Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2014

Toskánská vepřová kotleta

27. ledna 2014 v 15:35 | Jana H. |  Vepřové maso


2 vepřové kotlety
1 střední cibule
3 loupaná rajčata z plechovky
2 lžíce kaparů
špetka tymiánu
olej
zelená petrželka
hladká mouka
pepř
4 stroužky česneku
1 malá lžička balsamikového octa

Mírně naklepané kotlety osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Dáme na rozpálený olej osmažit.
Osmažené kotlety vyjmeme a přendáme na talíř. Do výpeku dáme česnek a necháme olej provonět. Hlídáme aby se nepřipálil. Pak jej vyjmeme a na olej dáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Vlijeme rajčata a pomocí vidličky rozmačkáme. Zalijeme asi 200 ml libovolným vývarem nebo vodou, přidáme kotlety, tymián a zvolna dusíme doměkka. Před dokončením vložíme kapary , balsamikový ocet a dodusíme. Na závěr můžeme přidat nasekanou zelenou petrželku. Pár lístečků si necháme na ozdobení.
Poznámka: kdo chce může dochutit cukrem.
Porce: 2
Zdroj: internet

Makarony s mletými kuličkami

27. ledna 2014 v 15:30 | Jana H. |  Těstoviny


Na kuličky:
300 g mletého masa
1 cibule
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky oregána
2 lžíce nakrájené celerové natě
1 vajíčko
mléko
strouhanka na zahuštění
pepř
sůl
olej

Na omáčku:
1 lžíce nakrájené celerové natě
1 lžíce sušených rajčat
1 vrchovatá lžíce paprikového pesta
plátek másla

200 g makaronů

Do mletého masa dáme najemno nakrájenou cibuli, nové koření, oregáno, celerovou nať, vajíčko, sůl, pepř, mléko a pořádně propracujeme, aby těsto bylo vláčné a koření se dobře promíchalo. Pak přidáme strouhanku a znovu propracujeme. Děláme menší kuličky a klademe na pečící papír. Pokapeme trošku olejem a dáme do trouby péct.
Na pánvičku dáme plátek másla, paprikové pesto, sušená rajčata a chvilku podusíme. Na závěr přidáme nakrájenou celerovou nať. Do této omáčky nasypeme uvařené makarony, promícháme a pokud je potřeba, ještě chvilku prohřejeme.
Přendáme na talíř spolu s upečenými kuličkami a podáváme.
Porce: 2 - 3

Králík s omáčkou Robert

20. ledna 2014 v 17:55 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 králičí zadní stehna
500 ml masového vývaru
200 ml bílého vína
1 větší cibule
½ lžičky tymiánu
3 hřebíčky
2 bobkové listy
pepř
sůl
1 lžíce hořčice
olej
moučné máslo

Stehna omyjeme a osušíme. Do kastrolku dáme olej, osolená stehna a nakrájenou cibuli. Chvilku podusíme ve vlastní šťávě přikryté a pak přidáme tymián, hřebíčky, bobkové listy, pepř, hořčici, zalijeme vývarem a bílým vínem a dáme do vyhřáté trouby péct. Nejdříve pečeme přikryté a chvilku před dokončením dopečeme odkryté. Měkké maso , hřebíčky a bobkové listy vyndáme na talíř a výpek rozmixujeme ponorným mixerem. Z oříšku másla a lžičky hladké mouky si uděláme moučné máslo , přidáme do omáčky a chvilku povaříme. Pokud je potřeba přidáme na dochucení cukr.
Porce: 2
Zdroj: internet

Americké koblížky

20. ledna 2014 v 17:51 | Jana H. |  Moučníky


400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
250 ml mléka
100 g krupičkového cukru
60 g másla
3 žloutky
2 lžíce rumu
špetka soli
sušené droždí na 500 g mouky nebo 30 g čerstvého

Mouky promícháme, přidáme špetku soli, kvasnice, cukr, žloutky , rum a ohřáté mléko s rozpuštěným máslem. Dělám to tak, že do mléka dám máslo a ohřeji v MT. Vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a dáme kynout. Po vykynutí rozválíme na plát asi 15 mm silný, vykrajujeme větší kolečka a menším tvořítkem vykrajujeme středy. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Zdroj: www.prozeny.cz , mírně upraveno

Pečená marinovaná kuřecí křídla

14. ledna 2014 v 10:27 | Jana H. |  Kuřecí maso


6 - 8 ks kuřecích křidýlek
sůl
Marináda:
1 lžíce kurkumy
1 lžíce rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 lžička medvědího česneku
1 lžíce BABY GRILU ( směs)
olej

Do misky si dáme asi 150 ml oleje, přidáme ostatní koření, prolisovaný česnek a promícháme. Omytá a osušená křidýlka položíme do marinády a necháme, nejlépe přes noc, marinovat. Druhý den křidýlka osolíme a i s marinádou dáme do zapékací misky nebo kastrolku do vyhřáté trouby péct.
Porce: 2

Tatarská omáčka m. Vrabce

14. ledna 2014 v 10:23 | Jana H. |  Ostatní


200 ml majonézy
pepř
lžička cukru
worcesterová omáčka
1 malá cibule
2 lžíce zelené petrželky
2 lžíce nastrouhané okurky
1 lžíce nasekaných kapar
2 - 3 ančovičky


Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Okurky nastrouháme nahrubo a kapary nakrájíme na menší kousky. Ančovičky nožem rozetřeme. Suroviny přendáme do misky s majonézou. Přidáme nasekanou petrželku, cukr , trošku worcesterové omáčky a pepř.
Jinak dochutíme podle svého.
Zdroj: Velká kuchařka m.Vrabce

Uzená pórková s klobásou

8. ledna 2014 v 13:07 | Jana H. |  Polévky


600 g uzených žeber
2 střední pórky
1 česneková klobása
olej
150 ml smetany
sůl
pepř

Uzené žebro dáme do studené vody a vaříme doměkka. Do druhého hrnce dáme trošku oleje a přidáme na kolečka nakrájené pórky. Podlijeme trošku vývarem a vaříme doměkka. Mezi vařením pórku si obereme maso od kosti. Když je pórek měkký, rozmixujeme nahrubo ponorným mixerem. Zalijeme zbylým vývarem, vložíme obrané maso a na kolečka nakrájenou klobásu a přivedeme znovu k varu. Zalijeme smetanou a chvilku povaříme. Dochutíme solí a pepřem.
Poznámka: kdo nechce použít smetanu, může rozmíchat hladkou mouku v mléce a zavařit do polévky.
Porce: z uvedeného množství jsou asi 2,5 l polévky

Dušený krůtí krk

8. ledna 2014 v 13:03 | Jana H. |  Kuřecí maso


1 větší krůtí krk
1 větší cibule
1 lžička mletého koriandru
1 lžička balsamikového octa
sůl
pepř
olej
1 mrkev
2 řapíky celeru
1 menší petržel

Krk omyjeme a osušíme. Na olej dáme na kostičky nakrájenou petržel , mrkev a řapíkatý celer. Necháme zarestovat a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli. Krk osolíme a opepříme a vložíme k restované zelenině. Přidáme ostatní přísady, balsamikový ocet, koriandr, podlijeme trošku vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Když je krk měkký, přendáme na talíř a obereme od kosti. Sos rozmixujeme ponorným mixerem , vložíme obrané maso a dochutíme podle své chuti.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
Porce: 2

Rolovaný bůček se zázvorem

4. ledna 2014 v 10:22 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g libového bůčku bez kostí
sůl
1 lžíce čerstvého zázvoru
1 lžička chilli

Bůček rozřízneme na plát, osolíme, potřeme nastrouhaným zázvorem, posypeme chilli kořením a zarolujeme. Rolku převážeme nití a osolíme. Dáme do pekáčku, podlijeme vodou a dáme do trouby péct . Nejdříve pečeme přiklopené, ke konci odkryjeme a necháme udělat zlatavou kůrku.
Podáváme nejlépe s dušeným zelím a bramborovými knedlíky.
Poznámka: samozřejmě můžeme použít jakékoliv maso podle chuti.
Porce: 2 - 3

Kapustové krokety ve schwarzwaldské šunce

4. ledna 2014 v 10:18 | Jana H.


1 menší kapusta
2 cibule
3 stroužky česneku
2 vajíčka
strouhanka na zahuštění
sůl
pepř
kmín
olej
100 g schwarzwaldské šunky

Kapustu nakrájím na nudličky a spaříme vroucí vodou. Na olej dáme nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, přidáme spařenou kapustu, osolíme, opepříme, přidáme kmín a dusíme skoro doměkka. Odstavíme, směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme vejce, strouhanku a vypracujeme těsto. Těsto by mělo držet , nesmí se drolit. V rukou tvoříme krokety, zabalíme do šunky a dáme na olej smažit.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3 podle velikosti kapusty