Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2014

Pikantní krůtí kostky

27. března 2014 v 16:12 | Jana H. |  Kuřecí maso





500 g krůtích kostek
1 lžička mletého koriandru
1 lžíce osmanského kořen ( směs) nebo jiné pikantní
3 plátky citronu
1 lžíce ostré chilli omáčky
1 střední cibule
sůl
100 g zakysané smetany
olej

Na olej dáme kostky krůtího masa a necháme zatáhnout. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli i ostatní koření, plátky citronu, sůl a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, a až se šťáva vydusí, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Na závěr zamícháme zakysanou smetanu, provaříme a odstavíme.

Podáváme s rýží.

Poznámka: osmanské koření můžeme nahradit kari kořením a mletou paprikou. Poměr je asi 1:1.

Porce: 3

Kukuřičný salát

27. března 2014 v 16:08 | Jana H. |  Saláty




1 plechovka nakládané kukuřice ( 285 g)
150 g měkkého salámu nebo šunky
2 střední nakládané okurky
2 lžíce majolky
1 lžička chilli omáčky

Z kukuřice slijeme nálev, přendáme do misky. Salám i okurku nastrouháme nahrubo vložíme do misky s kukuřicí. Přidáme majolku, chilli omáčku a pěkně promícháme. Dochutíme podle svých chutí. Dáme d ledničky odležet.

Poznámka: sůl ani pepř jsem nedávala.

Vepřový jazyk na cibulce

22. března 2014 v 20:11 | Jana H. |  Vnitřnosti





2 vepřové jazyky
2 větší cibule
sůl
pepř
lžička plnotučné hořčice
hladká mouka

Vepřové jazyky uvaříme doměkka. Uvařené jazyky dáme do studené vody a oloupeme hrubou blánu. Rozřízneme na dvě nebo tři části podle velikosti . Na pánvičku si nalijeme trošku oleje , přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Jednotlivé porce jazyka osolíme, opepříme a potřeme trošku hořčicí. Obalíme v mouce a dáme k cibuli, podlijeme vodou abychom měli šťávu a dusíme asi 20 minut. Pak jazyky vyjmeme, cibuli ponorným mixerem rozmixujeme a podle chuti dochutíme.

Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2 - 3

Palačinky se špenátovo masovou náplní

22. března 2014 v 20:06 | Jana H. |  Ostatní



8 palačinek

300 g masových kostek ( kuřecích,vepřových)
1 špenátový protlak nebo 750 g čerstvého
2 stroužky česneku
1 malá cibule
sůl
pepř
mléko
hladká mouka
olej

Na olej dáme masové kostky, osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.

Pokud vaříme ze špenátového protlaku, dáme na olej nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme 1 lžičku hladké mouky a uděláme si cibulovou jíšku. Přidáme špenát,prolisovaný česnek, zalijeme trošku mlékem, osolíme, opepříme a necháme provařit. Přidáme k měkkému masu a plníme palačinky. Zavineme nebo jen přehneme a můžeme podávat.

Pokud vaříme z čerstvého, tak hotovému masu přidáme omytý špenát, na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Dále postup je stejný.

Porce: 3

Hovězí líčka v marinádě

20. března 2014 v 16:22 | Jana H. |  Hovězí maso





400 g hovězích líček

Marináda:

3 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citronu
1 lžíce medu
pepř
1 lžíce rozmarýnu


Nejdříve si připravíme marinádu. Do misky si dáme olej, citronovou šťávu, med, pepř a rozmarýn. Promícháme a vložíme omytá, osušená líčka a necháme přes noc v ledničce marinovat. Druhý den líčka osolíme a dáme na pánev s troškou oleje. Necháme chvilku restovat,pak přidáme zbytek marinády, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Musíme počítat s tím, že dusit se budou delší dobu, proto hlídáme, abychom je nepřipálili.

Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

Porce: 2

Opečená játra se slaninou

20. března 2014 v 16:18 | Jana H. |  Vnitřnosti




500 g vepřových jater
50 g slaniny
olej
sůl
pepř


Na olej dáme na kostičky nakrájenou slaninu a počkáme až pustí tuk. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.Opepříme a zprudka opečeme z jedné strany, pak z druhé a toto opakujeme dokud játra nejsou opečená asi 7 minut. Záleží na tloušťce plátků. Dále musíme dávat pozor, aby se slanina nespálila, takže hlídáme. Když jsou játra hotová, osolíme a dochutíme podle svých chutí.

Podáváme s bramborami. Pokud bychom udělali víc šťávy, můžeme podávat i s rýží.

Porce: 3

Cikánské kuře

13. března 2014 v 8:54 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí stehýnka
2 střední sladkokyselé okurky
2 lžíce anglické slaniny
2 střední cibule
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl
olej
lžička másla a hladká mouka na moučné máslo

Omytá , osušená, osolená a opepřená stehna dáme na olej opéct. Opečená stehna přendáme na talíř. Na pánev dáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, cibuli a chvilku restujeme. Vložíme zpátky stehna, přidáme papriku, na nudličky nakrájenou okurku, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Na závěr na zahuštění sťávy, z másla a hladké mouky uhněteme moučné máslo, vložíme do výpeku a chvilku provaříme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Mexický guláš

13. března 2014 v 8:48 | Jana H. |  Hovězí maso




750 g hovězího masa
3 střední cibule
2 stroužky česneku
150 g špeku
1 malý rajský protlak
1 konzerva hrášku
1 konzerva kukuřice
1 konzerva červených fazolí
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky nebo chilli
sůl
pepř
bobkový list
150 g tvrdého sýru na posypání
olej


Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, špek a necháme osmahnout.Do osmažené cibule vložíme na kostky nakrájené maso, osolíme, přidáme rajský protlak , papriky,bobkový list, prolisovaný česnek a zarestujeme. Podlijeme trošku vodou a necháme dusit. Konzervu kukuřice, hrášku a fazolí slijeme a těsně před dokončením přidáme do směsi. Podle potřeby dolijeme vodu na požadované množství guláše.
Podáváme buď s knedlíky nebo rýží. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Zdroj: internet

Gratinovaný fenykl

5. března 2014 v 12:53 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


1 větší bulva fenyklu
50 ml smetany
sůl
pepř
4 lžíce nastrouhaného sýra
máslo na vymazání zapékací misky

Fenykl rozkrojíme a dáme do vroucí vody vařit. Osolíme a vaříme asi 10 minut. Slijeme vodu a fenykl necháme vychladnout. Mezi tím si vymažeme misky na zapékání máslem. Z vychladlého fenyklu odstraníme košťál a tvrdé stonky.
Nakrájíme na osminky a rozebereme na jednotlivé listy. Skládáme po dílkách do misek , trošku stlačíme, zalijeme smetanou, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct. Zapečeme dozlatova asi 20 minut. .
Podáváme k masu nebo jen k vařeným bramborám.
Porce: 2

Zdroj: internet

Hlíva ústřičná s mrkví

5. března 2014 v 12:48 | Jana H. |  Houby


500 g hlívy ústřičné
1 střední mrkev
1 cibule
sůl
pepř
olej

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět. Pak přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev a na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2 -3