Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Březen 2013

Fazolky po italsku

21. března 2013 v 17:42 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


350 g fazolových lusků
3 stroužky česneku
1 lžíce rajského protlaku
olej
sůl

Na olej dáme na plátky nakrájený česnek a necháme chvilku restovat. Musíme dát pozor, aby se nespálil a nebyl hořký. Pak přidáme lžíci rajského protlaku, zamícháme, podlijeme trošku vodou. Přidáme fazolky a dusíme. Pokud je potřeba mírně podlijeme vodou. Šťáva by neměla být hustá, měla by být přírodní.
Podáváme k různě upravenému masu.
Zdroj: www.ekucharka.net, kategorie hlavní jídla.Recept vložila Sonia pod názvem Hovězí na houbách,pečené brambory a dušené zelené fazolky. Mírně upraveno.

Silvestrovský divočák

21. března 2013 v 17:38 | Jana H. |  Zvěřina


300 g masa divočáka
300 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
1 lžička mletého nového koření
1 lžička citronového pepře
1 lžička chilli koření nebo jiné ostré
sůl
100 ml červeného vína
1 střední cibule
5 stroužků česneku
2 sladkokyselé okurky
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli, česnek na plátky a necháme zpěnit. Přidáme nakrájené maso i slaninu, a všechno ostatní koření , sůl, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Na závěr přidáme nakrájené okurky a ještě chvilku dusíme.
Podáváme s rýží, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Porce: 3 - 4

Kanapky

16. března 2013 v 16:39 | Jana H. |  Ostatní


S česnekovou pomazánkou a hrozny

1 pomazánkové máslo
2 - 3 stroužky česneku
2 lžíce majolky
sůl
hrozny bílé nebo červené
bageta nebo rohlíky

Pomazánkové máslo smícháme s majolkou a prolisovaným česnek. Mírně osolíme. Bagetu nakrájíme na plátky a potřeme pomazánkou. Zdobíme rozpůlenými hrozny.

S kaparovou pomazánkou

1 pomazánkové máslo
1 lžíce majolky
pepř
1 sklenička kaparů
bageta nebo rohlíky
1 pikantní klobása maďarského typu

Ze skleničky kaparů odebereme 1 lžíci a jemně nasekáme. Pomazánkové máslo smícháme s majolkou a nasekanými kapary. Opepříme, pokud je potřeba , mírně osolíme. Bagetu nakrájíme na plátky a pomažeme pomazánkou. Zdobíme klobásou nakrájenou na plátky a zbylými kapary.

Citronové kuře s rozmarýnem

16. března 2013 v 16:30 | Jana H. |  Kuřecí maso


2 kuřecí stehýnka
1 lžíce citronového pepře
šťáva z půlky citronu
sůl
1 - 2 lžíce cukru
1 lžíce oleje
kousek másla
větvička čerstvého rozmarýnu

Omytá a osušená stehýnka osolíme a posypeme citronovým pepřem. Vložíme do zapékací misky nebo kastrolku na olej, přidáme najemno nasekaný rozmarýn, citronovou šťávu a cukr. Vložíme do trouby, podlijeme trošku vodou a pečeme nejprve přikryté a před dokončením odkryjeme a dopečeme do zlatova. Po upečení dáme do výpeku rozpustit kousek másla, promícháme a podáváme s bramborami.
Porce: 2

Srnčí Wellington

10. března 2013 v 20:26 | Jana H. |  Zvěřina

400 g srnčí panenky
250 g žampionů
1 vrchovatá lžíce petrželky
200g anglické slaniny nebo šunky
sůl
pepř
1 listové těsto
olej
vajíčko na potření

Panenku rozdělíme na dva díly. Odblaněné a očištěné díly panenky osolíme a opepříme. Dáme na rozpálený olej a necháme zatáhnout ze všech stran. Pak přendáme na talíř. Do výpeku dáme oloupané, nakrájené žampiony, osolíme a opepříme a chvilku podusíme . Přendáme do nádoby spolu s petrželkou a ponorným mixerem rozmixujeme.
Půlku listového těsta rozválíme na plátek asi 25 cm x 25 cm, poklademe slaninou nebo šunkou, na ni lžící rozetřeme rozmixované žampiony, položíme vychladlou panenku a zavineme. Přebytečné těsto odřízneme a ze zbytků můžeme ozdobit vršek zavinuté panenky. To samé uděláme i s druhou panenkou. Vložíme do pekáčku, potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby péct spojem dolů. Troubu ( horkovduch) jsem měla předehřátou na 170° C, a asi po deseti minách jsem teplotu snížila na 160° C . Pekla jsem asi 35 minut . Musíme se řídit velkostí panenky.
Porce: 2
Zdroj: internet

Kynuté buchty s broskvemi - pro inspiraci

10. března 2013 v 20:18 | Jana H. |  Moučníky


oblíbené kynuté těsto
mražené broskve

Do vykynutého těsta balíme mražené broskve, dáme do pekáče na pečící papír. Každou buchtu potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pekla jsem na 150°C v horkovzdušné troubě.
Šťáva z broskví nevytekla a broskve po upečení byly krásně křupavé.
Potřebovala jsem zbavit broskví .

Hovězí oháňka na divoko

5. března 2013 v 17:39 | Jana H. |  Hovězí maso


1 hovězí oháňka
2 menší mrkve
1 menší petržel
kousek celeru
1 střední cibule
½ citronu
sůl
olej
1 lžička koření na divočinu
1 lžička citronového pepře
100 ml smetany
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
větvička rozmarýnu

Na rozpálený olej dáme osmažit na díly nasekanou oháňku. Když je pěkně osmažená, přendáme na talíř a na olej dáme na kolečka nakrájenou mrkev, petržel a celer, nové koření , větvičku rozmarýnu a bobkový list. Restujeme dozlatova. Pak přidáme nakrájenou cibuli , na kolečka nakrájený citron a ještě chvilku restujeme. Vložíme osmaženou oháňku, zalijeme vodou, přidáme sůl, citronový pepř a koření na divočinu vaříme pomalým varem asi 2,5 hodiny. Když je oháňka měkká, vyjmeme i s citronem a ještě za tepla obereme maso .Zeleninu rozmixujeme nahrubo, aby v omáčce byly malinké kousky zeleniny. Zalijeme smetanou a chvilku povaříme. Pokud je omáčka řidší, zahustíme moukou smíchanou se smetanou. Dochutíme podle svých chutí.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Porce: 3

Hráškový salát

5. března 2013 v 17:32 | Jana H. |  Saláty

400 g steril.hrášku
1 jablko
1 cibule
150 g šunky nebo šunkového salámu
pepř
špetka soli
majolka

Hrášek scedíme a dáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájené oloupané jablko, nakrájenou cibuli, šunku na nudličky, opepříme, jemně osolíme a zamícháme majolku. Dáme do lednice na chvilku rozležet.
Podáváme s bílým pečivem.
Porce:3
Čerpáno Vaříme s Bleskem