Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Duben 2013

Fenyklová s červenou čočkou

25. dubna 2013 v 20:38 | Jana H. |  Polévky

2 fenykly
100 g červené čočky
sůl
pepř
100 ml smetany
150 g uzené šunky
2 brambory

Fenykl rozřízneme, vyndáme košťál a dáme vařit do dvou litrů vody spolu s nakrájenými bramborami. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Do druhého, menšího hrnečku dáme do vody vařit čočku. Vaříme krátce, je brzy uvařená. Hlídáme, aby se nerozvařila.
Když jsou fenykl a brambory uvařené, ponorným mixerem rozmixujeme. Přidáme uvařenou čočku, na nudličky nakrájenou šunku, zalijeme smetanou a ještě krátce povaříme. Hustotu polévky si řídíme sami, jak to máme rádi. Pokud by byla řidší, přidáme do smetany hladkou mouku a zahustíme. Ale to už každý sám podle sebe.

Kuřecí křidýlka s pečeným fenyklem

25. dubna 2013 v 20:33 | Jana H. |  Kuřecí maso

500 g kuřecích křidýlek
1 lžíce garam masala koření
sůl
olej
plátek másla
3 bulvy fenyklu

Křidýlka omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme kořením a zlehka polijeme olejem. Dáme do zapékací misky nebo na pekáček, podlijeme trošku vodou. Pečeme v troubě dozlatova. Z fenyklu oloupeme vrchní listy, odstraníme košťál s lístky. Lístky si uchováme na zdobení. Můžeme rozříznout na plátky nebo jen na půlky. Dáme do vody a vaříme asi 3 minuty. Slijeme vodu a fenykl necháme vychladnout. Pak dáme na pánvičku rozehřát plátek másla, fenykl osolíme a z obou stran opečeme. Po dobu pečení máslem poléváme. Dáváme pozor, aby se máslo nespálilo.
Podáváme s kuřecími křidýlky a bramborami.
Porce: 3

Trhanec

20. dubna 2013 v 16:49 | Jana H. |  Moučníky


250 ml mléka
1,5 lžíce krupičkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
7 lžic hrubé mouky
špetka soli
máslo

V mléce rozšleháme žloutky, přidáme špetku soli, oba cukry a mouku. Pořádně rozmícháme, aby v těstě nebyly hrudky. Pak zlehka zamícháme sníh z bílků.
Na pánev si dáme rozehřát plátek másla. Na něj nalijeme těsto a zvolna pečeme. Pokud je másla málo, postupně přidáváme po stranách vždy špetku tak, aby se těsto pěkně smažilo. Když je ze spodu opečené, opatrně nadzvedneme a obrátíme a po chvilce pomocí dvou vidliček roztrháme na kousky aby se propeklo. Pokud se těsto roztrhne nevadí, protože ho stejně budeme trhat . Pečeme dozlatova.
Trhanec přendáme na talíř a můžeme buď polít rozmačkyným ovocem nebo jen posypat skořicovým cukrem. To už podle chuti.
Porce: 2 menší

Vepřové kostky s pórkem

20. dubna 2013 v 16:44 | Jana H. |  Vepřové maso


500 g vepřového masa
1 pórek
150 - 200 ml bílého vína
1 lžíce cukru krupice
6 lžic sojové omáčky
sůl
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky kari
½ lžičky chilli
1 lžíce citronové šťávy
olej

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme na rozpálený olej zatáhnout. Polovinu nakrájeného pórku přidáme k masu . Posypeme cukrem , mletým zázvorem, přidáme kari, chilli, citronovou šťávu, víno,sůl a sojovou omáčku. Promícháme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Pokud je potřeba, po troškách podléváme.
Před dokončením přidáme druhou půlku pórku .
Porce: 3

Pochoutkový bůček

12. dubna 2013 v 11:12 | Jana H. |  Vepřové maso


1500 g libového bůčku
2 - 4 lžíce vegety
2 lžičky soli
1 lžička pálivé papriky
4 lžíce strouhanky
4 lžíce hladké mouky
5 vajec

Bůček nakrájíme na menší kostky. Přidáme všechny ostatní suroviny a pořádně propracujeme, nejlépe rukou. Směs natlačíme do pytlíku na tlačenku. Zavážeme na jedné straně, postavíme zavázanou stranou nastojato a mírně poboucháme na stole tak, aby se směs pěkně upěchovala. Pevně zavážeme druhý konec a dáme vařit na dvě hodiny od bodu varu. Uvařený bůček přendáme na talíř a necháme vychladnout . Vložíme do lednice kde ho necháme do druhého dne uležet.
Zdroj: www.ekucharka.net + video.

Kysané zelí s anglickou slaninou

12. dubna 2013 v 11:03 | Jana H. |  Ostatní



1 sklenice kysaného zelí
200 g anglické slaniny
2 větší cibule
olej
pepř

Na olej dáme nakrájené cibule a necháme zesklovatět. Přidáme anglickou slaninu a pepř. Zelí slijeme, ale nálev si ponecháme. Překrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli a slanině. Podlijeme trošku nálevem a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme podle svých chutí solí a trošku cukrem.

Pečené kuře se žampiony

8. dubna 2013 v 17:52 | Jana H. |  Kuřecí maso



2 kuřecí stehýnka
6 středních žampionů
1 cibule
olej
150 g zakysané smetany
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
dva plátky másla

Ve smetaně rozmícháme hořčici a potřeme jí osolená a opepřená stehýnka. Dáme do zapékací misky nebo pekáček na nakrájenou cibuli, přidáme oloupané a na větší kousky nakrájené žampiony . Na každé stehýnko dáme plátek másla, podlijeme trošku vodou, přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct. Asi 20 minut před dopečením, odstraníme alobal a necháme zezlátnout.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Oříšková bábovka

8. dubna 2013 v 17:45 | Jana H. |  Moučníky

200 g polohrubé mouky
60 g oříšků
3 vejce
½ prášku do pečiva
250 g moučkového cukru
125 g Hery
125 ml mléka

Tuk s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Prášek do pečiva smícháme s moukou a přidáme do vyšlehané hmoty. Vmícháme rozemleté oříšky , vlijeme mléko a zlehka zamícháme sníh z bílků. Přendáme do vymazané a vysypané formy a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 40 minut. Musíme kontrolovat .
Zdroj: Kuchařka nejlepší recepty z r. 1996.

Salát z fazolových lusků se sušenými rajčaty

4. dubna 2013 v 11:39 | Jana H. |  Saláty


2 hrsti fazolových lusků mražených
sušená rajčata
½ malé cibule
2 stroužky česneku
pepř
sůl
olej
2 plátky šunky
2 plátky veky

Na rozpálenou pánev dáme trošku oleje. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Hlídáme, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Do vroucí vody dáme zmražené fazolky a povaříme asi 3 minuty. Potom scedíme a propláchneme studenou vodou. Necháme chvilku okapat a přendáme na pánev k cibulce a česneku. Chvilku prohřejeme, přidáme na kousky nakrájená rajčata, osolíme , opepříme a přendáme na talíř. Podáváme s opečenou šunkou, kterou můžeme opéct zároveň s lusky na jedné pánvi a opečenými toasty z veky.
Porce: 1

Srnčí na kmíně

4. dubna 2013 v 11:34 | Jana H. |  Zvěřina


500 g srnčího masa
2 větší cibule
sůl
½ lžičky koření na divočinu
1 lžička kmínu
olej

Maso a cibuli nakrájíme na kostičky. Maso dáme na pánev s rozehřátým olejem a nechá zatáhnout. Přidáme cibuli, koření, kmín, trošku soli a nejprve dusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Zahušťovat moukou nemusíme, protože rozdušená cibule maso pěkně zahustí.
Porce: 3

Medová žebírka

2. dubna 2013 v 10:35 | Jana H. |  Vepřové maso


400 g vepřových žebírek

Marináda:
1 lžíce medu
2 lžíce oleje
1 lžička kořeněného pepře
1 lžička chilli
1 - 2 lžíce rýžového octa
1 lžička sojové omáčky

Nejdříve si připravíme marinádu. Do misky dáme všechny suroviny na marinádu a pěkně promícháme. Nakrájíme si jednotlivá žebírka a naskládáme do marinády tak, aby byla všechna ponořená. Dáme do lednice nejlépe přes noc. Pak žebírka přendáme na pekáček a dáme do trouby péct. Pečeme dozlatova.
Podáváme nejlépe s chlebem a zeleninou.
Porce: 2

Krkovička s citronovým pepřem

2. dubna 2013 v 10:29 | Jana H. |  Vepřové maso


3 plátky krkovičky
1 lžíce citronového pepře
sůl

Na omáčku:
50 g uzeného boku nebo šunky
2 hrsti pórku
250 ml šlehačky nebo smetana
sůl
olej

Plátky krkovička mírně naklepeme, trošku osolíme a posypeme citronovým pepřem. Dáme na rozpálený olej . Po chvilce podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Měkké plátky přendáme na talíř a do výpeku přidáme na nudličky nakrájený uzený bok , na kolečka nakrájený pórek a chvilku restujeme. Na závěr zalijeme šlehačkou, povaříme a podle potřeby dochutíme.
Porce: 3