Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Prosinec 2012

Šunkové rolky s křenem

29. prosince 2012 v 15:17 | Jana H. |  Ostatní

150 g šunky
1/2 pomazánkového másla
nakládaný pálivý křen podle chuti
1/2 lžíce majolky
1 sáček želatiny na 500 ml vody

Do pomazánkového másla zamícháme křen, majolku a dobře promícháme, aby se suroviny spojily v hladkou pomazánku. Lžičkou dáme na plátek šunky , zavineme a narovnáme do misky . Připravíme si želatinu podle návodu na sáčku. Hotovou želatinu necháme chvilku vychladnout a pak rolky zalijeme . Po vychladnutí dáme do lednice.

Jelení šunka - pro inspiraci

28. prosince 2012 v 14:52 | Jana H. |  Zvěřina

jelení šunka
křen
brusinková nebo višňová zavařenina








jelení šunka
křenová pomazánka
brusinková nebo višňová zavařenina

Jednohubky se sušenými rajčaty

28. prosince 2012 v 14:46 | Jana H. |  Ostatní

100 g sušených rajčat
olivy
Česneková pomazánka:
1 pomazánkové máslo
3 stroužky česneku
1 lžíce majolky

Do pomazánkového másla přidáme prolisovaný česnek, majolku a promícháme. Mažeme na bagetu, zdobíme kouskem sušeného rajčete a olivou.

Falešná humrová pomazánka

19. prosince 2012 v 17:48 | Jana H. |  Ostatní

300g rybího filé
150 g mrkve
200 g celeru
2 lžíce jogurtu
2 lžíce majolky
sůl
pepř
citronová šťáva



Rybí filé dáme vařit do páry asi na 10 minut a necháme vychladnout. Do mísy si nastrouháme najemno mrkev a celer. Vychladlé filé vidličkou roztrháme a přidáme k zelenině. Osolíme, opepříme , přidáme citronovou šťávu, jogurt , majolku a pěkně promícháme. Mažeme na bílé pečivo.

Zdroj: internet

Myslivecké knoflíky

19. prosince 2012 v 17:43 | Jana H. |  Vánoční cukroví

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g Hery
2 žloutky

Ořechová hmota:
2 bílky
140 g krupičkového cukru
200 g mletých ořechů
marmeláda

Suroviny na těsto zpracujeme a necháme chvilku odpočinout. Vyválíme plát. a vykrajujeme kolečka asi o průměru 3,5 cm. Klademe na plech s pečícím papírem. Do středu koleček dáme trošku marmelády. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka zamícháme namleté ořechy. Směs dáme do cukrářského pytlíku s menším nástavcem a kolem marmelády nastříkáme kroužek. Nestříkáme až do krajů, protože pečením sníh nabude.
Pekla jsem na 110 stupňů v horkovzdušné troubě.
Poznámka: cukroví jsem dělala z poloviční dávky a měla jsem dva plechy.
Zdroj: www.toprecepty.cz pod názvem Myslivecké knoflíky 2.

Filled sweet rolls

11. prosince 2012 v 16:50 | Jana H. |  Vánoční cukroví


350 grams of all-purpose flour
250 grams of margarine
1 pinch of salt
1 spoon of vinegar
9 spoons of water
1 yolk


Filling:
400 ml milk
1 package of vanilla pudding powder
250 g of butter
3 spoons of icing sugar

100 g of cooking chocolate

Put all ingredients on a pastry board and prepare dough. Roll the dough out and shape it into a rectangle. Cut it up to little rectangles and wrap them around little metal tubes. Put them (joint down) on a baking tray covered with baking paper.
Bake in the oven at 150 degrees Celsius. Keep an eye on them, so that you know when they're done.
Melt the chocolate over a hot water bath. Dip the ends of the cooled-down rolls in the chocolate, put them on baking paper and wait until the chocolate hardens. You can prepare the vanilla filling in the meantime.
Cook thick pudding from the milk and powder. Do not forget to stir it while it cools off. In a mixing bowl whip butter and sugar. Spoon after spoon, add pudding and mix it in the sugar and butter. Whip until the cream is smooth.
Put the cream in a confectionery bag and fill the rolls with the cream from both sides.



Plněné trubičky

11. prosince 2012 v 9:23 | Jana H. |  Vánoční cukroví


350 g hladké mouky
1 Hera
špetka soli
1 lžíce octa
9 lžic vody
1 žloutek

Krém:
400 ml mléka
1 vanilkový pudink
250 g másla
3 lžíce moučkového cukru

100 g čokolády na vaření

Suroviny dáme na vál a pořádně vypracujeme těsto. Uděláme si váleček, který rozválíme na obdélník. Rozkrájíme na malé obdélníčky tak, aby se daly navinout na kovové trubičky. Spojem klademe na pečící papír, aby se nerozvíraly.
Pečeme asi na 150 stupňů v horkovzdušné troubě, ale musíme hlídat.


Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Konce vychladlých trubiček smočíme v čokoládě a přendáme na pečící papír a počkáme až čokoláda zatuhne.
Mezi tím si připravíme krém. Z mléka a pudinkového prášku si uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Po dobu chladnutí promícháváme , aby se nevytvořil škraloup. Připravíme si misku na šlehání, přendáme do ní povolené máslo, cukr a šleháme. Dále po lžících zašleháme vychladlý pudink a šleháme tak dlouho, dokud krém není pěkně hladký.
Krém přendáme do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a z každé strany trubičky naplníme.

Srnčí panenka na rozmarýnu s jablky

6. prosince 2012 v 20:10 | Jana H. |  Zvěřina

250 g srnčí panenky
1 lžička rozmarýnu
sůl
olej

1 velké jablko
malý plátek másla
1 lžíce krupičkového cukru
šťáva z půlky citronu
½ lžičky skořice
1 lžička višňového džemu
1 lžička čerstvého zázvoru

Den dopředu panenku posypeme rozmarýnem, pokapeme olejem , vložíme do misky , přikryjeme folií a necháme marinovat.
Druhý den dáme osolenou panenku na rozpálenou pánvičku i s olejem a opékáme z každé strany asi 2 minuty.
Pak vložíme do rozehřáté trouby na 220 stupňů na 5 - 8 minut podle velikosti panenky.
Do kastrolku si dáme rozpustit máslo, přidáme cukr a za stálého míchání uděláme karamel. Do něho dáme oloupané, na kostičky nakrájené jablko a za stálého míchání obalíme v karamelu. Přidáme skořici, zázvor, džem , citronovou šťávu a chvilku podusíme. Pokud je potřeba podlijeme lžící vody .
Kdo chce může přidat pár kapek rumu.
Porce: 1

Linecké lekníny

6. prosince 2012 v 20:01 | Jana H. |  Vánoční cukroví

300 g hladké mouky
200 g Hery
100 g moučkového cukru
1 žloutek

krém podle chuti
červené a zelené cukrářské barvivo

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto a dáme asi na hodinu do ledničky odpočinout.
Těsto rozdělíme na větší a menší díl. Z většího dílu vyválíme plát silný na stéblo a vykrajujeme kytičky asi o průměru 4 cm. Klademe na plech s pečícím papírem a pečeme na 150 stupňů v horkovzdušné troubě . Z druhého, menšího dílu vyváleného těsta vykrajujeme menší kytičky a každou kytičku dáme do vymazaných a vysypaných menších formiček na bábovičky. Klademe na plech a pečeme stejně jako větší kytičky.
Do středu větší kytičky dáme kapku krému, přilepíme malou kytičkou z formičky.
Větší část krému obarvíme červeným barvivem a zbytek zeleným. Do středu mističek nastříkáme ozdobnou trubičkou červený krém a zeleným uděláme malý lístek.
Poznámka: množství krému neuvádím, protože si dělám základ z mléka a polohrubé mouky, a tuto kaši postupně odebírám a přidávám k máslu a cukru tak, jak je potřeba. Pak přidám buď kakao, ořechy, tak jaký krém potřebuji.
Kdo nechce použít barvivo, může nazdobit jiným krémem a polít střed rozpuštěnou čokoládou a posypat kokosem. Tak jak kdo chce. A tak jak mu chutná.
Zdroj: www.mimibazar.cz - mírně upraveno