Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2013

Masové kuličky v mexické omáčce

31. července 2013 v 11:03 | Jana H. |  Mleté maso


350 g mletého masa
1 menší cibule
sůl
pepř
1 vejce
1 lžíce listové petrželky
asi 4 lžíce mléka
strouhanka na zahuštění
olej

Omáčka:
1 větší cibule
1 velký rajský protlak
3 lžíce konzervované kukuřice
3 lžíce konzervovaných červených fazolí
3 stroužky česneku
2 lžíce sušených rajčat
cukr
1 lžíce listové petrželky
1 lžíce chilli pasty

Do mletého masa dáme najemno nakrájenou cibuli, přidáme sůl, pepř, vajíčko, petrželku, mléko, promícháme a necháme chvilku odstát. Pak přidáme strouhanku, znovu propracujeme a tvarujeme kuličky. Plech s pečícím papírem trošku pomažeme olejem, poklademe kuličkami a dáme do trouby péct .
Na pánev si nalijeme trošku oleje, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme rajský protlak, na plátky nakrájený česnek , chilli pastu, pokrájená sušená rajčata a ještě chvilku restujeme. Podlijeme asi 250 ml vody a chvilku povaříme. Na závěr přidáme kukuřici , fazole, promícháme, prohřejeme, přidáme cukr podle chuti, sůl a petrželku. Do omáčky vložíme upečené kuličky a podáváme nejlépe s pečivem nebo s opečeným toastovým chlebem.
Porce: 2 - 3
Zdroj: časopis Gurmán, mírně upraveno.

Kedlubny na kyselo se smetanou jako fazolky

31. července 2013 v 10:57 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


3 větší kedlubny
1 cibule
sůl
pepř
100 g měkkého salámu
150 ml smetany
1 lžičky hladké mouky
trošku octa
olej

Na olej dáme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na hranolky nakrájené kedlubny, na kolečka nakrájený salám, opepříme, podlijeme trošku vodou a vaříme do poloměkka. Musíme dávat pozor, aby se nerozvařily, protože kedlubny jsou brzo měkké. Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku a vlijeme do kedluben. Chvilku provaříme a dochutíme solí a octem.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2 -3

Fazolové lusky s ančovičkami

26. července 2013 v 18:34 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


350 g fazolových lusků
1 malá cibule
3 stroužky česneku
3 ančovičky
1 větší rajče
olej
sůl
pepř

Fazolové lusky dáme do mírně osolené vody a asi pět minut povaříme. Pak je dáme pod tekoucí studenou vodu, aby zůstaly zelené a necháme okapat. Do rajčete uděláme do kříže zářezy, zalijeme vroucí vodou a necháme chvilku odstát. Na pánev si dáme trošku oleje a na něj dáme ančovičky, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme okapané fazolky. Rajče sloupneme, odstraníme zrníčka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k fazolkám, promícháme a prohřejeme. Na závěr osolíme, opepříme a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Zdroj: internet

Vepřové plátky s křenem

26. července 2013 v 18:27 | Jana H. |  Vepřové maso


2 větší plátky vepřového masa
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
křen podle chuti
hladká mouka na obalení

Plátky naklepeme, osolíme opepříme , obalíme v hladké mouce a dáme na rozpálený olej orestovat.
Orestované plátky přendáme na talíř a na výpek dáme na kostičky nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Pak vložíme maso , podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Asi v polovině dušení přidáme nastrouhaný nebo konzervovaný křen a dodusíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami a ochucenou tatarskou omáčkou .
Porce :2

Losos na kmíně

20. července 2013 v 18:48 | Jana H. |  Ryby


200 g lososa
Sůl
kmín
olej
hladká mouka

Lososa osušíme, osolíme a okmínujeme. Obalíme v hladké mouce, přebytečnou mouku oklepeme a dáme na rozpálený olej smažit. Smažíme nejprve ze strany s kůží a chvilku prsty přitlačíme, aby přilnul k pánvi. Asi po dvou minutách obrátíme. Smažíme z každé strany asi 2 - 3 minuty, záleží na velikosti porce.
Porce: 1

Šlehačková mramorovaná bábovka

20. července 2013 v 18:42 | Jana H. |  Moučníky


4 vejce
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 ml šlehačky
trošku mléka na zředění těsta
trošku citronové kůry
kakao



Mouku s mícháme s práškem do pečiva, cukrem,vanilkovým cukrem a citronovu kůrou. Přidáme celá vejce a asi půl hrníčku mléka podle hustoty těsta. Promícháme a těsto rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao, přilijeme mléko na zředění. Do vymazané a vysypané bábovkové formy klademe střídavě žluté těsto a pak kakaové.
Pekla jsem v horkovzdušné roubě na 150 °C. Asi v půli pečení jsem ji přikryla alobalem, aby se na povrchu nespálila.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz , mírně upraveno.

Škubánky

11. července 2013 v 10:46 | Jana H. |  Levné pokrmy


500 g brambor
asi 3- 4 lžíce hrubé mouky
sůl

Oloupané brambory zalijeme vodou, osolíme a vaříme skoro do měkka. Slijeme asi ¾ množství vody. Trošku brambory rozšťoucháme a obrácenou vařečkou uděláme do brambor díry. Brambory posypeme hrubou moukou a vrátíme na plamen, který jsme snížili na co nejmenší a necháme pařit asi 15 minut. Po uvaření brambory rozšťoucháme najemno. Pomocí dvou lži , které namáčíme v trošce oleje nebo sádla, tvarujeme noky.

Škubánky s mákem nebo strouhankou

Uvařené škubánky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem nebo opraženou strouhankou .









Škubánky se zelím a slaninou

½ hlavičky sladkého zelí
Uvaření škubánky můžeme podávat i se zelím a opraženou anglickou slaninou . Zelí nakrájíme na slabé nudličky a dáme na cibuli dusit. Osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Na rozpálenou pánvičku dáme na kostičky nakrájenou slaninu a opražíme.
Uvařené škubánky poklademe zelím a slaninou.

Poznámka: sladké zelí můžeme nahradit kysaným
Porce: 2

Hlíva ústřičná po italsku

11. července 2013 v 10:32 | Jana H. |  Houby


500 g hlívy ústřičné
200 g anglické slaniny
1 malý rajský protlak
100 g šunky
2 rajčata
1 střední cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
špetka majoránky
špetka cayennského pepře nebo chilli

Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a na oleji trošku osmažíme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli , česnek a orestujeme. Dále přidáme omytou , na nudličky nakrájenou hlívu, mírně osolíme, opeříme, přidáme rajský protlak, podlijeme trošku vodou a dusíme. Podle potřeby podléváme. Přidáme nakrájená rajčata a na nudličky nakrájenou šunku. Na závěr dáme trošku majoránky, špetku cayennského pepře nebo chilli a podle potřeby dochutíme.
Podáváme s těstovinami, ale já s rýží.
Kdo chce, může posypat nastrouhaným parmezánem.
Porce: 2 - 3
Zdroj: www.ekucharka.net , recept vložila Věrka. Věrka., mírně upraveno.

Rajčatový salát s hořčicovou zálivkou

6. července 2013 v 15:05 | Jana H. |  Saláty


5 - 6 větších rajčat
1 větší cibule
sůl
asi 50 ml oleje
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce zelené petrželky

Omytá rajčata nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme na půlkolečka a dáme do mísy. Do hrníčku nalijeme olej, přidáme hořčici a promícháme buď ponorným mixerem a nebo metličkou. Zálivku nalijeme na rajčata, opatrně osolíme a přidáme nasekanou petrželku.

Rajčatovo okurkový salát s Nivou

6. července 2013 v 15:01 | Jana H. |  Saláty


5 rajčat
1 salátová okurka
2 stroužky česneku
sůl
2 lžíce zelené petrželky
100 g Nivy
olivový olej

Omytá rajčata , oloupanou okurku, nakrájíme na kousky, česnek nakrájíme na plátky a Nivu na menší kostičky. Dáme do mísy, mírně osolíme, posypeme petrželkou a pokapeme olivovým olejem. Dáme do ledničky asi 15 minut odležet.

Zelné saláty

6. července 2013 v 14:55 | Jana H. |  Saláty

Salát z červeného zelí

300 g červeného zelí
1 větší cibule
sůl
pepř
olivový olej
cukr
ocet

Zelí nakrájíme na slabé nudličky a spaříme vroucí vodou. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Zelí ochutíme cukrem, octem, osolíme, opepříme a promícháme. Poklademe kolečky cibule a pokapeme trošku olivovým olejem.

Zelný salát z bílého zelí

300 g sladkého zelí
½ červené papriky
kousek okurky
1 malá cibule
pepř
sůl
cukr
ocet
1 lžíce oleje

Zelí nakrájíme na slabé nudličky a spaříme. Prolijeme studenou vodou a necháme vychladit. Dále nakrájíme na nudličky papriku, okurku na plátky a cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme cukr, ocet a promícháme. Na konec pokapeme olivovým olejem. A dáme do ledničky vychladit.