Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Říjen 2012

Jablečný šlehačkový koláč

31. října 2012 v 18:12 | Jana H. |  Moučníky

1.těsto
300 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce

2.těsto
1 šlehačka na šlehání
130 g moučkového cukru
100 g hladké mouky
1 vejce
150 g rozpuštěného vychladlého másla

asi 8 větších jablek
šťáva z půlky citronu
trošku skořice
cukr na posypání

Nejdříve si připravíme 1.těsto. Na vál si dáme mouku, přidáme cukr, nastrouhané máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do folie a dáme asi na půl hodinky do lednice odpočinout.
Mezi tím si oloupeme jablka. Nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby zůstala bílá.
Odpočinuté těsto vyválíme na velikost koláčové formy. Formu si vyložíme pečícím papírem a vyválený plát přendáme a dáme do trouby péct asi na 7 minut.
Předpečené těsto poklademe jablky a zlehka posypeme skořicí.

2.těsto.
Nejdříve si dáme rozpustit máslo a necháme vychladnout. Ve vychladnutém másle rozmícháme vejce. Dále si smícháme mouku s cukrem. Ušleháme šlehačku a do ní na dvakrát budeme přisypávat mouku s cukrem a přidávat máslo s rozšlehaným vejcem. Opatrně promícháváme. Těsto natřeme na jablka , posypeme krupičkovým cukrem a dáme do vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova .
Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě.
Zdroj: dorty, řezy, dobroty - přišlo mi mejlem. Recept jsem mírně upravila.

Hejk s česnekem

31. října 2012 v 18:04 | Jana H. |  Ryby

2 hejky
2 - 3 stroužky česneku
špetka majoránky
sůl
olej
2 plátky másla

Z hejků nejdříve odřízneme ploutve. Potom omyjeme a osušíme. Česnek rozetřeme s troškou solí a přidáme špetku majoránky. Do ryb uděláme zářezy, opatrně osolíme a do zářezů vetřeme rozetřený česnek. Přendáme na pekáček s rozehřátým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Asi po 10 minutách rybu opatrně otočíme , na rybu položíme plátek másla a necháme opéct dozlatova.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2

Čtvrté setkání z ekuchařky 22.9.2012

21. října 2012 v 14:26 | Jana H. |  Setkání kuchařek
Již čtvrté setkání kuchařek a dnes už i kamarádek a kamarádů
z www.ekucharka.net 22.září 2012 Praha




Sraz pro přespolní pod sv. Václavem





Ivanka rozdává dárečky



Pěkná účast



Dáreček od ekuchařky - keramická miska


Dáreček od Pavla


A tečka na konec, tedy pro většinu



Polévka z nové misky obzvlášť chutnala


Letos byla účast mezinárodní. Zúčastnili se i manželé Soňa a Umberto z Itálie. A již se těšíme na příští, jubileiní páté setkání v r. 2013. Ahóóóój.

Přírodní vepřový plátek se sosem

12. října 2012 v 20:47 | Jana H. |  Vepřové maso

2 větší vepřové plátky
1 větší cibule
sůl
pepř nebo jiné pikantní koření
olej
2 lžíce majolky

Naklepané plátky osolíme, opepříme, přendáme na rozpálený olej a opečeme z obou stran. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme dusit ve vlastní šťávě. Až se začne cibule i maso přichytávat ke dnu pánve, mírně podlijeme. Když je maso měkké, přendáme na talíř a rozdušenou cibuli rozmixujeme. Přidáme majolku, promícháme a odstavíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo s rýží nebo s kuskusem.
Porce: 2

Pečené papriky

12. října 2012 v 20:42 | Jana H. |  Saláty

1 zelená paprika
1 žlutá paprika
1 červená paprika
4 stroužky česneku i více
sůl
olej

Celé, omyté papriky dáme na plech a mírně polijeme olejem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme až naskáčí opečené puchýře , slupka je tmavě hnědá, pěkně opečená. Opečené papriky přendáme do igelitového sáčku a necháme zapařit asi půl hodiny i více. Vyndáme ze sáčku , odstraníme jádřinec a opatrně oloupeme. Nakrájíme na větší kousky, přendáme do misky, osolíme, přidáme na plátky nakrájený česnek, pokapeme olivovým olejem a podáváme. Buď jako zeleninu k masu nebo, kdo má rád, s bílým pečivem.
Porce: 2