Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2013

Srnčí závitky

25. května 2013 v 19:50 | Jana H. |  Zvěřina


2 plátky srnčího masa
1 střední cibule
1 menší pórek
50 g anglické slaniny
2 lžičky sušeného česneku
½ lžičky tymiánu
1 menší mrkev
1 malá petržel
2 řapíky celeru
150 ml červeného vína
2 lžíce balsamikového octa
1 lžička cukru
pepř
sůl
olej

Plátky masa z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Na jedné straně posypeme sušeným česnekem a tymiánem.Poklademe plátky slaniny a přidáme plátky zelené části pórku. Zavineme, sepneme párátky a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Zatáhnuté závitky vyjmeme na talíř a do výpeku vložíme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujeme do zlatova, pak přidáme nakrájenou cibuli, zbytek pórku, cukr, balsamikový ocet a promícháme. Vložíme zpátky závitky, podlijeme vínem , přikryjeme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby péct. Podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Pekla jsem v horkovzdušné troubě nejdříve na 200 °C , po chvilce jsem snížila na 150° C a pekla doměkka.
Vypečenou šťávu buď propasírujeme nebo rozmixujeme. Nezahušťovala jsem, sos byl dostatečně hustý.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

DIA litý jablkový koláč

25. května 2013 v 19:44 | Jana H. |  Moučníky


350 g polohrubé mouky
150 - 200 g umělého sladidla Sucofinu
200 g Hery
500 mléka
1 prášek do pečiva
3 vejce
8 větších jablek
skořice
popřípadě sladidlo na jablka

Do zahřátého mléka dáme rozpustit Heru a necháme vychladnout. Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, sladidlo, vejce , promícháme a nalijeme vychladlé mléko s rozpuštěnou Herou. Pořádně promícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto vylijeme na plech s vyšším okrajem na pečící papír a poklademe na větší kousky nakrájenými jablky, které jsme promíchali se skořicí.
Kdo chce, může posypat drobenkou.

Poznámka: Pokud nechceme DIA, místo sladidla dáme asi 200 g krupičkového cukru.

Králík na víně

20. května 2013 v 17:04 | Jana H. |  Kuřecí maso


1 králičí hřbet
sůl
pepř
2 lžíce oleje
150 g anglické slaniny
1 střední cibule

Marináda:
250 ml bílého vína
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce šťáva z půlky citronu
1 - 2 lžíce cukru

Hřbet omyjeme a očistíme a odstraníme tuk. Ledvinky si dáme stranou. Do kastrolku nalijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a anglickou slaninu. Hřbet rozsekneme na dva díly, osolíme, opepříme ,vložíme k cibuli a necháme zatáhnout. Zalijeme připravenou marinádou, vložíme do trouby a pečeme doměkka. Po upečení maso vyjmeme, výpek zahustíme asi 1 lžičkou hladké mouky, podlijeme trošku vodou a provaříme. Aby byl výpek hladký, rozmixujeme ponorným mixerem.

Marinádu připravíme tak, že do hrnečku nalijeme víno, přidáme hořčici, cukr a šťávu z citronu a promícháme. Pokud nás netlačí čas, můžeme neosoleného králíka naložit do marinády přes noc. Pak postupujeme stejně.

Poznámka: ledvinky jsem zabalila do anglické slaniny a dala péct spolu se hřbetem.

Porce: 2
Inspirace na internetu

Jogurtovo - jablečné lívance

20. května 2013 v 16:57 | Jana H. |  Ostatní


1 velký choceňský jogurt (380 g)
2 větší jablka
1 vejce
7 vrchovatých lžic polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
cukr nedávám jinak podle chuti
olej

Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Do misky vyklepneme jogurt , přidáme jablka a vejce.. V mouce rozmícháme prášek do pečiva a promícháme s jogurtem a jablky. Na pánev nalijeme trošku oleje , lžící klademe těsto a děláme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
Můžeme posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

Poznámka: pro diabetiky bez cukru nebo s umělým sladidlem.

Porce: 2

Řízek z vajíčka

15. května 2013 v 7:01 | Jana H. |  Levné pokrmy


2 menší vejce
strouhanka
olej
sůl

Na olej dáme lžíci strouhanky a uděláme z ní slabší placičku. Na ni rozklepneme velmi opatrně vejce, aby se bílek moc neroztekl. Osolíme a přikryjeme druhou lžící strouhanky. Smažíme velmi pomalu, aby se bílek spojil se strouhankou. Opatrně obrátíme a osmažíme z druhé strany.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 1

Salát se sušenými rajčaty

15. května 2013 v 6:56 | Jana H. |  Saláty


1 ledový salát
4 vajíčka
bílá část pórku
sušená rajčata
100 g šunky
2 lžíce majolky
sůl
pepř

Ledový salát natrháme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na menší kousky nakrájená sušená rajčata, šunku, rozkrájená vajíčka. Osolíme, opepříme, přidáme majolku a promícháme.
Dáme do ledničky na chvilku vychladit.
Podáváme s bílým pečivem .
Porce: 2 - 3

Orientální sekaná

9. května 2013 v 20:38 | Jana H. |  Mleté maso


500 g mletého masa
1 lžička sušeného zázvoru
1 lžička kari
1 lžička chilli
1 lžíce sojové omáčky
1 vejce
sůl
mléko
strouhanka na zahuštění
olej

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, všechno koření, sojovou omáčku. Přilijeme mléko, směs pořádně promícháme a necháme v lednici asi půl hodinky odležet. Pak postupně přidáváme strouhanku a pěkně propracujeme. Z hmoty tvarujeme karbanátky,nebo jako já, malé plněné závitky.
Dáme na pekáč s pečícím papírem, nalijeme trošku oleje, naskládáme karbanátky, podlijeme trošku vodou a dáme do vyhřáté trouby péct.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3
Zdroj: internet

Citronové hovězí nudličky

9. května 2013 v 20:28 | Jana H. |  Hovězí maso

500 g hovězího masa
sůl
1 větší cibule
200 ml bílého vína

Marináda:
½ lžičky sušeného zázvoru
½ lžičky chilli
½ lžičky kari
1,5 lžíce cukru
šťáva z půlky citronu
olej

Maso nakrájíme na malé nudličky. Do misky nalijeme asi 3 lžíce oleje, přidáme zázvor, chilli, kari,cukr,šťávu z citronu a promícháme. Do směsi dáme nakrájené nudličky opět promícháme, přikryjeme potravinářskou folií a dáme přes noc do leničky.
Druhý den nudličky osolíme, přendáme na rozpálenou pánev a necháme maso zatáhnout. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a dusíme ve vlastní šťávě. Až se šťáva vydusí, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou .
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3

Kuřecí závitky se sušenými rajčaty

3. května 2013 v 10:47 | Jana H. |  Kuřecí maso


500 g kuřecích prsíček
150 g sušených rajčat
sůl
pepř
olej
kousek másla

Řízky omyjeme a osušíme. Podélně rozřízneme a trošku naklepeme. Osolíme z obou stran ,opepříme a poklademe sušenými rajčaty. Opatrně zavineme a sepneme párátky. Dáme do zapékací misky na olej, trošku podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme dozlatova dokud nejsou měkké. Podle potřeby poléváme výpekem. Vyndáme z trouby a do výpeku zamícháme malý kousek másla.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 3

Uzená s okurkou

3. května 2013 v 10:39 | Jana H. |  Polévky


750 g uzených kostí
1 mrkev
1 cibule
5 nakládané okurky
sůl
pepř
olej
1 lžíce hladké mouky
100 g zakysané smetany

Do studené vody dáme vařit uzené kosti , mrkev a vaříme doměkka. Po uvaření kosti a mrkev vyjmeme na talířek. Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli a zlehka zaprášíme hladkou moukou. Zamícháme a zalijeme vývarem z kostí. Přidáme na nudličky nakrájení okurky, naškrábanou nebo nasekanou mrkev , obrané maso a necháme chvilku povařit. Zakysanou smetanu přendáme do většího hrníčku , zalijeme vývarem, promícháme a nalijeme do polévky. Dosolíme podle potřeby a opepříme . Kdo chce, může přidat zelenou petrželku nebo nať z jarní cibulky.