Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Prosinec 2013

Babiččiny vánoční buchty

12. prosince 2013 v 19:57 | Jana H. |  Vánoční cukroví


Těsto:
500g hladké mouky
1 lžíce krupičkového cukru
50 g másla nebo Hery
špetka soli
droždí na půl kila mouky
asi 250 ml mléka
1 vejce

Nádivka:
150 g máku
asi 250 mléka
1 lžička skořice
cukr
perník na strouhání

Dále budeme potřebovat:
rozpuštěné máslo na polití
nastrouhaný perník
řepný sirup na polití

Do mouky uděláme důlek, dáme rozdrobené droždí , posypeme trošku cukrem, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzkynout kvásek. Po vzkynutí přidáme do mouky špetku soli, zbytek mléka, nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme vajíčko a vypracujeme hladké těsto. Posypeme moukou a dáme na teplé místo kynout.
Mezi kynutím si uděláme makovou nádivku. Do umletého máku nalijeme mléko podle potřeby, přidáme cukr, skořici a vaříme asi 15 minut doměkka. Pak přidáme podle potřeby nastrouhaný perník, promícháme a necháme vychladnout. Z vykynutého těsta děláme klasické makové buchty. Dáváme na vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Dáme do vyhřáté trouby péct. Buchty pečeme nejlépe dna dny předem.
Buchty dáme na pařáček do páry a ohřejeme tak, aby změkly. Přendáme do mísy, bohatě posypeme nastrouhaným perníkem, polijeme rozpuštěným máslem a sirupem.
Tyto buchty dělávala babička na Štědrý den a podávala před večeří. Jídlo pochází z okolí Krkonoš, kde se podávaly jako večeře na Štědrý večer. Někde se jim říká peciválky, ale u nás to byly buchty s mákem a sirupem. Máslem, perníkem a sirupem nešetříme.
Řepný sirup prodávají ve Zdravé výživě.

Kuřecí křídla s paprikovým pestem

10. prosince 2013 v 19:59 | Jana H. |  Kuřecí maso


500 g kuřecích křídel
sůl
pepř
olej
1 malá cibule
2 lžíce paprikového pesta
2 lžíce sušených rajčat

Křídla omyjeme a osušíme. Na pánev nalijeme trošku oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli , pesto a necháme chvilku restovat. Křídla osolíme, opepříme a přidáme k cibuli. Podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Asi v polovině dušení přidáme sušená rajčata .
Podáváme s těstovinami .
Porce: 2

Vepřová pečeně na cibuli a smetaně

10. prosince 2013 v 19:49 | Jana H. |  Vepřové maso


400 g vepřové plece
1 větší cibule
300 ml smetany na šlehání
sůl
kmín
1 lžíce dijonské hořčice

Maso omyjeme a osušíme Do menší zapékací misky nebo kastrůlku dáme nahrubo nakrájenou cibuli, hořčici a promícháme. Na ni položíme osolené, okmínované maso a zalijeme 250 ml smetany. Zbytek si ponecháme na dokončení. Přikryjeme a dáme do vyhřátí trouby péct dozlatova. Po upečení zamícháme zbytek smetany a dochutíme podle potřeby.
Podáváme s různě upravenými bramborami.

Poznámka: miska nebo kastrůlek by měly být tak velké, aby maso pokrylo dno a bylo zalito smetanou do poloviny. Kdo nemá rád cibuli vcelku, může na závěr rozmixovat.
Porce: 2

Zapečené šťouchané brambory

9. prosince 2013 v 17:58 | Jana H. |  Levné pokrmy


1000 g brambor
1 střední cibule
2 svazečky jarní cibulky
svazek pažitky
sůl
pepř
6 - 7 vajec
olej

Na olej dáme nadrobno nakrájenou střední cibuli a necháme ji zesklovatět.
Teplé, uvařené brambory oloupeme a rozšťoucháme. Z pánve přidáme zesklovatělou cibuli, na plátky nakrájené jarní cibulky a promícháme. Do zapékací misky nebo pekáče nalijeme olej, přendáme rozšťouchané brambory, rozklepneme vajíčka , osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou pažitku a znovu promícháme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 30 minut .
Podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka: kdo chce, může přidat uzeninu.
Porce: 4

Koblihy z trouby

8. prosince 2013 v 5:49 | Jana H. |  Moučníky

500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
40 g krupičkového cukru
50 g másla nebo Hery
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 kostka droždí nebo 1 sáček sušeného na 500 g mouky
džem nebo marmeláda
máslo a rum na potření

Do teplého mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Sušené kvasnice nasypeme přímo do mouky a promícháme. Máslo nebo Heru necháme rozpustit.Vzejitý kvásek dáme do mouky, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr, žloutek, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Posypeme moukou a necháme v teple vykynout. Po vykynutí půlku těsta rozválíme a kulatým vykrajovátkem naznačíme kolečka. Do středu koleček dáme trošku marmelády a přikryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Vykrajovátkem vykrájíme kolečka , dáváme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout na plechu. Dáme do vyhřáté trouby péct do zlatova. Pekla jsem na 150 °C v horkovzdušné troubě.
Po vyjmutí z trouby potřeme rozpuštěným máslem, do kterého jsme nalili trošku rumu ( podle chuti).
Zdroj: www.ekucharka.net recept vložila Jaruš do kategorie pečené sladké.

Zapečené brambory s hořčicí

7. prosince 2013 v 7:35 | Jana H. |  Levné pokrmy



750 g brambor
2 lžíce plnotučné hořčice
200 g uzeného masa
Sůl
Pepř
1 větší cibule
200 ml smetany

Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Přendáme do misky, přidáme na osminky nakrájenou cibuli, na kousky uzené maso, hořčici, sůl a pepř. Promícháme a přendáme do zapékací misky.

Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapéct. Nejdříve pečeme přikryté, ke konci pečení odstraníme alobal nebo vrchní díl misky a necháme opéct.
Porce: 3

Citronová Babeta

4. prosince 2013 v 7:30 | Jana H. |  Vánoční cukroví


250 g polohrubé mouky
220 g cukru
4 vejce
150ml oleje
100 ml vody
½ prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra z půlky citronu
šťáva z 1 ½ citronu

Nejdříve si z bílků vyšleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem i s vanilkovým do pěny. Při šlehání postupně přidáváme olej, vodu a citronovou šťávu. V mouce rozmícháme prášek do pečiva, nastrouhanou kůru a přidáme do vyšlehaných žloutků. Zlehka promícháme a těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku nebo do pekáčku s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Zdroj: internet

Guláš ukrutný

4. prosince 2013 v 7:27 | Jana H. |  Hovězí maso



750 g hovězí kližky nebo krku
2 větší cibule
1 nožička pikantní klobásy
1 červená paprika
1 velké husté lečo i s nálevem
1 malý rajský protlak
1 šálek jarní cibulky s natí
pepř
sůl
1 lžička chilli koření
1 lžička sladké papriky
majoránka
200 ml zakysané smetany
cihla na posypání
olej

Na olej dáme nakrájené cibule a restujeme dozlatova. Pak přidáme rajský protlak a ještě chvilku restujeme. Vložíme na kostky nakrájené maso, necháme zatáhnout, posypeme paprikou,chilli kořením, osolíme, opepříme ,promícháme a podlijeme trošku vodou. Před koncem dušení přidáme nakrájenou papriku, lečo, klobásu nakrájenou na kolečka a dovaříme doměkka. Na závěr dáme nakrájenou jarní cibulku, promnutou majoránku, zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.

Porce: 4