Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2014

Uzený bůček na divoko

25. dubna 2014 v 16:23 | Jana H. |  Vepřové maso




300 g uzeného bůčku nebo jiného uzeného masa
2 větší cibule
olej
sůl
pepř
1 lžička koření divočina
bobkový list
1/2 lžičky mletého nové ho koření
oříšek másla

Bůček nakrájíme na 4 plátky. Na olej dáme na osminky nakrájené cibule, plátky bůčku, přidáme ostatní koření, bobkový list a podlijeme trošku uzeným vývarem. Dusíme asi 20 minut. Na závěr vložíme máslo, zamícháme a odstavíme.

Podáváme s osmaženými bramborovými noky a pikantní zavařeninou.

Uzený vývar s masem - pro inspiraci

25. dubna 2014 v 16:18 | Jana H. |  Polévky




1000 g uzených kostí
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 vajíčka
sůl
cibule
pepř
1 stroužek česneku
zelená petrželka


Kosti omyjeme a vložíme do studené vody vařit. Asi v půlce vaření přidáme zeleninu v celku , cibuli a česnek, pepř a vaříme doměkka. Po uvaření vývar přecedíme , vyjmeme kosti i zeleninu. Zeleninu nakrájíme na menší kousky nebo rozmačkáme vidličkou , kosti obereme a vložíme do polévky. Zavaříme rozkvedlaná vajíčka a dochutíme solí, popřípadě i pepřem. Na závěr přidáme zelenou petrželku nebo jiné bylinky.

Poznámka: masa by mělo být dost, nahrazuje zavářku

Kuřecí uzená stehna pečená v římském hrnci

21. dubna 2014 v 18:18 | Jana H.



2 kuřecí uzená stehna
zeleninovo tymiánové brambory ( kategorie Levné pokrmy)


Do římského hrnce dáme brambory, na ně položíme uzená stehýnka, podlijeme trošku vodou. Dáme do studené trouby a pečeme asi hodinku. Pak odkryjeme vrchní díl a necháme dopéct dozlatova.

Poznámka: žádný tuk nepřidáváme ani hrnec nevymazáváme. Z kuřete budeme mít dobrý sos.

Porce: 2

Zeleninovo- tymiánové brambory pečené v římském hrnci

21. dubna 2014 v 17:58 | Jana H. |  Levné pokrmy




6 větších brambor
1 větší mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 střední cibule
2 plátky citronu
1 lžička tymiánu
olej
sůl

Na pánvičku dáme trošku oleje a na osminky nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Mrkev,petržel, celer nastrouháme nahrubo. Plátky citronu, tymián, nastrouhanou zeleninu přidáme k cibuli,promícháme a chvilku dusíme. Syrové brambory omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.Vložíme do římského hrnce , přidáme zeleninu,osolíme, promícháme, podlijeme dvěma lžícemi vody a dáme do studené trouby zapéct. V římském hrnci pečeme asi 1 hodinu, pak odkryjeme vrchní díl a dopečeme dozlatova.

Podáváme s různě upraveným masem.

Poznámka: pokud bychom pekli v zapékací misce nebo pekáčku, musíme vymazat tukem.

Porce: 2 - 3

Velikonoční cop ( věnec) DIA

15. dubna 2014 v 15:54 | Jana H. |  Moučníky




250 g polohrubé mouky
6 kuliček sacharinu
¾ balíčku sušeného droždí ( na 500 g mouky)
2 žloutky
125 g másla
250 ml mléka
2 lžíce rumu
špetka soli
citronová kůra
rozinky

Nejdříve si dáme ohřát mléko, do kterého dáme rozpustit sacharin. Do mouky dáme droždí, špetku soli, žloutky, citronovou kůru, rozehřáté vlahé máslo, rum a nalijeme mléko. Pomocí hnětače vypracujeme hladké těsto . Do něho zapracujeme rozinky a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí pomocí vařečky těsto shodíme a znovu necháme kynout. Po vykynutí rozdělíme na tři díly, upleteme cop, přendáme na plech s pečícím papírem. Pokud chceme mít zobrazený střed, omotáme okolo malé skleničky pečící papír a okolo ní stočíme upletený cop. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem v horkovzdušné troubě nejprve asi na 180°C, pak jsem troubu ztlumila na 140°C. Před dopečením jsem cop přikryla alobalem, aby se na povrchu nespálil. Špejlí zkoušíme, zda-li je pořádně propečený.

Poznámka: sacharin můžeme nahradit 2 lžícemi cukru

Zdroj: internet

Tvarohový mazanec

15. dubna 2014 v 15:31 | Jana H. |  Moučníky




250 polohrubé mouky
250 g tvarohu ve vaničce
1 vejce
2 lžíce rumu
80 g krupičkového cukru
80 g másla
1 vanilový cukr
1 prášek do pečiva
špetka soli
citronová kůra
rozinky
vejce na potření

Do mouky přidáme tvaroh, povolené máslo, vejce, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru, špetku soli, rum a vypracujeme hladké těsto. Do propracovaného těsta přidáme rozinky a ještě propracujeme. Vytvarujeme bochník, pokud možno kulatý , na středu prostřihneme nůžkami křížek, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150°C asi hodinku. Před dopečením jsem ho přikryla alobalem, aby se nespálil.


Boží milosti

15. dubna 2014 v 15:27 | Jana H. |  Moučníky




250 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce rumu
3 lžíce bílého vína
2,5 lžíce zakysané smetany
1 lžička citronové kůry
špetka soli
olej na smažení

Do mouky přidáme cukr, zakysanou smetanu, citronovou kůru, špetku soli a promícháme. Do středu dáme žloutky, rum a bílé víno a opatrně nožem začneme od středu zpracovávat . Pak zapojíme ruce a těsto propracujeme tak, aby bylo pěkně hladké. Dáme asi na půl hodinky odpočinout. Odpočinuté těsto si rozdělíme na části, které vyválíme na placku asi 4 mm silnou. Vykrajujeme nebo pomocí rádýlka řežeme různé tvary např. obdélníčky, čtverce, oválky, které uprostřed opatrně prořízneme. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Hotové ještě teplé bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Zdroj: www.alenkyfood.blog.cz , mírně upraveno.

Hovězí líčka na špeku

9. dubna 2014 v 13:09 | Jana H. |  Hovězí maso



2 ks hovězích líček ( 400 g)
50 g špeku
2 střední cibule
sůl
pepř
½ lžičky mletého nového koření
2 bobkové listy
2 plátky citronu
1 lžíce citronové šťávy
špetka cukru
olej

Na olej dáme osolená a opepřená líčka a necháme zatáhnout. Přendáme na talíř, na výpek dáme na kostičky nakrájený špek a cibuli a počkáme až špek pustí tuk. Pak přidáme líčka, nové koření, bobkový list, plátky citronu, citronovou šťávu, špetku cukru, promícháme, zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měkka. Dusila jsem zvolna 3 hodiny za občasného podlévání.

Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2

Fenyklová krémová

9. dubna 2014 v 13:05 | Jana H. |  Polévky



2 bulvy fenyklu
3 střední brambory
sůl
pepř
plátek másla
100 ml smetany

Bulvy fenyklu očistíme, odstraníme košťál a pokrájíme na menší kousky. Zrovna tak brambory. Oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájený fenykl a brambory, zalijeme asi 1,5 l vody nebo zeleninovým vývarem, opepříme, osolíme a uvaříme doměkka. Uvařené rozmixujeme ponorným mixerem, přilijeme smetanu, chvilku povaříme a pokud je potřeba , dochutíme podle svých chutí. Na talíři ozdobíme lístky fenyklu.
Porce: 4

Pochválená játra

4. dubna 2014 v 17:32 | Jana H. |  Vnitřnosti





350 g vepřových jater
2 střední cibule
čerstvý zázvor -3 cm
1 zelená paprika
1 rajské jablíčko
pepř
1 malý rajský protlak
špetka cukru
1 lžíce chilli pasty
sůl
sojová omáčka
olej
1 lžíce zelené petrželky

Omytá,očištěná na nudličky pokrájená játra dáme na rozpálený olej opéct. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, rajský protlak a chvilku restujeme. Po chvilce vložíme na nudličky nakrájenou papriku,rajské jablíčko,nastrouhaný zázvor,pepř, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Na závěr přidáme špetku cukru, chilli pastu, sojovou omáčku, nasekanou zelnou petrželku a osolíme.
Podáváme nejlépe s rýží.
Porce: 3
Inspirace na: www.toprecepty.cz, mírně upraveno.

Mrkvovo - jablečná buchta

4. dubna 2014 v 17:23 | Jana H. |  Moučníky





350 g polohrubé mouky
3 vajíčka
200 ml oleje
200 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
200 g najemno nastrouhané mrkve
200 g nahrubo nastrouhaných jablek

Celá vajíčka šleháme spolu s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přikapáváme olej. Když máme vajíčka našlehané, přidáme mrkev a jablka, promícháme. Do mouky vsypeme prášek do pečiva a přidáme do našlehaných vajíček. Vlijeme mléko, opatrně promícháme a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě.

Hotovou buchtu můžeme jen pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou nebo potřít zakysanou smetanou.

Poznámka: pekla jsem na plechu 30 x 40 cm. Pokud budete chtít mít buchtu vyšší, dáme na menší plech.