Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2013

Sladké paštičky

28. října 2013 v 9:53 | Jana H. |  Moučníky


1 listové těsto
1 vajíčko

Náplň:
250 g tvarohu
cukr podle potřeby
vanilkový cukr

Listové těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme a vykrajujeme kolečka asi o průměru 4 cm. Pokládáme na plech s pečícím papírem.
Z druhé poloviny taktéž vykrajujeme kolečka o stejné velikosti, ale prostředek vykrojíme o něco menším vykrajovátkem. Plné vykrájené kolečka potřeme rozkvedlaným vejcem a na něj položíme vykrájená kolečka bez středu. Potřeme vajíčkem, dáme do trouby a pečeme dozlatova. Mezi tím si uděláme krém. Do tvarohu zamícháme moučkový cukr podle chuti, vanilkový cukr ,dáme do ozdobného sáčku a středy koleček náplní vyplníme.
Poznámka: náplň si každý udělá podle svých chutí.

Špenát s mletým masem

28. října 2013 v 9:46 | Jana H. |  Mleté maso


300 g mletého masa
1 větší cibule
1 malý rajský protlak
4 polévkové lžíce rýže
3 lžíce oleje
sůl
1 lžička mletého koriandru
600 g čerstvého špenátu
2 stroužky česneku
smetanový jogurt
1 stroužek česneku

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme rajský protlak a necháme restovat. Přidáme mleté maso a mícháme, dokud se z něho není hladká hmota. Přidáme rýži, koriandr, trošku soli, podlijeme teplou vodou a dusíme skoro doměkka. Těsně před dokončením přidáme špenát, na plátky nakrájený česnek a chvilku podusíme.
Podáváme s kopečkem ochuceného jogurtu solí , prolisovaným česnekem a pečivem.
Porce: 3

Vepřové plátky na pórku

23. října 2013 v 20:04 | Jana H. |  Vepřové maso


400 g vepřových plátků z plecka
1 velký pórek
1 lžíce sladké mleté papriky
½ lžičky chilli
½ červené papriky ( nemusí být)
sůl
pepř
olej

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Pak přidáme polovinu pórku, hlavně zelenou část,mletou papriku a chilli, malou chvilku orestujeme, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Těsně před dokončením přidáme zbytek pórku a červenou papriku nakrájenou na nudličky, promícháme a odstavíme.
Kdo by chtěl mít šťávu hustší , může si udělat z oříšku másla a hladké mouky moučné máslo a přidat do masa a chvilku povařit.
Porce: 2
Inspirace: internet

Vepřové kapsy plněné tvarohem a libečkem

23. října 2013 v 19:57 | Jana H. |  Vepřové maso

2 větší plátky vepřového masa
2 lžíce tvarohu
2 malé lžičky nasekaného libečku
olej
sůl
pepř
1 stroužek česneku

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Do menší misky si dáme dvě lžíce tvarohu, prolisovaný česnek a nasekaný libeček. Trošku osolíme a promícháme. Na plát masa dáme lžíci ochuceného tvarohu, přehneme a sepneme párátky tak, aby tvaroh nevytekl. Kapsy osolíme, opepříme a dáme na rozpálený olej osmažit. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Porce: 2

Ochlupkance

16. října 2013 v 14:27 | Jana H. |  Levné pokrmy

2 hrníčky polohrubé mouky ( 250 ml)
1 vajíčko
½ prášku do pečiva
1 hrníček mléka
špetka soli
4 vrchovaté lžíce povidel
2 plátky másla
1 lžíce rumu

Do misky si dáme mouku, prášek do pečiva, vajíčko, sůl a zalijeme mlékem. Přidávala jsem ho postupně. Těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Pomocí lžíce vykrajujeme noky a vkládáme do vroucí vody. Stáhneme plamen a noky necháme jen tak pomalu překulovat. Uvařené jsou za chviličku, tak pozor, abychom je nepřevařili. Lepší je jeden odzkoušet.
Na pánev si dáme máslo a necháme rozpustit. Do něho přidáme povidla , zalijeme trošku rumem a mícháme dokud se nerozpustí. Uvařené noky přendáme do pánve k povidlům, promícháme a můžeme podávat.
Kdo chce, může posypat opraženou strouhankou nebo ořechy , ale pak je lepší ještě posypat cukrem.

Zdroj: www.kucharkazeslovacka.cz, mírně upraveno.

Pljeskavica

16. října 2013 v 14:23 | Jana H. |  Mleté maso


300 g hovězího předního
200 g vepřového bůčku
½ lžičky čubrici
sůl
pepř
3 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce vody
olej na smažení

Hovězí i vepřové maso umeleme. Přidáme čubricu, sůl , pepř,zelenou petrželku a lžíci vody. Promícháme, aby se suroviny pořádně spojily a necháme chvilku v ledničce odpočinout. Pak děláme větší placičky.Přendáme na pánev s olejem a smažíme do zlatova.
Porce:3
Zdroj: internet

Pečené kuře na cuketě a celeru

12. října 2013 v 20:04 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí stehna
1 menší celer
1 malá cuketa
1 menší mrkev
1 malá cibule
1 stroužek česneku
1 lžička rýžového octa
sůl
pepř
olej

Stehna omyjeme a osušíme. Celer, cuketu a mrkev nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a česnek na plátky. Do zapékací misky nalijeme trošku oleje, dáme nastrouhanou zeleninu, cibuli i česnek. Osolíme a opepříme.Osolená a opepřená stehna položíme na zeleninu. Polijeme octem a trošku vodou. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct.
Porce: 2

Dušená kedlubna s balsamikem

12. října 2013 v 20:00 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


2 menší měkké kedlubny
1 střední cibule
2 - 3 lžíce cukru
4 lžíce balsamikového octa
2 lžíce citronové šťávy
200 ml bílého vína
2 lžíce oleje
sůl
½ lžičky kmínu

Na olej dáme na osminky nakrájené cibule, kmín, přidáme cukr a necháme zesklovatět. Pak přidáme na větší kousky nakrájené kedlubny, balsamikový ocet, citronovou šťávu, zalijeme vínem a pod pokličkou dusíme . Kedlubna by neměla být rozdušená úplně doměkka.

Jablíčka v županu

5. října 2013 v 11:20 | Jana H. |  Moučníky


1 lístkové těsto (500 g)
10 menších jablek
pikantní džem
1 vajíčko na potření

Jablka oloupeme a odstraníme jádřince. Lístkové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme.
Nařežeme si čtverce asi 5 x5 cm. Ostatní těsto nařežeme na pásky široké 2 cm . Do otvoru po jádřinci dáme trošku džemu a uzavřeme přiloženým čtvercem těsta. To samé uděláme na druhém konci tak, aby byly oba otvory přikryté. Vezmeme pásek těsta a obtáčíme kolem jablka až jsou oba čtverce obtočené. Pokud zbude těsto, uděláme ozdobné vršky. Potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pekla jsem na 160 ° C v horkovzdušné troubě. Na závěr pocukrujeme .
Poznámka: měla jsem 10 malých jablek, počet se musí přizpůsobit velikosti.
Zdroj: www.toprecepty.cz .

Vázané do šátečků

Z lístkového těsta si nařežeme čtverečky . Na čverečky dáme trošku džemu ,položíme jablka a spojíme vždy protilehlé cípy těsta a zavážeme.

Kuře s omáčkou z hlívy ústřičné

5. října 2013 v 11:13 | Jana H. |  Kuřecí maso


6 větších kuřecích křidýlek
2 lžíce sušené hlívy ústřičné
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky bylinkového pepře
1 cibule
sůl
hladká mouka na zahuštění
200 smetany na vaření
olej

Do kastrůlku na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli. Na ni položíme osolené díly kuřete, posypeme mletou paprikou, pepřem a přidáme sušenou hlívu ústřičnou. Zalijeme asi 500 ml vody a dáme do trouby péct. Po upečení vyndáme kuře na talíř a ponorným mixerem cibuli rozmixujeme. Do smetany přidáme asi lžičku hladké mouky , rozmícháme a vlijeme do omáčky. Kuře obereme a přidáme zpět do omáčky.
Porce: 2

Kaiserky

1. října 2013 v 7:04 | Jana H. |  Ostatní



500 g hladké mouky
2 - 3 celá vejce
230 mléka
150 ml oleje
2 lžičky soli
1 sušené droždí na 500 g mouky
½ lžičky cukru
1 vejce na potření
mák, sůl, semínka na posypání

Do mouky nasypeme droždí, přidáváme sůl, cukr, vejce, olej a teplé mléko. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě vykynout. Asi po hodině kynutí těsto promícháme a opět necháme kynout. Po vykynutí děláme menší bochánky a tupou hranou nože uděláme asi čtyři zářezy, ale nedokrojíme úplně. Necháme na pechu asi 20 minut dokynout. Pak je potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme buď mákem, hrubou solí nebo různými semínky.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 ° C dozlatova.
Poznámka: z těsta udělala plát asi 2,5 cm vysoký a skleničkou jsem vykrajovala kolečka a na ně jsem pak dělala zářezy, aby měly tvar kaiserek.

www.toprecepty.cz pod názvem Peříčkové buchtičky

Kuře na rajčatech s fazolkami

1. října 2013 v 6:58 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 cibule
6 středních rajčat
3 hrsti zelených fazolek
2 stroužky česneku
sůl
½ lžičky papriky
olej
kuře nebo 4 kuřecí stehýnka

Omyté kuře naporcujeme,osolíme a zlehka posypeme paprikou. Do zapékací misky dáme trošku oleje, dno vyložíme cibulí, rajčaty a fazolkami. Přidáme na plátky nakrájený česnek , promícháme a přidáme kuře. Podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Před dopečením alobal odstraníme a necháme dopéct dozlatova.
Během pečením kuře podléváme výpekem.
Porce: 4