Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2014

Pikantní uzené žebírko

28. května 2014 v 11:55 | Jana H. |  Vepřové maso




4 kusy uzených masitých žebírek
1 střední cibule
sůl
pepř
1 malý rajský protlak
olej
cukr
chilli omáčka

Na olej dáme na osminky nakájenou cibuli, opepříme, přidáme protlak a necháme chvilku restovat. Pak vložíme nakrájená žebírka na porce , podlijeme vodou a dusíme asi 45 minut. Podušená žebírka přendáme na talíř a sos rozmixujeme. Dochutíme chilli omáčkou ,popřípadě dosolíme.

Podáváme s různě upravenými bramborami nebo bramborovými noky ( knedlíky).

Porce: 2

Brokolicové palačinky

28. května 2014 v 11:48 | Jana H. |  Ostatní


250 g uvařené brokolice
3 vejce
200 ml hladké mouky
400 ml mléka
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
olej na mažení

Náplň:
5 vajec
1 malá cibule
sůl
pepř
plátek másla

Nejdříve si usmažíme náplň z vajec. Na rozpuštěné máslo dáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme vajíčka, osolíme, opepříme a necháme srazit.
Ne zcela doměkka uvařenou brokolici nastrouháme nahrubo, přidáme mouku, mléko, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a vypracujeme hladké polotuhé těsto. Na pánvičce smažíme slabší palačinky. Plníme vaječnou náplní, srolujeme a můžeme podávat.

Porce: 2 - 3

Orientální kuře

22. května 2014 v 16:59 | Jana H. |  Kuřecí maso




1 kuře
3 střední cibule
2 lžíce orientálního koření
1 lžička skořice
olej
2 stroužky česneku
pepř
sůl


Kuře rozdělíme na 4 díly a potřeme olejem. Osolíme, opepříme, potřeme orientálním kořením, skořicí, prolisovaným česnekem a vložíme do zapékací misky spolu s na osminky nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby péct. Nejdříve pečeme přikryté, před dokončením horní díl odstraníme a dopečeme dozlatova.

Podáváme nejlépe s rýží.

Porce: 4

Cibule s ančovičkami

22. května 2014 v 16:55 | Jana H. |  Ostatní



3 větší cibule
1 lžička octa
špetka cukru
100 ml bílého vína
3 větší ančovičky
asi 1 lžíce olivového oleje
sůl


Cibule nakrájíme na osminky a dáme do kastrolku . Zalijeme vínem a octem, přidáme sůl a špetku cukru a chvilku dusíme pod pokličkou. Cibule by neměla být rozvařená, ale podušená jen al dente. Necháme vychladnout.
Pak přidáme natrhané nebo nadrobno pokrájené ančovička, zalijeme olivovým olejem. Podáváme k různě upravenému masu.
Zdroj: www.labuznik.com . Recept mi poslala autorka Soňa .

Pečená kolena

16. května 2014 v 13:47 | Jana H. |  Vepřové maso




vepřová kolena
sůl
kmín
1 cibule
nové koření
celý pepř
bobkový list


Kolena omyjeme, dáme do kastrolu, přidáme trošku soli, nové koření, bobkový list, pepř, cibuli , zalijeme vodou. Vaříme skoro doměkka. Uvařená kolena přendáme do pekáče, ještě trošku osolíme, okmínujeme, podlijeme vývarem a dáme do trouby dopéct tak, aby byla měkká a pěkně opečená. Pečením pustí ještě trošku tuk, ale kdo by chtěl, může přidat trošku sádla. Upečená kolena přendáme na talíř. Do výpeku přidáme asi lžíci hladké mouky , zalijeme vodou a necháme chvilku povařit. Tím získáme dobrý sos, kterým omastíme knedlíky a zelí.

Žampiony se špenátem

16. května 2014 v 13:36 | Jana H. |  Houby


6 velkých žampionů
100 g anglické slaniny
4 velké hrsti čerstvého špenátu
sůl
pepř
olej
oříšek másla
1 cibule
3 stroužky česneku


Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a chvilku restujeme. Pak přidáme očištěné, na větší kousky nakrájené žampiony, na plátky nakrájený česnek, podlijme trošku vodou a chvilku dusíme. Na závěr přidáme omytý a okapaný špenát. Promícháme, osolíme, opepříme, vložíme máslo,které necháme rozpustit. Vyvařenou tekutinu by měl zahustit a zjemnit.

Podáváme s bramborovou kaší.

Porce: 2

Šómloi halušky

6. května 2014 v 16:52 | Jana H. |  Moučníky



Na těsto:
6 vajec
6 lžic krupičkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
3 lžíce rozemletých ořechů


Na krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru
3 žloutky
2 lžíce rumu
100 g másla

Na cukrový rozvar:
200 ml vody
2 lžíce cukru
2 lžíce rumu

Dále potřebujeme:
3 lžíce rozemletých ořechů
3 lžíce rozinek
čokoládovou polevu
500 ml šlehačky


Těsto:
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme mouku a na konec sníh z bílků. Zlehka promícháme a rozdělíme na tři díly. Do jednoho dílu přidáme ořechy a do druhého zamícháme kakao. Třetí díl zůstane jen piškotový. Na plech s vyšším okrajem dáme pečící papír a pomocí alobalu rozdělíme na tři části. Do jedné vylijeme žluté těsto, do druhé dáme ořechové a do třetí kakaové těsto. Dáme do vyhřáté trouby péct. Zkoušíme párátkem , kdy je těsto upečené, nesmí se na párátko lepit. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mezi tím si připravíme cukrový rozvar. Do malého kastrolku dáme cukr, zalijeme vodou, přidáme rum a vaříme asi 10 - 15 minut. Odstavíme a necháme vychladit.

Krém :
do studeného mléka dáme pudinkový prášek, cukr, žloutky, rum, vanilkový cukr a pořádně rozmícháme. Dáme na oheň, za stálého míchání přivedeme k varu. Chvilku povaříme a odstavíme. Přikryjeme utěrkou, aby se neudělal škraloup a promícháváme. Do vlahého krému po malých kouskách zamícháváme máslo tak, abychom měli pěkně hladký krém.

Na alobal si přendáme jeden díl těsta, je jedno jaký, pokapeme cukrovým rozvarem. Pak naneseme třetinu krému, posypeme ořechy a pokrájenými rozinkami. Přiklopíme druhým těstem , opět pokapeme rozvarem, natřeme krém, posypeme ořechy a rozinkami. Přiklopíme poslední těsto ,pokapeme rozvarem,potřeme krémem, posypeme ořechy a rozinkami. Já jsem ještě posypala kakaem. Takto připravený zákusek celý zabalíme do alobalu a dáme na 24 hodin do ledničky, aby se rozležel.

Druhý den pomocí malé lžičky vykrajujeme malé kousky - halušky, bohatě ozdobíme šlehačkou a polijeme čokoládovou polevou.

Poznámka: rozinky namočíme přes noc do rumu a ten pak můžeme použít do rozvaru. Polevu si udělá každý svoji vyzkoušenou, ale měla by být řidší .
Zdroj: internet

Těstoviny se špenátem a sušenými rajčaty

6. května 2014 v 16:45 | Jana H. |  Těstoviny




Těstoviny

4 velké hrsti čerstvého špenátu
2 lžíce sušených rajčat
olej
sůl
pepř
200 ml smetany
3 jarní cibulky
špetka kurkumy
2 kuřecí stehenní řízky

Omyté a osušené řízky osolíme, opepříme a nakrájíme na menší nudličky. Dáme na rozpálený olej zatáhnout, pak přidáme kurkumu,podlijeme menším množstvím vody nebo vývarem a chvilku podusíme. Přidáme nakrájená sušená rajčata, pokrájenou jarní cibulku a špenát. Zalijeme smetanou achviličku provaříme . Podáváme s těstovinami. Kdo chce, může na konec přidat nastrouhaný sýr.

Dochutíme podle svých chutí.

Porce: 2

Srnčí pečeně s hruškou

1. května 2014 v 16:31 | Jana H.





400 g srnčí pečeně
2 mrkve
1 větší petržel
kousek celeru
150 g špeku
1 střední cibule
2 plátky citronu
citronová kůra z půlky citronu
300 ml červeného vína
½ lžičky mletého nového koření
špetka tymiánu
bobkový list
pepř
malý rajský protlak
olej
sůl

Dále budeme potřebovat:
1 větší hrušku
asi 2 lžíce cukru
200 ml červeného vína


Omyté a osušené maso prošpikujeme. Osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Maso vyjmeme a na výpek dáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, zbytek špeku a necháme restovat dozlatova. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , rajský protlak a ještě chvilku restujeme. Dáváme pozor, abychom zeleninu nepřipálili. Vložíme zpátky maso, přidáme nové koření, tymián, bobkový list, plátky citronu, citronovou kůru, zalijeme vínem a vývarem a dáme do vyhřáté trouby péct. Ze začátku jsem pekla na 200 °C , pak jsem snížila na 150 °C v horkovzdušné troubě a pekla doměkka asi 1,5 hodinky. Po upečení maso přendáme na talíř a zeleninu rozmixujeme.

Mezi tím si podusíme hrušku. Do menšího kastrolku dáme cukr a zalijeme vínem. Hrušku oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Vložíme do vína a chvilku podusíme. Hlídáme,aby se hruška nerozvařila, měla by být polotvrdá.

Podáváme s bramborovu kaší nebo šťouchanými bramborami. Hrušku přidáme na talíř k masu a zlehka polijeme šťávou nebo dáme zvlášť na talířek.

Poznámka: komu by připadal sos kyselejší, může na dochucení přidat přiměřené množství cukru.

Porce: 2 - 3

Kuře na bílém víně v římském hrnci

1. května 2014 v 16:11 | Jana H.




2 kuřecí stehýnka
300 g žampionů
1 střední cibule
sůl
kmín
2 plátky másla
2 lžíce oleje
150 ml bílého vína


Do římského hrnce nejprve dáme na kostičky nakrájenou cibuli, na větší kousky nakrájené žampiony. Osolíme a okmínujeme. Na to položíme omytá, osušená, osolená a okmínovaná stehýnka. Na stehýnka položíme plátky másla.

Podlijeme vínem a dáme do studené trouby péct. Pečeme asi hodinu, pak odstraníme vrchní díl a necháme dopéct dozlatova.
Podáváme s těstovinami nebo bramborovou kaší.