Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2013

Vepřová panenka pikantní

22. června 2013 v 16:46 | Jana H.


1 vepřová panenka
sůl
pepř
pikantní koření
trošku oleje

Panenku odblaníme, omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme, posypeme zvoleným pikantním kořením ( měla jsem ostré grilovací) a dáme na rozpálený olej opéct ze všech stran. Pak přendáme na malý plech a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Horkovzdušnou troubu jsem měla vyhřátou na 180°C a panenku jsem v ní pekla asi 10 minut. Záleží na velikosti.

Velká jablíčková bábovka

22. června 2013 v 16:40 | Jana H. |  Moučníky

3 vejce
250 g krupičkového cukru
200 ml oleje
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička sody
500 g nastrouhaných jablek
špetka skořice




Celá vejce šleháme spolu s cukrem do pěny. Během šlehání přiléváme po malých dávkách olej. Do mouky si zamícháme prášek do pečiva a sodu a přidáme k ušlehané směsi. Vložíme jablka, skořici, promícháme a těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů . Pekla jsem v horkovzdušné asi 50 minut. Během pečení přikryjeme alobalem, aby se na povrchu nespálila.
Poznámka: rozpis je do velké formy
Zdroj: internet

Vepřové plátky s medvědím česnekem

16. června 2013 v 9:56 | Jana H. |  Vepřové maso

4 menší plátky z vepřového masa
1 větší cibule
½ lžičky grilovacího koření
½ lžičky mleté papriky
sůl
1 vrchovatá lžíce medvědího česneku
olej

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a naklepané a osolené plátky masa. Orestujeme z obou stran.Přidáme grilovací koření a papriku, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme, ale vždy jen trošku, aby se cibule rozdusila. Na závěr přidáme nakrájený medvědí česnek a odstavíme. Podáváme se zelím a bramborovými knedliky nebo jen s různě upravenými bramborami. .
Porce: 2

Cibulové zelí

16. června 2013 v 9:49 | Jana H. |  Ostatní


3 větší cibule
1 střední jablko
100 g anglické slaniny
kmín
sůl
olej
ocet
cukr

Na olej dáme na nudličky nakrájenou slaninu , přidáme kmín a necháme restovat. Přidáme na osminky nakrájené cibule, na kostičky nakrájené jablko , osolíme a dusíme nejprve ve vlastní šťávě, pak podle potřeby podlijeme trošku vodou. Necháme dusit asi 15 minut, aby cibule byla mírně křupavá.
Na dochucení přidáme trošku octa a cukru.

Thajské červené kari

8. června 2013 v 9:18 | Jana H. |  Kuřecí maso

500 g kuřecích paliček
sůl
olej
1 větší cibule
2 - 3 lžíce pasty thajského červeného kari
400 ml kokosového mléka
1 lžička citronové šťávy nebo limetky

Na rozpálený olej dáme na jemno nakrájenou cibuli , přidáme červené kari , citronovou nebo limetkovou šťávu a za stálého míchání necháme chvilku restovat. Pak přidáme omyté, osušené a osolené paličky, podlijeme trošku vodou a dusíme. Před dokončením zalijeme kokosovým mlékem a dodusíme doměkka.
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3
Zdroj: internet

Sýrové placičky

8. června 2013 v 9:13 | Jana H. |  Ostatní


100 g cihly
100 g pórku
2 vejce
pepř
100 ml mléka
strouhanka na zahuštění
olej

Cihlu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka nebo kostky. Přidáme vejce, mléko, pepř a zahustíme strouhankou tak, aby se daly tvarovat placičky. Opatrně obalíme ve strouhance, aby sýr nevytekl.
Dáme na rozpálený olej a smažíme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami . Můžeme přidat i nějaký dip.

Porce: 2

Vepřová roláda s klobásovým těstem a kapary

1. června 2013 v 15:12 | Jana H. |  Vepřové maso


750 g vepřového plátu masa
300 g klobásového těsta
1 sklenička kaparů
sůl
pepř
kmín
olej
hladká mouka

Plát masa rozklepeme do obdélníkového tvaru. Osolíme, opepříme a naneseme klobásové těsto. Těsto rozetřeme po celém plátu, posypeme okapanými kapary a opatrně zavineme.Trošku kapar si necháme do výpeku. Pevně převážeme potravinářskou nití . Do pekáčku nalijeme trošku oleje, přendáme roládu, posypeme kmínem, podlijeme trošku vodou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme doměkka asi jednu hodinu. Po upečení roládu přendáme na talíř, do výpeku dáme asi 1 lžičku hladké mouky, zamícháme, podlijeme trošku vodou a za stálého míchání provaříme.

DIA rebarborové řezy

1. června 2013 v 15:04 | Jana H. |  Moučníky


Piškotové těsto:
3 vejce
3 lžíce sladidla Sucofinu
4 lžíce polohrubé mouky

Krém:
500 g tvarohu
200 g krémové zakysané smetany
3 lžíce sladidla Sucofinu

Rebarborová želatina:
1000 ml pokrájené rebarbory
100 ml vody
skořice
3 lžíce sladidla Sucofinu
2 sáčky želatina na 500 ml vody

Žloutky ušleháme se sladidlem do pěny. Pak přidáme mouku a sníh z bílků a zlehka promícháme.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 15 minut. Hlídáme, každá trouba peče jinak.
Upečený piškot necháme vychladnout.
Do misky dáme tvaroh, zakysanou smetanu a sladidlo, promícháme a namažeme na piškot.
Do kastrolku dáme nakrájenou rebarboru, přidáme skořici a sladidlo, podlijeme trošku vodou a chvilku podusíme. Přendáme do odměrky a dolijeme do 1000 ml vodou. Popřípadě přidáme sladilo.
Do podušené rebarbory, podle návodu na sáčku, přidáme želatinu, povaříme nebo jen zahřejeme a necháme chvilku vychladnout. Pak sběračkou nebo lžící naneseme rebarboru na tvarohový krém a dáme do lednice ztuhnout.
Rozpis je na menší plech.
Poznámka: sladilo se může nahradit cukrem.