Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Listopad 2012

Plněná kuřecí stehýnka liškami

30. listopadu 2012 v 18:01 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí ¼ (stehna)
sůl
kmín
1 smetanový tavený sýr
1 sklenička nakládaných lišek
v sladkokyselém nálevu
200 ml šlehačky
oříšek másla

Stehna položíme kůží na prkénko a částečně vykostíme. Odstraníme páteř,stehenní kost opatrně odřežeme, zlomíme v kloubu a odstraníme.
Dolní část kosti ponecháme ,tak jak je. Vznikne nám plátek masa s paličkou stehna. Opatrně naklepeme, potřeme polovinou taveného sýra, přidáme trošku lišek. Maso pořádně sepneme párátky, aby směs nevytekla. Osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáčku na rozpuštěné máslo a dáme do trouby péct. Když je maso měkké, přendáme na talířek. Do výpeku přidáme zbytek nakládaných lišek, zalijeme šlehačkou , povaříme dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí, popřípadě špetkou pepře.
Porce: 2

Nekynuté taštičky

30. listopadu 2012 v 17:51 | Jana H. |  Moučníky

500 g polohrubé mouky
250 másla nebo Hery
2 žloutky
špetka soli
1 kostka droždí
2 lžíce krupičkového cukru
10 lžic vlahého mléka

Do misky dáme mléko, cukr a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy si dáme mouku, změklé máslo ( Heru), žloutky, sůl a vlijeme vzejitý kvásek. Propracujeme v hladké těsto. Na pomoučený vál si přendáme těsto, rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme silný asi na 4 mm. Vykrajujeme kolečka buď formou nebo pomocí skleničky. Plníme různými náplněmi - tvarohovou, makovou, povidlovou , jablečnou. Přehneme strany k obě a přitlačíme je. Já jsem pomocí vidličky ještě pořádně stlačila.
Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 stupňů.
Po upečení ještě teplé cukrujeme moučkovým cukrem.
Zdroj: internet

Benediktinská vejce

25. listopadu 2012 v 11:34 | Jana H. |  Ostatní

2 plátky toastového chleba
máslo na potření
50 g šunky

Ztracená vejce:
2 vejce
ocet

Holandská omáčka:
3 žloutky
sůl
pepř
100 g másla
1 lžíce bílého vína
sůl
1 lžíce citronové šťávy
špetka cukru

Plátky chleba opečeme nasucho Po opečení , ještě teplé, potřeme máslem.. Poklademe šunkou a ztracenými vejci. Přelijeme holandskou omáčkou.
Ztracené vejce:
Do kastrůlku dáme vařit vodu a přidáme asi lžíci octa. Když se voda začne vařit, lžící uděláme vír a do něho opatrně vložíme rozklepnuté vejce. Snažíme se bílek shrnovat na žloutek. Vaříme asi 2 minuty podle velikosti vajíčka.
Holandská omáčka:
Nejdříve si rozpustíme máslo, sebereme bílou pěnu a odstavíme.Do kastrůlku dáme asi do 1/3 vodu a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň, na šlehání se nesmí vařit. . Do misky dáme žloutky, položíme na vodní lázeň a šleháme do bílé pěny až zdvojnásobí objem. Miska nesmí být ponořená do vody, jinak bychom žloutky usmažili. Během šlehání přikapáváme bílé víno. Do ušlehaných žloutků postupně přidáváme rozpuštěné máslo, přidáme citronovou šťávu. Odstavíme, osolíme, opepříme a dochutíme podle své chuti Já jsem přidala špetku cukru.

Porce: 2

Zdroj: internet

Glazovaná cibulka

25. listopadu 2012 v 11:29 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy

6 malých cibulek
1 lžíce krupičkového cukru
1 lžíce másla
100 ml červeného vína

Na pánvičku dáme máslo a necháme rozehřát. Přidáme cukr a za stálého míchání si uděláme karamel. Zalijeme vínem , promícháme a vložíme oloupané cibulky. Za stálého míchání obalujeme cibulky v omáčce dokud se nám nezredukuje asi na polovinu. Měla by být trošku hustá.
Zdroj: internet

Obalené kuře pečené

19. listopadu 2012 v 20:12 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí stehýnka
sůl
hladká mouka na obalení
vajíčko
strouhanka
olej a kousek másla na pečení

Kuřecí stehýnka omyjeme a osušíme. Osolíme a obalíme v hladké mouce, pak ve vajíčku a na konec ve strouhance. V pekáčku si rozhřejeme olej s kouskem másla.
Přendáme obalená stehýnka a dáme do rozehřáté trouby péct. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě. Pečeme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami. Já jsem podávala s bramborovým salátem.
Porce: 2

Ostrá salámová pomazánka s pórkem a sýrem

19. listopadu 2012 v 20:06 | Jana H. |  Ostatní



250 g točeného salámu
100 g cihly
100 g pórku
3 lžíce ostrého kečupu
1 lžička chilli pasty
3 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy

Salám a cihlu nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na velmi slabá kolečka. Pěkně promícháme, přidáme kečup, chilli pastu a tatarskou omáčku, zamícháme a mažeme na pečivo . Zdobíme čerstvou zeleninou podle chuti.
Poznámka: pomazánka je lepší, když se nechá hodinku odležet v lednici.

Kuře s bylinkovým pepřem a bazalkou

14. listopadu 2012 v 16:49 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí stehýnka
1 lžička bylinkového pepře
několik lístků bazalky
sůl
máslo

Omytá a osušená stehýnka osolíme a posypeme bylinkovým pepřem. V kastrolku rozpustíme máslo, vložíme stehýnka, zlehka podlijeme vodou a dáme do trouby péct . Asi v půlce pečení přidáme natrhané lístky bazalky a dopečeme dozlatova.
Poléváme vypečenou šťávou.
Podáváme s bramborami nebo těstovinami.
Porce: 2

Lutenice z brambor

14. listopadu 2012 v 16:45 | Jana H. |  Ostatní

3 střední uvařené brambory
1 malá cibule
1 stroužek česneku
½ zelené a červené papriky
1 malý rajský protlak
3 lžíce kečupu
trošku mleté papriky
½ lžičky chilli pasty
sůl
pepř
4 plátky chleba

Oloupané brambory nastrouháme nahrubo. Přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené papriky, protlak, mletou papriku, chilli pastu, sůl a pepř. Zlehka promícháme a dáme na chvilku do ledničky.
Mezi tím si z chleba opečeme topinky, osolíme a namažeme lutenicí.
Zdroj: internet