Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Únor 2013

Drůbeží srdíčka s paprikou

28. února 2013 v 6:10 | Jana H. |  Vnitřnosti


300 g drůbežích srdíček
1 střední cibule
1 slovenská paprika
3 žampiony
olej
sůl
1 lžička mleté papriky
1 lžíce zakysané smetany
½ lžička chilli
plátek chleba
1 kolečko citronu
1 lžička citronové šťávy

Srdíčka očistíme a okrájíme tuk. Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli, přidáme na půlky nakrájená srdíčka, mletou papriku, chilli, kolečko citronu, citronovou šťávu a dusíme ve vlastní šťávě. Když se šťáva vyvaří, podléváme vodou, musíme hlídat. Před dokončením přidáme na nudličky nakrájenou papriku a na plátky nakrájené žampiony. Necháme vyvařit na tuk, přidáme rozdrobený chléb , pokud je potřeba podlijeme ještě vodou a za stálého míchání necháme dodusit. Zamícháme zakysanou smetanu, osolíme a odstavíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
Porce: 2

Celerové placičky

28. února 2013 v 6:04 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


1 střední celer
1 nožička česnekové klobásy
sůl
pepř
1 vajíčko
3 lžíce zelené petrželky
strouhanka na zahuštění
olej na smažení

Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Klobásu nastrouháme nahrubo. Přidáme vajíčko, opatrně soli, klobása slaná je dost, pepř, petrželku a zahustíme potřebným množstvím strouhanky tak, aby se těsto nerozpadávalo. Děláme placičky, které ještě obalíme ve strouhance. Klademe na olej a smažíme do zlatova. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 3 - 4

Přílohová zelenina

21. února 2013 v 13:57 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

lilek
mladá cuketa
zelená, žlutá, červená paprika
1 střední cibule
1 menší palička česneku
žampiony
1 lžička grilovacího koření na zeleninu
olej
malý kousek másla

Na větší rozpálenou pánev dáme trošku oleje, přidáme na kolečka nakrájený odpočatý lilek, na kolečka nakrájenou cuketu, na nudličky nakrájené papriky a na osminky nakrájenou cibuli. Přidáme stroužky česneku,žampiony , posypeme grilovacím kořením a restujeme do zlatova a do poloměkka. Do již hotové zeleniny zamícháme malý kousek studeného másla.Zelenina by měla být křupavější.

Pražské koláčky

21. února 2013 v 13:52 | Jana H. |  Moučníky



Těsto:
425 g polohrubé mouky
425 g hladké mouky
350 g majolky
sůl
1 vajíčko
250 ml mléka
sušené kvasnice na 1000 g mouky
1 lžíce rumu

Na náplň:
650 ml mléka
2 vanilkové pudinky
125 g másla
1 šlehačka na šlehání ( 250 ml)
moučkový cukr podle chuti
drobenka na posypání
1 vajíčko na potření

Ze surovin na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout asi hodinu.
Po vykynutí rozválíme na placku vysokou asi 2 cm a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrájíme kolečka. Kolečka klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby dozlatova. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Mezi pečením si uděláme krém. Do mléka dáme pudinkové prášky, uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku zašleháme měkké máslo,ušlehanou šlehačku a cukr.
Vychladlé koláčky rozřízneme a plníme krémem.
Poznámka: originál koláč by měl být velký kulatý a měl by se krájet na výseče. Toto je dvojtá dávka.
Zdroj: internet - mírně upraveno

Vepřové kostky s hráškem v křenové omáčce

17. února 2013 v 18:01 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřového masa
4 vrchovaté lžíce hrášku
2 větší cibule
sůl
pepř
1 lžíce nakládaného křenu
1 jablko
200 ml smetany na vaření
1 malá lžička hladké mouky , pokud bude potřeba
olej

Na olej dáme na kostičky nakrájené cibule a taktéž na kostičky nakrájené maso. Osolíme a opepříme. Dusíme nejprve ve vlastní šťávě pak podle potřeby podléváme vždy trošku vodou. Chvilku před dokončením přidáme na malé kousky nakrájené jablko, hrášek a křen. Zalijeme smetanou, chvilku provaříme a podáváme. Pokud je omáčka řídká, rozmícháme ve smetaně lžičku hladké mouky, vlijeme do omáčky a necháme provařit.
Podávala jsem s bramborovými knedlíky, ale může se i s houskovým knedlíkem nebo bramborami.
Porce: 3

Vepřová pečeně s pivním sosem

17. února 2013 v 17:45 | Jana H. |  Vepřové maso

750 g vepřového masa na pečení
3 větší cibule
2 střední jablka
sůl
kmín
150 ml piva
1 lžička hladké mouky na zahuštění

Omyté maso osolíme, okmínujeme a dáme do kastrolku. Přidáme na osminky nakrájené cibule a jablka. Podlijeme vodou a necháme chvilku dusit na plotně. Asi po půl hodně vložíme do rozehřáté trouby péct. Za občasného podlévání pečeme doměkka. Cibule i jablka by měla být rozpečená. Po upečení maso přendáme na talíř, do výpeku přidáme lžičku hladké mouky, promícháme a zalijeme pivem. Za stálého míchání necháme chvilku provařit do zhoustnutí.
Poznámka: takto uvařit maso s pivem mne napadlo, když část rodiny chtěla s pivem a část bez piva. Jinak pivo podle chuti.
Porce: 4

Krokety z vepřové fáše

12. února 2013 v 17:40 | Jana H. |  Vepřové maso

350 g vepřového masa
100 ml smetany
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
strouhanka na obalení
olej

Vepřové maso nakrájíme na malé kousky, dáme do mixeru, trošku osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a rozmixujeme. Během mixování pomalu přiléváme smetanu. Mixujeme dohladka, maso by mělo být hladké. Mokrýma rukama tvoříme válečky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3

Vepřový guláš s fazolí

12. února 2013 v 17:33 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřového bůčku nebo plecka
1 konzerva červených fazolí
4 střední brambory
1 lžíce červené papriky
sůl
pepř
bobkový list
2 větší cibule
olej
1 lžička kmínu
1 - 2 plátky chleba

Na olej dáme orestovat dozlatova na kostičky nakrájenou cibuli spolu s kmínem. Pak přidáme na kostky nakrájené maso. Osolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Přidáme papriku ,bobkový list, sůl, opět zarestujeme, podlijeme trošku vodou a dusíme . Mezi tím si oloupeme a na kostky nakrájíme brambory. Když je maso skoro měkké, přidáme brambory , fazole bez nálevu ,rozdrobíme chleba a dovaříme doměkka.
Podáváme nejlépe s chlebem .
Porce: 3

Plněné kuře

5. února 2013 v 11:09 | Jana H. |  Kuřecí maso

1 kuře 1700g
200 g anglické slaniny
Náplň:
zbytek anglické slaniny
1 malá sklenička kysaného zelí
5 plátků toastového chleba
2 vajíčka
kousek pórku
sůl
kmín
kousek másla , olej


Kuře vykostíme a to tak že, odstraníme křídla, rozřízneme na hrudní kosti a podle žeber ořezáváme prsíčka až k páteři. Toto uděláme z obou stran. Při tom dáváme pozor, abychom neprořízli kůži na hřbetě. Pak odstraníme stehenní kost, ale necháme kost na spodním stehýnku. Vykostěné kuře rozprostřeme a na prázdná místa bez masa, tam a kde je jen kůže, opatrně rozřízneme prsíčka a jimi místa vyplníme. Jde to dobře. Plát masa poklademe anglickou slaninou a doprostřed dáme náplň. Okraje plátu sepneme k sobě pomocí párátek a nebo zašijeme nití. Stehýnka svážeme k sobě provázkem. Osolíme a okmínujeme a dáme do pekáčku na máslo nebo olej. Podlijeme trošku vodou a vložíme do trouby péct asi na 1,5 nebo podle potřeby.
Nejdříve pečeme přikryté , před dopečením odstraníme vrchní díl a dopečeme dozlatova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jinak upravenými bramborami.
Náplň:
Do misky si dáme na větší kostky nakrájený toastový chléb, přidáme pokrájené zelí, vajíčka, na drobno nakrájený pórek, trošku kmínu, zbytek anglické slaniny, opatrně osolíme a rukama propracujeme aby se všechny suroviny spojily.
Porce: 6

Hejk s anglickou slaninou

5. února 2013 v 11:02 | Jana H. |  Ryby

1 hejk
sůl
pepř
5 plátků anglické slaniny
kousek cibule
kousek másla

Z hejka odřízneme všechny ploutve. Omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Plátky slaniny si dáme na prkénko , na ni položíme hejka a zabalíme. Do zapékací misky na máslo dáme na osminky nakrájenou cibuli, na ni položíme hejka a dáme do trouby péct. Pečeme na 160 stupňů v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Podle velikosti ryby.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce:1

Houbové sabdží

1. února 2013 v 15:12 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

5 velkých brambor
asi 500 g hub nebo žampionů
1 celý pórek
1 malý rajský protlak
½ lžičky kari
½ lžičky mletého kmínu
1 lžička hořčičného semínka
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky červené mleté papriky
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky chilli
sůl
asi 1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce másla

Na větší pánev dáme rozpustit máslo, houby očistíme ( žampiony oloupeme) , nakrájíme na větší kousky a dáme na máslo opéct. Opékáme zvolna. Opečené houby přendáme na talířek a do výpeku dáme všechno koření, kromě papriky a chilli. Zarestujeme, pozor nespálit, bylo by hořké. Přidáme na větší kousky oloupané syrové brambory, promícháme a dále přidáme rajský protlak, papriku a chilli. Vložíme opečené houby, osolíme , za lijeme vodou a pozvolna dusíme. Po chvilce dušení přidáme na kolečka nakrájený pórek a dodusíme doměkka. Na závěr pokapeme citronovou šťávou.
Poznámka: indické zeleninové jídlo
Porce: 2
Zdroj: www.toporcepty.cz, mírně upraveno

Loupáčky DIA

1. února 2013 v 15:07 | Jana H. |  Moučníky

400 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
½ kostky čerstvých kvasnic
8 kuliček sacharinu
300 ml mléka
100 ml oleje
špetka soli
1 vejce
1 vejce na potření

V míse smícháme mouky se solí. Do teplého mléka dáme rozpustit sacharin a kvasnice. Vlijeme do mouky, přidáme vajíčko, sůl, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto. Dáme na teplé místo kynout.
Když je těsto vykynuté, přendáme na pomoučený vál. Rozválíme na kulatý plát, rozdělíme na díly a od nejširší strany motáme ke špičce. Hotové rohlíky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vajíčkem , kdo chce může posypat celým mákem, a dáme do vyhřátí trouby péct. Pekla jsem na 150 C° v horkovzdušné troubě asi 40 minut. Nutno hlídat, každá trouba peče jinak.
Poznámka: půlku loupáčků jsem naplnila povidly, půlku nechala bez . Kdo nemusí dodržovat diabetickou dietu, dá do těsta asi 100 g cukru nebo podle chuti. Mně se , co se týče vzhledu, moc nepovedly, ale snad nevadí, dobré byly stejně.
Zdroj: www.mimibazar.cz , upraveno na DIA.