Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2013

Obrácený švestkový makovec

21. září 2013 v 18:38 | Jana H. |  Moučníky


100 g mletého máku
100 g krupičkového cukru
180 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
5 lžic oleje
6 - 7 lžic mléka
1 lžíce rumu
1 vejce
skořice podle chuti
asi 700 g švestek

Nejdříve omyjeme švestky, vypeckujeme a dáme na sítko okapat. Na dno dortové formy o průměru 24 cm dáme větší vystřihnuté kolo z pečícího papíru, aby mělo trošku zvednuté okraje a posypeme krupičkovým cukrem. Okapané švestky naskládáme řeznou stranou dolů a posypeme skořicí.
Pak smícháme všechny suroviny na těsto. Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, mák , špetku skořice a promícháme. Pak nalijeme olej, mléko, rum , vejce a znova promícháme. Těsto nalijeme na poskládané švestky a dáme do trouby péct.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 °C.
Poznámka: pokud chceme mít koláč vyšší, upečeme alespoň z 1,5 dávky.

Řecké brambory s bůčkem

21. září 2013 v 18:32 | Jana H. |  Vepřové maso


700 g bůčku
600 g malých brambor
1 velká cibule
5 velkých stroužků česneku
2 větší zelené papriky
sůl
1 lžička oregana
1 vrchovatá lžíce ploché petrželky

Bůček nakrájíme na menší plátky a dáme na rozpálenou pánev opéct až pustí tuk. Pokud je bůček libovější, podlijeme jednou lžící oleje. Přendáme do zapékací misky nebo menšího pekáčku i s výpekem a vrstvíme. Na bůček dáme cibuli, nakrájenou na půlkolečka, na nudličky nakrájené papriky, na plátky nakrájený česnek ,osolíme a posypeme oreganem. Pak přidáme pořádně omyté, na čtvrtky nakrájené brambory, opět osolíme, posypeme oreganem a malinko zakapeme olejem. Pečeme v troubě necelou hodinku až jsou brambory i maso měkké.
Na závěr zamícháme nasekanou petrželku.
Porce: 3
Zdroj: www.labuznik.com, mírně upraveno.

Zapečené taštičky z domácího těsta s tvarohem

18. září 2013 v 6:44 | Jana H. |  Těstoviny


Těsto:
300 g polohrubé mouky
2 vejce
asi 2 lžíce vody
Náplň:
200 g tvarohu
200 g Nivy
1 žloutek
sůl
tymián nebo oregano
2 plechovky krájených rajčat á 400 g
cukr
200 g cihly

Těsto:
Do mouky rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, vody a vypracujeme hladké těsto. Dobře propracovanou hmotu zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky na hodinu odpočinout. Mezi tím si dáme do misky tvaroh, nahrubo nastrouhanou Nivu, žloutek, špetku soli a dobře promícháme.Odpočinuté těsto si rozdělíme na dva díly a buď pomocí strojku na nudle nebo válečkem si vyválíme slabý plát , který rozkrájíme na obdélníky velké asi 10 x 15 cm. Do středu každého plátu dáme lžíci náplně a spojíme protilehlé okraje. Přimáčkneme okraje k sobě aby náplň nevytekla . Do misky si nalijeme rajčata z obou konzerv. Mírně osolíme, přidáme cukr podle chuti, tymián nebo oregano a promícháme.
Do pekáčku vylijeme polovinu upravených rajčat, rozprostřeme po celém dně a poklademe všemi taštičkami spojem dolů. Zalijeme druhou polovinou rajčat a posypeme nahrubo nastrouhanou cihlou.
Dáme do trouby zapéct.
Pekla jsem v horkovzdušné roubě asi 45 minut na 150° C.
Porce:4
Inspirace: Ricardovy recepty

Vepřový balíček

18. září 2013 v 6:37 | Jana H. |  Vepřové maso




2 plátky vepřového masa
100 g anglické slaniny nebo šunky
150 g lusků hrášku
půlka taveného smetanového sýru
pepř
ostré grilovací koření
sůl
olej
2 větší cibule

Plátky masa naklepeme , osolíme a opepříme. Na každý plát klademe plátky anglické slaniny nebo šunky. Přidáme plátek sýra , polovinu lusků hrášku a zabalíme. Můžeme převázat nití nebo spojit párátky. Balíčky ještě osolíme navrchu a posypeme grilovacím kořením. Do menšího pekáčku nalijeme olej, dno poklademe nahrubo nakrájenými cibulemi, vložíme maso a pečeme v troubě doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Tempura - těstíčko na smažení

13. září 2013 v 20:25 | Jana H. |  Ostatní


hrst ledu
asi 250 ml vody
hladká mouka podle potřeby
1 - 2 vejce
trošku soli

Do misky si dáme led, přilijeme studenou vodu a po lžících zamícháváme hladkou mouku. Na konec přidáme vejce, nepatrně soli a vymícháme hladké těstíčko.
Do něho namáčíme na malé kousky nakrájené maso, zeleninu apod.
Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Já jsem měla jedno kuřecí prsíčko, půlku červené papriky, jednu zelenou papriku a kousek pórku.
Prsíčko nakrájíme zešikma na pět kousků. Papriky na větší kousky a pórek na dva díly. Maso i zeleninu osolíme, poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme přiměření množství oleje . Z masa i zeleniny oklepeme přebytečnou mouku , ponoříme do těstíčka a postupně vkládáme na olej. Smažíme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo jen tak na zobání.

Poznámka: těstíčko by mělo být o něco řidší než na palačinky. Tím, že je těstíčko studené a vkládá se do horkého oleje je po usmažení nádherně křupavé.

Zdroj: internet a pořad Co bude dnes k večeři z TV Barrandov.

Zeleninová s masovými kuličkami

13. září 2013 v 20:19 | Jana H. |  Polévky


2 menší mrkve
4 řapíky celeru
1 střední cibule
sůl
pepř
olej

Na kuličky
200 g mletého masa
1 malá cibule
1 vajíčko
strouhanka na zahuštění
sůl
pepř

Nejdříve si uděláme z uvedených surovina masové kuličky. Do misky si dáme všechny suroviny a pořádně propracujeme. Pak děláme menší kuličky a dáme je vařit asi do 1 litru vody. Přidáme bobkový list a snítku celeru. Vaříme asi 20 minut. Vyndáme na talíř a vývar si ponecháme.
Do jiného hrnce dáme na olej na menší kostičky nakrájenou mrkev a na menší kousky nakrájený řapíkatý celer. Restujeme dozlatova. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme dále až se orestuje i cibule. Když je zelenina orestovaná, přilijeme vývar a ponorným mixerem rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem nebo, jak kdo chce i jiným kořením. Přidáme uvařené kuličky, necháme prohřát a podáváme.
Porce: 3

Balkánská kapama

10. září 2013 v 6:34 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


500 g vepřového masa
2 nožičky tvrdší klobásy
3 větší cibule
4 zelené papriky
4 velká rajčata
250 g balkánského sýra
2 lžičky čubrici
2 lžičky mleté papriky
6 stroužků česneku
sůl
olej
3 vejce

Maso nakrájíme na kostky a krátce osmahneme na oleji. Nakrájenou zeleninu si rozdělíme na tři díly. Na dno menší zapékací misky dáme vrstvu nakrájené cibule, rajčat, paprik, česneku, posypeme čubricou, mírně solí. Přidáme vrstvu osmahnutého masa a na kolečka nakrájenou klobásu. Další vrstva je opět směs zeleniny, česneku, čubrici, soli. Opět navrstvíme maso a klobásu a poslední vrstva je zelenina. Poklademe balkánským sýrem, zalijeme trošku vodou, přikryjeme vrchním dílem a dáme do trouby dusit. Dusíme doměkka podle druhu masa . Dusila jsem něco málo přes hodinku.
Na závěr po jednom rozklepneme vejce jako na volské oko a dáme ještě zpátky do trouby zapéct.
Podáváme s chlebem.

Poznámka: při vrstvení nemusíme dodržet tři vrstvy, záleží na velikosti misky. Pokrm by se měl připravovat v keramickém hrnci s pokličkou, ale ten nemám, bohužel.
Porce: 3

Zdroj: www.labuznik.com, mírně upraveno.

Chlupačky s houbami

10. září 2013 v 6:29 | Jana H. |  Houby


Na chlupaté knedlíky:
asi 600 g syrových brambor
sůl
vajíčko
strouhanka a polohrubá mouka na zahuštění

Dušené houby:
asi 750 g čerstvých hub
1 větší cibule
sůl
kmín
pepř
olej
200 g anglické slaniny

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Já dělám na robotu. Slijeme vodu, přidáme vajíčko, sůl, strouhanku a mouku. Těsto by mělo držet pohromadě, takže můžeme dát jeden knedlíček vařit a poznáme, jestli je potřeba přidat mouku. Knedlíčky děláme velké asi jako tenisový míček. Vaříme na mírném ohni asi 7 minut podle velikosti.
Očištěné houby dáme na olej spolu s cibulí nakrájenou na kostičky a nakrájenou anglickou slaninou. Přidáme sůl, pepř , kmín a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, podlijeme trošku vodou.
Podáváme tak, že na chlupačky dáme 2 - 3 lžíce dušených hub.

Poznámka: kdo chce mít pokrm ostřejší, může přidat do hub pikantní koření.
Porce: 2 - 3

Pyré z dýně Hokaidó

3. září 2013 v 20:18 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


1 střední dýně Hokaidó
400 - 500 ml šlehačky
1 větší cibule
plátek másla
olej
sůl
pepř

Dýni omyjeme, rozřízneme a vydlabeme semínka. Neloupeme. Nakrájíme na kousky, nemusí být úplně malé. Do kastrolku dáme trošku oleje, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a chvilku restujeme. Vložíme nakrájenou dýni, zalijeme šlehačkou asi do ¾. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou doměkka asi půl hodinky. Po dobu vaření promícháváme. Když je dýně měkká, odstavíme a rozmixujeme na jemnou kaši . Na závěr zamícháme plátek másla.

Poznámka: při vaření jsem nedávala celé šlehačky najednou , trošku jsem si dala stranou a pomalu přilévala. Zbytek použila pak při mixování. Nechtěla jsem , aby bylo pyré moc řídké. Hustotu si každý zvolí podle svého.
Porce: 2 - 3

Krůtí stehna na zelenině

3. září 2013 v 20:11 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 spodní krůtí stehna
3 slovenské papriky
2 větší rajčata
3 žampiony
1 větší cibule
2 stroužky česneku
150 g anglické slaniny
sůl
1 lžička koření Tandoory Masala
1 lžíce sojové omáčky
olej

Stehna omyjeme a osušíme. Osolíme, posypeme kořením Tandoory Masala. Papriky nakrájíme na nudličky, na kousky nakrájíme rajčata i žampiony , cibuli, česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a dáme do kastrůlku na olej. Na zeleninu položíme stehna, pokapeme sojovou omáčkou , podlijeme trošku vodou, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct. Asi půl hodinky před koncem pečení, alobal odstraníme a dopečeme na kůrčičku.
Porce: 2 - 3

Setkání přátel

2. září 2013 v 15:18 | Jana H. |  Setkání kuchařek


Jubilejní páté setkání přátel www.ekucharka.net 31.8.2013 v Praze




Pečený pozdrav od HankyP.




Minizákusky od Ivanky



Studium jídleního lístku



Přátelé



Rok se sešel s rokem a opět naše setkání s kamarády z www.ekucharka.net. Uteklo to jak voda. Tak zase za rok. Přátelé mějte se hezky .