Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2013

Krůtí stehna na paprice

27. srpna 2013 v 16:20 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 krůtí spodní stehna
100 ml oleje
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
250 g žampionů
sůl
pepř
2 - 3 jarní cibulky

Omytá a osušená stehna osolíme a opepříme. Na pánev nalijeme olej a stehna opečeme. Pak přidáme rozkrájené jarní cibulky, na plátky nakrájený česnek a papriku. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Chvilku před dokončením přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme dodusit.
Porce: 2 - 3

Dýně Hokaido s kuřecím masem

27. srpna 2013 v 16:15 | Jana H. |  Kuřecí maso


½ dýně Hokaido
1 větší kuřecí prsíčko
1 malá cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
1 lžička kurkumi
200 ml šlehačky

Na malou pánev nalijeme trošku oleje a přidáme na kostičky nakrájené maso a cibuli. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dýni rozřízneme napůl, vydlabeme semínka a pokrájíme na plátky. Dáme na rozpálený olej orestovat z obou stran. Přidáme podušené maso, prolisovaný česnek, kurkumu a zalijeme šlehačkou. Necháme trošku povařit a dochutíme podle chuti solí nebo kdo chce , může přidat i chilli koření nebo chilli papričku.
Podáváme s rýží.
Poznámka: dýně Hokaido se neloupe, kůrka je brzo měkká.
Porce: 2

Králičí stehna na hořčici

20. srpna 2013 v 20:31 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 zadní králičí stehna
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce plnotučné hořčice
250 ml šlehačky
1 střední cibule
2 plátky másla
sůl
pepř

Králičí stehna osolíme a opepříme. V misce si rozmícháme obě hořčice a pomažeme jimi stehna. Maso vložíme do zapékací misky nebo menšího pekáčku, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a poklademe plátky másla. Zalijeme šlehačkou , přikryjeme alobalem nebo horním dílem pekáčku a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150°C asi hodinku, záleží na stáří králíka. Před dopečením odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Poznámka: pokud by se zdál výpek hustý, podlijeme trošku vodou nebo vývarem.
Porce: 2

Kovbojská

20. srpna 2013 v 20:26 | Jana H. |  Polévky


1 cibule
2 stroužky česneku
1 nožička česnekové klobásy nebo podle chuti
1 slovenská papriky
1 lžíce rajského protlaku
1 plechovka červených fazolí
1 lžička červené mleté papriky
pepř
sůl
olej
hladká mouky

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek a rajský protlak. Necháme zarestovat a pak přidáváme na nudličky nakrájenou papriku, mletou papriku, klobásu nakrájenou na plátky , pepř, lžičku hladké mouky. Zalijeme asi 1500ml vody, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Na závěr vložíme červené fazole. Necháme prohřát , přidáme nasekanou petrželku nebo nať z jarní cibulky a podáváme.
Porce: 4

Kuře s karamelizovaným ovocem

11. srpna 2013 v 20:02 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí stehýnka
sůl
pikantní koření podle chuti
olej

Na ovoce:
1 velké jablko
1 - 2 broskve podle velikosti
1 lžička másla
1,5 lžíce krupičkového cukru
1 lžička skořice
1 lžička citronové šťávy
½ lžičky másla

Stehýnka omyjeme, osolíme, posypeme zvoleným kořením .Do kastrolku dáme trošku oleje nebo másla, na to dáme stehýnka a vložíme do trouby péct. Pečeme dozlatova.

Na pánvičku dáme lžičku másla, cukr a mícháme tak dlouho až se uvaří karamel. Do něho vložíme oloupané a na dílky nakrájené jablko a broskev. Promícháme, aby se ovoce obalilo karamelem , přidáme skořici, citronovou šťávu a necháme malou chvilku podusit. Odstavíme, přidáme máslo a mícháme až se rozpustí.
Podáváme se šťouchanými bramborami.
Porce: 2

Zeleninový salát s červenou čočkou

11. srpna 2013 v 19:55 | Jana H. |  Saláty


ledový salát
3 cherry rajčátka
ředkvičky
2 vejce
½ červené papriky
100 ml červené čočky
sůl
pepř
olivový olej

Čočku dáme do hrnce, zalijeme asi 200 ml vodou a vaříme doměkka. Musíme dávat pozor, protože červená čočka je brzy uvařená. Scedíme a necháme vychladnout. Ledový salát natrháme, přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kousky, vajíčka, osolíme, opepříme, pokapeme olejem.

Mleté roládky s petrželkou a sušenými rajčaty

6. srpna 2013 v 19:57 | Jana H. |  Mleté maso


250 g mletého masa
3 lžíce petrželky
2 lžíce sušených rajčat
sůl
pepř
1 vejce
strouhanka na zahuštění
trošku mléka
1,5 větší cibule
1 lžička pikantního koření ( např.grilovací)
trošku mléka

Mleté maso dáme do mísy a přidáváme vejce, mléko, pepř , sůl, 1 lžíci nasekané petrželky, půlku cibule nakrájenou na kostičky a strouhanku podle potřeby. Pěkně propracujeme dohladka a dáme do lednice asi na půl hodinky odpočinout. Prkénko potřeme trošku vodou nebo posypeme hladkou moukou, dáme polovičku masové směsi. Prsty rozprostřeme na plátek asi 13 x 15 cm. Posypeme petrželkou, přidáme sušená rajčata a opatrně zavineme nebo jen přehneme a vytvarujeme rolku. Takto postupujeme i s druhou půlkou mletého masa.Do pekáčku dáme trošku oleje, přidáme 1 celou cibuli nakrájenou na osminky. Na ni položíme rolky spojem dolů. Posypeme zvoleným kořením a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Opečené toasty s nivovou pomazánkou

6. srpna 2013 v 18:45 | Jana H. |  Ostatní


150 g Nivy
1 malá cibule
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička kopru
pepř

Nivu nastrouháme nahrubo, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, smetanu, kopr, opepříme a pořádně promícháme. Mažeme na opečený toastový chléb.