubé mouky
1 vajíčko
špetka soli
1 lžíce cukru
100 ml teplého mléka
½ balíčku sušených kvasnic na 500 g mouky

Tvaroh přendáme do misky, přidáme mouku, vajíčko, sůl, cukr, sušené kvasnice a teplé mléko a vypracujeme hladké těsto. Posypeme moukou a dáme na teplé místo kynout asi na 1 - 1,5 hodinky.


Po vykynutí pomocí lžíce odebíráme těsto a v rukou děláme koule asi o průměru 5 cm. Necháme ještě 20 minut odpočinout na vále. Do hrnce nalijeme vodu, dáme mřížku na ohřívání v páře a přivedeme k varu. Vkládáme koule trošku od sebe, v páře ještě zvětší objem. Přiklopíme pokličkou a vaříme 20 minut podle velikosti. První knedlík rozkrojíme a zkusíme, jestli je uvařený.

Podáváme s libovolným podušeným ovocem. Já jsem podávala spodušenou rebarborou a jahodami.

Poznámka: pro diabetiky nahradíme cukr např. 2 tabletami sacharínu nebo jiného sladidla.

Porce: 2 - 3

Jahodové řezy

8. června 2014 v 16:11 | Jana H. |  Moučníky




Piškotové těsto:
3 vejce
3 lžíce cukru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa

Krém:
750 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
3 žloutky
cukr podle chuti
125 g másla

Poleva:
1 sáček želatiny na 250 ml vody
cukr podle chuti

jahody


Žloutky šleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme mouku, kakao, sníh ze tří bílků a zlehka promícháme. Vlijeme do dortové formy a dáme vyhřáté trouby péct. Těsta je málo, upečené je asi za 10 minut. Necháme ve formě vychladnout.

Mezi tím si uvaříme krém. Ve studeném mléce rozšleháme žloutky, přidáme pudinkový prášek, cukr, pořádně rozmícháme a uvaříme hustší pudink. Necháme trošku zchladnout a pak po malých kouscích zamícháváme máslo. Krém naneseme na vychladlý korpus.

Podle návodu na sáčku si uvaříme želatinu. Necháme chvilku zchladnout. Omyté a osušené jahody nakrájíme na menší kousky a poklademe je na krém. Jahody polijeme želatinou a dáme do ledničky ztuhnout.

Tiramisu ve skleničce

1. června 2014 v 19:55 | Jana H. |  Moučníky


250 g mascarpone
100 g zakysané smetany
moučkový cukr podle chuti
kakao
cukrářské piškoty
instantní káva
1 lžíce rumu

Krém: mascarpone rozmícháme se zakysanou smetanou, přidáme moučkový cukr vyšleháme. Uvaříme silnou kávu, přidáme rum a necháme vychladnout. Do ní namáčíme piškoty a klademe do skleniček. A vrstvíme mascarpone, piškoty a končíme vrstvou krému. Necháme chvilku v lednici, pak posypeme kakaem a dáme znovu chladit.

Tymiánové kuře s brokolicí

1. června 2014 v 19:49 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 kuřecí stehýnka
sůl
3 plátky citronu
1 lžička cukru
tymián
olej

1 svazek brokolice
100 g anglické slaniny
sůl
pepř
olej

Kuře osolíme, opepříme, posypeme cukrem a tymiánem. Dáme do zapékací misky nebo kastrolku, vložíme plátky citronu, podlijeme trošku vodou a pečeme dozlatova.

Na pánvičku si nalijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Brokolici nakrájíme na menší růžičky a přidáme ke slanině. Osolíme, opepříme , podlijeme 2 lžícemi vody a chvilku krátce podusíme. Nedusíme dlouho, brokolice by neměla být rozvařená. Podáváme spolu s kuřetem a bramborovou kaší.

Poznámka: kdo chce, může přidat na dochucení sosu i trošku šťávy z citronu.

Porce: 2