Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2013

Závitky z divočáka

26. listopadu 2013 v 6:47 | Jana H. |  Zvěřina


2 plátky masa z divočáka
1 malá okurka
½ nožičky maďarské klobásy
2 střední cibule
sůl
pepř
olej

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý plátek položíme rozpůlenou okurku a klobásu. Zavineme a upevníme buď párátkem nebo omotáme provázkem. Dáme na rozpálený olej a trošku opečeme. Opečené závitky vyjmeme na talíř, na výpek dáme na kostičky nakrájené cibule a restujeme dozlatova. Pak vložíme závitky, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Podáváme buď s rýží nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Žampiony ve schwarzwaldské šunce

26. listopadu 2013 v 6:43 | Jana H. |  Houby


6 větších žampionů
6 plátků schwarzwaldské šunky
5 cm pórku
1 malá cibule
olej
pepř

Žampiony oloupeme a odstraníme nožičky. Porek i nožičky nakrájíme na malé kostky a dáme na olej podusit. Opepříme, chvilku podusíme a necháme vychladnout. Směsí naplníme žampiony a obalíme plátkem šunky. Do menší zapékací misky nebo kastrolku nalijeme trošku oleje, dáme na kostičky nakrájenou cibuli a obalené žampiony. Vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Toastové rolky

19. listopadu 2013 v 16:57 | Jana H. |  Ostatní

Toastový chleba
100 g nastrouhané cihly
100 g nastrouhaných ořechů
svazek ploché petrželky

Náplně:
Základem je pomazánkové máslo, majolka a příchuť , kterou jsme si zvolili. Česneková, křenová, hermelínová atd.

Česneková:
Do pomazánkového másla prolisujeme česnek, přidáme majolku a promícháme.

Křenová:
Do pomazánkového másla dáme nastrouhaný křen popřípadě nakládaný,majolku a promícháme .

Hermelínová:
Do pomazánkového másla dáme nastrouhaný hermelín a vidličkou ještě rozmačkáme. Přidáme 1 lžíci nastrouhaných ořechů, pokud bude potřeba majolku a promícháme.

Z toastového chleba okrájíme kůrky a každý pomocí válečku na těsto, rozválíme tak, aby se dal svinout. Namažeme zvolenou náplní, zavineme v roládku a ještě celou potřeme náplní.
Česnekovou na závěr obalíme v nastrouhané cihle,křenovou obalíme v nasekané petrželce a hermelínovou v nasekaných oříškách.
Poznámka: množství surovin je orientační, záleží na množství, jaké se bude připravovat. Náplně si každý zvolí sám podle svých chutí.

Drůbeží srdíčka s křenovou omáčkou

19. listopadu 2013 v 16:47 | Jana H. |  Kuřecí maso


500 g drůbežích srdíček
1 střední cibule
sůl
pepř
olej
křen podle chuti
150 ml smetany

Srdíčka omyjeme a odstraníme blány tak, aby byla pěkně očištěná. Čistá, odblaněná pokrájíme na poloviny. Do kastrolku nalijeme trošku oleje, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , přidáme srdíčka, osolíme, opepříme a nejprve dusíme ve vlastní šťávě. Až se šťáva vydusí, podléváme buď vývarem nebo vodou a dusíme doměkka asi 1,5 hodiny. Pokud dáme do papiňáku, doba dušení se zkrátí. Když jsou srdíčka měkká, zalijeme smetanou, přidáme nastrouhaný křen nebo křen naložený , to už podle chuti, chvilku povaříme a podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
Poznámka: kdo chce mít omáčku hustší, zamíchá do smetany lžičku hladké mouky a chvilku povaří.
Porce: 2 - 3

Vepřová roládka s ančovičkami

13. listopadu 2013 v 19:58 | Jana H. |  Vepřové maso


350 g vepřové kýty
1 menší cibule
50 g anglické slaniny
necelá sklenička ančoviček
sůl
pepř
olej

Kýtu si rozkrojíme na plát a naklepme. Cibuli si nakrájíme na menší kolečka, slaninu na nudličky a ančovičky na kousky. Touto směsí potřeme naklepaný plát masa a zavineme. Sepneme párátky nebo zavážeme provázkem. Osolíme, opepříme, dáme na olej do zapékací misky. Podlijeme trošku vodou a vložíme do vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova.
Porce: 2 - 3

Uzené s okurkovou omáčkou

13. listopadu 2013 v 19:53 | Jana H. |  Vepřové maso


asi 300 g vařeného uzeného kolena nebo libový bůček
1 střední cibule
2 okurky
1 plátek citronu
olej
hladká mouka na zahuštění
sůl
pepř

Nejdříve si dáme uvařit malé uzené koleno ( bůček).
Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme hladkou mouku a uděláme cibulovou jíšku. Zalijeme vývarem z masa, přidáme na kostičky nakrájené okurky, plátek citronu, sůl a pepř. Mírným varem necháme provařit asi 20 minut.
Porce: 2

Hovězí kebab

9. listopadu 2013 v 16:04 | Jana H. |  Mleté maso


500 g mletého hovězího masa
1 vejce
sůl
3 lžíce petrželky
1 malá cibule
pepř
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky chilli
½ lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
½ lžičky mletého koriandru
olej

Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulkou a ostatními ingrediencemi, pořádně promícháme a dáme do ledničky asi na hodinku odpočinout. Pak tvarujeme šišky a propichujeme špejlí, kterou jsme před tím potřeli olejem. Buď grilujeme na grilu nebo dáme na plech, potřeme olejem a dáme do trouby péct. Kdo chce, může smažit i na pánvi .
Porce: 4
Zdroj: internet

Hovězí nudličky s pikantní kořenící směsí

9. listopadu 2013 v 16:01 | Jana H. |  Hovězí maso

500 g hovězího masa
sůl
olej
2 střední cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce nakládané papriky
1 vrchovatá lžíce listové petrželky
1 lžíce worchesterové omáčky

Kořenící směs:
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky pálivé papriky
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky citronového pepře
1 lžička čubrici

Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky a dáme na rozpálený olej zarestovat. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, promícháme a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Přisypeme kořenící směs , kterou jsme si umíchali v mističce nebo přidáváme jednotlivě, osolíme a dusíme doměkka. Do měkkého masa přimícháme nudličky nakládané papriky, nasekanou petrželku, worchesterovou omáčku , popřípadě dochutíme podle chuti.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží.
Porce: 3 - 4

Smetanové zelí

5. listopadu 2013 v 17:40 | Jana H. |  Ostatní


1 menší hlávka zelí
300 ml smetany ke šlehání
2 cibule
olej nebo máslo
hladká mouka na zahuštění
kmín
sůl

Na olej nebo máslo dáme na osminky nakrájené cibule a necháme zrůžovět. Mezi tím si nakrájíme zelí na nudličky. Přidáme k cibuli, osolíme, okmínujeme a necháme dusit. Pokud nám zelí nepustí moc šťávy podléváme vodou, ale vždy po troškách tak, aby té vody nebylo moc.
Když je zelí měkké zahustíme asi jednou lžící hladké mouky, promícháme a chvilku , za stálého míchání, povaříme. Na závěr zalijeme šlehačkou a ještě chvilku vaříme až šlehačka zhoustne.

Zdroj: www.ekucharka.net , mírně upraveno,recept vložila Zdeny.

Ossobuco se sušenými rajčaty

5. listopadu 2013 v 17:36 | Jana H. |  Hovězí maso


2 ossobuca po 400 g
1 střední cibule
sůl
pepř
olej
2 větší žampiony
2 lžíce sušených rajčat

Ossobuca omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej a opečeme z obou stran. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dusíme nejprve ve vlastní šťávě a pak vždy po troškách podle potřeby, podléváme vodou. Dusíme doměkka. Když je maso měkké, přendáme na talíř. Do výpeku dáme na kousky nakrájené žampiony a nakrájená sušená rajčata a chvilku restujeme. Vložíme zpátky maso a prohřejeme.
Podáváme s bramborovou kaší.
Porce: 2

Smažená jarní cibulka v těstíčku

2. listopadu 2013 v 14:14 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


2 svazky jarní cibulky
olej na smažení
Na těstíčko:
hladká mouka
1 vejce
sůl
trošku vody

Z jarní cibulky oddělíme zelené natě, ty upotřebíme jinak. Bílé části omyjeme, osušíme a obalíme v hladké mouce, aby těstíčko na ni drželo.
Do mouky zamícháme vejce, trošku vody , sůl a vypracujeme hladké těstíčko. Do něho namáčíme cibulky a dáváme do rozpáleného oleje smažit. Smažíme pozvolna dozlatova. Podáváme s bramborami.
Poznámka: těstíčko si může každý udělat podle svého např. s pivem, se sýrem atd.
Porce:2

Žampiony s balsamikem

2. listopadu 2013 v 14:10 | Jana H. |  Houby


300 g žampionů
2 lžíce cukru
3 lžičky balsamikového octa
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce sojové tmavé omáčky
1 malá cibule
sůl
pepř
2 lžíce oleje

Na olej dáme zkaramelizovat cukr, přidáme na osminky nakrájenou cibuli a na větší kousky nakrájené žampiony. Malé dáváme celé. Promícháme, aby se karamel nalepil na cibuli a žampiony. Zalijeme balsamikem, přidáme citronovou šťávu, sojovku, pepř, opatrně soli, podlijeme asi 250 ml vody a vaříme doměkka. Vařením se voda zredukuje a vytvoří se hustší sos.
Podáváme s rýží nebo kuskusem.
Poznámka: dochutíme podle své chuti buď cukrem nebo citronovou šťávou.
Porce: 2
Inspirace: internet