Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Leden 2013

Kuřecí prsíčka chilli

27. ledna 2013 v 9:32 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí prsíčka
1 lžíce majolky
1 lžíce chilli pasty
sůl
olej

Prsíčka omyjeme a osušíme. Osolíme z obou stran. Do misky si dáme lžíci majolky a lžíci chilli pasty a promícháme . Na rozpálený olej dáme prsíčka a z obou stran opečeme. Pak i s výpekem přendáme do kastrůlku, z jedné strany pomažeme směsí majolky a chilli pasty, a dáme do trouby péct na 170 stupňů v horkovzdušné troubě na 30 minut.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 2

Madloch

27. ledna 2013 v 9:28 | Jana H. |  Polévky


1 větší cibule
1 stroužek česneku
600 g brambor
1 řapíky celeru
olej
sůl
bobkový list
nové koření
celý pepř
1 lžíce mleté papriky
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky na zahuštění

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, pepř a necháme chvilku restovat. Pak přidáme na větší kostičky nakrájené brambory, na plátky nakrájený celer, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme asi 1,5 l vody. Vaříme doměkka. Ve smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky, vlijeme do polévky , promícháme a chvilku povaříme. Na závěr přidáme nasekanou zelenou petrželku.
Poznámka: potřebovala jsem spotřebovat řapíkatý celer, tak jsem ho tam přidala..
Zdroj: internet

Řízky z panenky

19. ledna 2013 v 15:08 | Jana H. |  Vepřové maso


1 vepřová panenka
50 g cihly nebo podobného sýra
50 g šunky
1 malá cibule
sůl
pepř
hladká mouka, vejce, strouhanka na obalení
olej na smažení

Panenku odblaníme a krájíme na plátky .Každý plátek zlehka naklepeme, trošku osolíme , opepříme, přidáme kousek šunky, sýra a plátek cibule. Přiklopíme druhým plátkem a okraje sklepneme k sobě, aby sýr při smažení nevytekl. Obalíme v hladké mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažíme dozlatova.
Porce: 2

Plněné brambory

19. ledna 2013 v 14:59 | Jana H. |  Levné pokrmy
Větší brambory ve slupce uvaříme doměkka. Opatrně podélně rozřízneme a středy vydlabeme tak, aby po straně zůstal asi 1 cm . Plníme různými náplněmi podle chuti.

Náplně:

S cibulí a anglickou slaninou:

Vydlabanou hmotu smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí a anglickou slaninou. Náplní plníme vydlabané středy brambor.




S tvarohem a jarní cibulkou:

Vydlabanou hmotu smícháme s tvarohem a jarní cibulkou, osolíme a plníme vydlabané středy brambor.




S taveným sýrem a anglickou slaninou:

Vydlabanou hmotu smícháme se smetanovým taveným sýrem plníme vydlabané středy. Z anglické slaniny uděláme kornoutky a zapíchneme do sýrové hmoty.



S Nivou:

Do vydlabané hmoty zamícháme nastrouhanou Nivu, opepříme a plníme vydlabané středy brambor.
Naplněné brambory klademe na plech s pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby na chvilku zapéct.

Domácí " Lučina "

14. ledna 2013 v 13:29 | Jana H. |  Ostatní


3 ks smetanových jogurtů á 400 g
200 ml smetany
sůl

Jogurty smícháme se smetanou, osolíme a dáme vykapat do sítka s plátnem. Necháme vykapávat 24 hodin.

Opravdu je jí více jak 500 g.

Poznámka: musí se použít smetanový jogurt

Zdroj: přišlo mi e-mailem

Cannelloni plněné masem s rajčatovou omáčkou

14. ledna 2013 v 13:22 | Jana H. |  Těstoviny


400 g mletého masa
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
1 slovenská paprika
1 malý rajský protlak
sůl
pepř
1 lžička oregána
olej

Rajčatová omáčka:
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka loupaných rajských jablíček
nebo 1 vetší rajský protlak
1 lžička hladké mouky
1 lžička oregána
sůl
olej

200 g cannelloni

200 g tvrdého sýra nebo parmezánu

Na rozpálený olej dáme mleté maso a necháme chvilku orestovat. Pak přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, česnek, sůl, pepř, oregáno a chvilku podusíme ve vlastní šťávě. Po chvilce přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, na malé kousky nakrájenou papriku, rajský protlak, podlijeme trošku vodou a dusíme. Hlídáme, aby se směs nepřipálila, protože tekutiny by nemělo být moc , směs by měla být hustší. Po uvaření necháme vychladnout.

Omáčka:
Do kastrolku dáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli ,česnek a chvilku restujeme. Pak přidáme hladkou mouku a chvilku jíšku provaříme. Přilijeme rajská jablíčka nebo protlak, přidáme oregáno, zalijeme asi 750 - 1000 ml vody a provaříme asi 15 minut. Osolíme, popřípadě dochutíme cukrem , ale to již podle své chuti.

Cannelloni plníme masovou směsí a skládáme do zapékací misky jeden vedle druhého. Zalijeme omáčkou, měly by být ponořené, a dáme do vyhřáté trouby zapéct. Asi v po 20 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme dalších asi 15 minut.
Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 170 stupňů asi 35 minut.
Porce: 3

Zdroj: internet

Krkovička v pikantním těstíčku

8. ledna 2013 v 14:36 | Jana H.


3 plátky krkovičky

Těstíčko:
1 lžička citronové šťávy
1 lžička chilli omáčky
1 lžička sušeného česneku
2 - 3 vejce podle velikosti
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička prášku do pečiva
strouhanka na zahuštění

Nejdříve si uděláme těstíčko smícháním všech surovin. Do rozklepnutých vajec přidáme citronovou šťávu, chilli a sojovou omáčku, česnek, prášek do pečiva a přisypáváme tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko. Krkovičku omyjeme, osušíme a naklepeme. Opatrně trošku osolíme z obou stran a namáčíme do těstíčka. Smažíme dozlatova na oleji.
Porce: 3
Zdroj: www.ekucharka.net . kde je uveden v kategorii Ryby - pikantní rybí kousky, ale já jsem použila vepřové maso.

Bramborové harmoniky

8. ledna 2013 v 14:30 | Jana H. |  Levné pokrmy

6 větších brambor
2 cibule
100 g anglické slaniny
100 g tvrdého sýra (cihlu nebo Nivu)
sůl
olej

Brambory pořádně omyjeme popřípadě vydrhneme kartáčkem . Potom krájíme na plátky, ale nedořízneme úplně, pouze tak , aby tvořily jakousi harmoniku. Do zářezů vkládáme na plátky nakrájenou cibuli a kousek anglické slaniny. Osolíme a klademe na plech s pečícím papírem, pokameme trošku olejem a dáme do trouby péct. Pečeme asi hodinu, dokud nejsou měkké. Těstě před dopečením, posypeme strouhaným sýrem a necháme ještě chvilku v troubě, dokud se sýr neroztaví.
Brambory podáváme jako přílohu nebo samostatně se zeleninovým salátem.
Porce: 2 - 3

Gazdovská roláda

2. ledna 2013 v 12:53 | Jana H. |  Vepřové maso



asi 650 g vepřového masa
1 lžička česnekové pasty
pepř
150 g gazdovské slaniny
2 vajíčka
máslo na usmažení vajec
1 lžíce posekané petrželky
sůl
kmín
olej

Maso rozkrojíme na plát a naklepeme. Na másle usmažíme vajíčka a necháme vychladnout. Plát masa opepříme, potřeme česnekovou pastou, poklademe plátky slaniny. Na slaninu rozetřeme usmažená vajíčka, posypeme petrželkou a zavineme. Převážeme důkladně provázkem , aby náplň nevytekla, osolíme a okmínujeme. Do pekáčku nalijeme trošku oleje, vložíme roládu, podlijeme trošku vodou , přikryjeme druhým pekáčkem nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct. Ze začátku jsem pekla na 170 stupňů v horkovzdušné troubě, později jsem snížila na 150 stupňů. Před dokončením pečení sejmeme vrchní díl nebo alobal a necháme dopéct dozlatova. Po dobu pečení poléváme výpekem, aby se roláda nevysušila.

Chléb bez hnětení

2. ledna 2013 v 12:48 | Jana H. |  Ostatní


3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku vlahé vody
1 sáček sušeného droždí na 500 g mouky
1 lžička octa
1 lžička kmínu
2 lžičky soli





Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, kmín a promícháme. Přilijeme vodu smíchanou s octem a opět promícháme. Posypeme hladkou moukou necháme kynout nejméně 12hodin.
Dále budeme potřebovat formu s poklicí, třeba zapékací misku. Zapneme troubu, já horkovzdušnou na 210 stupňů, vložíme misku bez poličky a necháme zahřívat po dobu 30 minut. Pak misku vyjmeme z trouby, přendáme do ní těsto, uhladíme, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby péct na 210 stupňů po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby, sejmeme pokličku a dopečeme 15 minut dozlatova.

Poznámka: při pečení v elektrické troubě musíme přidat 20 stupňů.

Zdroj: www.babčiny-recepty.cz a jiné weby.