Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2014

Domácí ravioli

22. února 2014 v 17:11 | Jana H. |  Těstoviny

Těsto:
400 g polohrubé mouky
3 vejce
asi 6 lžic vody
špetka soli
1 lžička oleje

Na vál dáme mouku, do středu uděláme důlek , do důlku rozklepneme vejce, přidáme sůl, olej , trošku vody a postupně od středu začínáme vypracovávat hladké těsto. Podle potřeby přidáváme po lžících vodu, protože každá mouky saje jinak. Vypracované těsto zabalíme do folie a dáme asi na půl hodiny do ledničky odpočinout.
Mezi tím si připravíme náplň.

Masová náplň:
300 g mletého masa
1 menší cibule
2 stroužky česneku
1 slovenská paprika
špetka tymiánu
sůl
olej

Na pánev dáme trošku oleje, přidáme mleté maso, na kostky nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, tymián, na kostičky nakrájenou papriku, osolíme, opepříme. Vidličkou rozdrobíme maso, aby nezůstaly hrudky a zvolna dusíme. Pokud je potřeba podlijeme malinko vodou ale tak, aby směs po podušení byla hustá. Necháme vychladnout.
Těsto si rozdělíme asi na 5 dílů a postupně vyválíme tenké pláty . Vykrajovátkem nebo nožem naznačíme dílky a do každého pomocí lžičky dáme vychladlou směs masa. Přikryjeme dalším vyváleným plátem a vykrajujeme dílky. Můžeme vykrajovat kulatým vykrajovátkem na cukroví nebo kdo má, dělá formičkou na taštičky. Okraje musí být dobře spojené, aby náplň při vaření nevytekla.
Dáváme do vroucí vody, stáhneme plamen a pozvolna dovaříme. Vaříme tak jak má kdo rád. Někdo doměkka, někdo jen na zkus.
Podáváme např. se sýrovou omáčkou nebo rajčatovou nebo jen s osmaženou cibulkou. To už na každém jak máme rádi.

Sýrová omáčka:
plátek másla
asi 250 ml smetany
50 g tvrdého sýra
sůl
pepř

Na pánvičku dáme plátek másla, vlijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a za stálého míchání necháme sýr rozpustit. Osolíme, opepříme, vložíme nakrájenou jarní cibulku.

Rajčatová omáčka:
1 plechovka krájených rajčat
4 stroužky česneku
sůl
cukr
špetka tymiánu
1 lžička oleje
oříšek másla

Na pánev nalijeme olej, přidáme nakrájený česnek a necháme chvilku restovat, pak vyklopíme rajčata, osolíme, přidáme cukr, tymián a chvilku povaříme. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou. Na závěr přidáme studené máslo a necháme rozpustit. Jarní cibulku nebo jiné bylinky nakrájíme a vložíme do omáčky.
Poznámka: děláme různé náplně např. sýrovou, žampionovou, tvarohovou a jiné.
Porce: 3

Vepřové na kmíně s řapíkatým celerem

22. února 2014 v 16:56 | Jana H. |  Vepřové maso


350 g vepřového plecka
2 menší cibule
2 řapíky celeru
1 menší mrkev
1 lžička kmínu
sůl
pepř
1 vrchovatá lžíce celerových lístků
olej

Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme na rozehřátý olej zatáhnout. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Asi v polovině dušení přidáme nakrájený celer a na kolečka nakrájenou mrkev. A dovaříme doměkka. Pokud je potřeba dochutíme solí a pepřem. Odstavíme a zamícháme nakrájené lístky celeru.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Polévka z pečené zeleniny

17. února 2014 v 15:20 | Jana H. |  Polévky


2 větší brambory
1,5 mladé cukety
2 slovenské velké papriky
1 fenykl
1 střední cibule
1 palička česneku
6 větších žampionů
olej
1 lžíce kořenící směsi bez glutamátu Ratatouille

Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, stroužky česneku necháme vcelku . Část zeleniny odebereme na vývar. Dáme na pekáč , měla jsem 30 cm x 40 cm, pokapeme olejem a dáme do vyhřáté trouby ( horkovzduch) na 200 °C . Pečeme asi 30 minut, dokud není opečená. Pozor musíme hlídat ,nesmíme ji připálit. Když je zelenina opečená, přendáme do hrnku, zalijeme trošku vývarem i s uvařenou zeleninou a ponorným mixerem rozmixujeme. Kdo chce rozmixuje najemno, kdo chce, rozmixuje tak jako já, nahrubo. Přidáme kořenící směs, dolijeme zbytkem vody, chvilku povaříme a dochutíme podle své chuti.

Poznámka: péct se může jakákoliv zelenina, na dochucení se může použít koření podle chuti např. chilli a jiné. Polévku jsem nezahušťovala, zeleniny bylo dost, ale kdo chce , může přidat např. smetanu.

Inspirace na internetu.

Sekaná s tvarohem

17. února 2014 v 15:14 | Jana H. |  Mleté maso


500 g mletého masa
200 g tvarohu ve vaničce
1 větší cibule
2 stroužek česneku
pepř
1 vajíčko
sůl
1 lžíce majoránky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce nasekané petrželky
strouhanka nezahuštění
mléko
olej

Do mletého masa přidáme tvaroh, sůl, pepř, majoránku, hořčici, na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek , vajíčko, petrželku a trošku mléka. Pěkně propracujeme v hladké těsto a necháme chvilku odpočinout. Asi po půl hodině přidáme strouhanku podle potřeby a znovu propracujeme. Z těsta uděláme šišky a dáme na pekáč. Podlijeme trošku olejem a vodou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova necelou hodinku podle typu trouby.
www.ekucharka.net, a video pod názvem Netradiční sekaná.Recept mírně upraven.

Srnčí rolka s jablky

12. února 2014 v 16:43 | Jana H. |  Zvěřina


asi 400g srnčího masa ( plátky)
2 větší jablka
1 malá cibule
1 lžička skořice
sůl
½ lžičky mletého nového koření
2plátky citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička čerstvého zázvoru
2 plátky másla + 1 plátek na závěr

Jablka oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Plátky masa naklepeme, osolíme, posypeme skořicí a poklademe kousky jablek. Zabalíme rolky a spíchneme párátky, aby se nerozbalily. Do kastrolku dáme rozpustit 2 plátky másla, na něj dáme opéct rolky. Opečené rolky vyndáme na talíř a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli,mleté nové koření , plátky citronu, citronovou šťávu a nastrouhaný zázvor. Podlijeme vodou,zpátky vložíme rolky a dusíme doměkka. Když jsou rolky měkké, přendáme na talíř a omáčku rozmixujeme. Vložíme poslední plátek másla na zjemnění a necháme rozpustit.
Podáváme s bramborovou kaší.
Poznámka: pokud nám zbude trošku jablka, přidáme do omáčky a společně dusíme.
Porce: 2

Topinky

12. února 2014 v 16:35 | Jana H. |  Ostatní


Topinka s karbanátkem a tvarohovým dipem

300 g mletého masa
1 menší cibule
pepř
sůl
2 stroužky česneku
trošku mléka na zředění
strouhanka na zahuštění
olej na smažení
Dip:
1 vanička tvarohu
1 malá cibule
trošku mléka nebo smetany
zelené bylinky
sůl
pepř
trošku chilli

8 půlek krajíčků chleba
Do mletého masa přidáme všechny ingredience a pořádně propracujeme v hladké těsto. Děláme menší karbanátky, dáme na plech s pečícím papíre, potřeme trošku olejem a dáme do trouby péct. Mezi pečením si připravíme dip. Do m misky dáme tvaroh, na malé kostičky nakrájenou cibuli, rozředíme mlékem nebo smetanou, osolíme, opepříme, přidáme chilli podle chuti a nakrájené bylinky. Promícháme.
Chleba opečeme buď na trošce oleje nebo nasucho, tak jak kdo chce.
Upečené karbanátky dáme na topinky, přelijeme dipem.
Porce: 3 - 4


Topinky s cibulí a Nivou
4 krajíčky staršího chleba
1 větší cibule
asi 100 g Nivy
olej
sůl
pepř

Cibuli nakrájíme na osminky a dáme na olej restovat. Když je cibule orestovaná, přidáme na kostičky nakrájenou Nivu, trošku opepříme a necháme ještě chvilku prohřát.
Menší plátky chleba nebo půlky většího opečeme buď na oleji nebo nasucho. Osolíme a naklademe orestovanou cibuli s Nivou.
Nivu můžeme nahradit Hermelínem, Romadúrem, tvarůžky atd.
Porce: 2

Topinky s klobásou
4 plátky staršího chleba
1 větší maďarská klobása nebo 2 menší
1 střední cibule
2 sladkokyselé okurky
pepř
špetka chilli
1 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžička hořčice
sůl

Do misky nastrouháme klobásu, okurky, cibuli přidáme pepř a chilli, chilli omáčku , hořčici, pořádně promícháme a mažeme na osolené topinky.
Kdo chce, může na závěr posypat strouhaným sýrem. Dobrý je parmezán.
Porce: 2


Topinky s lečem
4 plátky staršího chleba
1 velká sklenice hustého leča
olej
100 g měkkého salámu
sůl
100 g tvrdého sýra

Na pánev vylijeme lečo, přidáme nakrájený salám, osolíme a chvilku podusíme. Podušené lečo klademe na topinky. Posypeme nastrouhaným sýrem.
Porce: 2 - 3

Vepřová plec s hořčicovou omáčkou

6. února 2014 v 15:27 | Jana H. |  Vepřové maso


400 g vepřové plece
1 větší nožička libovolné klobásy
6 větších stroužků česneku
sůl
1 cibule
2 lžíce krémžské hořčice
olej

Do omyté a osušené plece uděláme pomocí nože otvor a zasuneme klobásu. Pak uděláme menší dírky, do kterých zasuneme stroužky česneku. Osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej osmažit. Když je maso pěkně hnědé, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme restovat. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Na závěr přidáme hořčici, promícháme a chvilku povaříme. Pokud se cibule nerozdusila, můžeme ji rozmixovat.
Porce: 2 - 3

Jablkové knedlíky II.

6. února 2014 v 15:23 | Jana H. |  Ostatní

3 větší jablka
1 hrnek hrubé mouky
1 vajíčko
skořice podle chuti
moučkový cukr na posypání
máslo na polití

Posypané perníkem
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku, vajíčko , skořici a rukama propracujeme . Těsto bude trošku hutnější. Tvoříme menší kuličky a dáme do vařící vody vařit. Ztlumíme oheň a až vyplavou na povrch necháme zvolna probublávat asi 10 - 12 minut podle velikosti. Pro jistotu jeden knedlíček na zkoušku rozřízneme.
Polijeme máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným perníkem.


Obalené ve strouhance
Plátek másla dáme rozehřát na pánev, přidáme asi 3 lžíce strouhanky a necháme opražit. Pak přidáme uvařené knedlíky a strouhankou je obalíme. Na talíři posypeme cukrem a polijeme máslem.
Zdroj: internet