Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Září 2012

Vepřová pečeně na paprice s párkem

28. září 2012 v 15:31 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřové plece
2 nožičky slabého párku nebo klobásy
sůl
pepř
sladká paprika
olej
2 větší cibule

Do kastrolku na olej dáme nakrájenou cibuli, osolené, opepřené a paprikou posypané plecko, podlijeme trošku vodou, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby péct. Podle potřeby během pečení podléváme. Před dopečením, odkryjeme, přidáme nakrájený párek a dopečeme dozlatova.
Pokud nechceme mít v sosu kousky cibule, můžeme rozmixovat. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíky a se zelím .
Porce: 3

Vepřové srdíčko na divoko

28. září 2012 v 15:16 | Jana H. |  Vnitřnosti

2 vepřová srdíčka
1 větší mrkev
1 střední celer
1 střední cibule
1 lžíce čerstvého zázvoru
1 lžička koření Divočina
50 g špeku
sůl
bobkový list
nové koření
pepř
kousek másla
100 ml smetany nebo šlehačky
hladká mouka na zahuštění
ocet kdo chce
špetka cukru

Nejdříve si dáme vařit očištěná a odblaněná srdíčka. Vodu trošku osolíme a vaříme doměkka. Do kastrolku si dáme na malé kostičky nakrájený špek . Na rozškvařený špek dáme na kousky nakrájenou mrkev, celer a restujeme . Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a ještě chvilku restujeme. Na konec přidáme najemno nakrájený zázvor, koření Divočina, 1 lžíci hladké mouky, promícháme, zalijeme vývarem ze srdíček a přivedeme k varu. Provaříme asi 10 minut. Odstavíme a směs rozmixujeme. Zalijeme smetanou nebo šlehačkou, přidáme pár kapek octa a cukru. Popřípadě dochutíme podle své chutě.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Porce: 2 - 3

Gyros kuřecí křidýlka

17. září 2012 v 11:40 | Jana H. |  Kuřecí maso

1 balení kuřecích křidýlek
koření Gyros
1 střední cibule
sůl
olej
Kuřecí křidýlka omyjeme a osušíme. Do misky si dáme trošku oleje, nasypeme koření gyros ,na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme křidýlka, promícháme a dáme do ledničky , nejlépe přes noc.

Druhý den křidýlka vložíme do pekáčku s pečícím papírem, trošku osolíme a pečeme dozlatova.
Podáváme buď s chlebem nebo různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem nebo tza tziky.
Porce: 2

Palačinky z tvarohového těsta

17. září 2012 v 11:34 | Jana H. |  Ostatní

4 vejce
250 g tvarohu ve vaničce
500 g polohrubé mouky
500 ml mléka
špetka soli
1 lžíce cukru
pikantní marmeláda
olej

Celá vejce vyšleháme do pěny, přidáme tvaroh a šleháme. Vsypeme mouku , cukr , vlijeme mléko a vyšleháme do hladka.
Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a sběračkou naléváme těsto. Smažíme z obou stran dozlatova.
Usmažené palačinky potřeme marmeládou a zamotáme.
Poznámka: do těsta cukr nedávám, nám stačí sladká náplň.
Porce: 4

Pečená srnčí panenka

8. září 2012 v 15:09 | Jana H. |  Zvěřina

250 g srnčí panenky
1 lžička koření Divočina
sůl
pepř
olej
kousek másla

Na pánvičku dáme rozehřát olej a máslo. Odblaněnou panenku omyjeme, osušíme, posypeme kořením Divočina, opepříme a zlehka osolíme. Přendáme na rozpálený olej s máslem a opékáme z každé strany asi 2 minuty. Mezi tím si rozpálíme troubu na 200 stupňů ( horkovzduch). Panenku přendáme do malého pekáčku a pečeme v troubě asi 7 minut podle velikosti .
Porce: 1

Srnčí špikované česnekem

1. září 2012 v 14:56 | Jana H. |  Zvěřina

500 g srnčího masa
1 menší palička česneku
sůl
pepř
olej
kousek másla

Omyté a osušené maso prošpikujeme polovinou česneku. Osolíme, opepříme a dáme na pánev, kam jsme dali trošku oleje, máslo a nechali rozpustit. Maso opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Pak přidáme zbytek oloupaného česneku, podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Podáváme s různě upravenými bramborami.
Porce: 3

Sataráš - balkánský pokrm

1. září 2012 v 14:49 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g vepřového plecka
2 střední cibule
3 velké slovenské papriky
6 větších rajčat
sůl
pepř
čubrica
1 vrchovatá lžíce ploché petrželky nebo pažitky
olej

Do kastrolku nalijeme trošku oleje. Cibuli nakrájíme na osminky a poklademe jí celé dno kastrolku. Maso nakrájíme na kostičky a dáme na cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme čubricu, podlijeme trošku vodou a necháme dusit na mírném plameni asi hodinku. Po hodině dušení vrstvíme zeleninu . Maso poklademe na širší nudličky nakrájenými paprikami, na kolečka nakrájenými rajčaty , osolíme, opepříme a dodusíme doměkka. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.
Během dušení směs hlídáme, ale nemícháme. S vodou opatrně, protože papriky, rajčata i cibule pustí šťávu. Podáváme buď s rýží, bramborami nebo bílým chlebem. Já jsem připravila kus kus.
Porce: 2 - 3
Zdroj: internet