Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Srpen 2012

Plněné bramborové knedlíky kapustou

28. srpna 2012 v 20:29 | Jana H. |  Levné pokrmy

Na knedlíky:
500 g uvařených brambor
hrubá mouka podle potřeby
1 vajíčko
sůl

Na náplň:
½ menší kapusty
200 g anglické slaniny
sůl
pepř
olej
1 cibule
2 větší cibule na osmažení

Nejdříve si připravíme náplň. Na olej dáme na kostičky nakrájenou cibuli , anglickou slaninu a chvilku orestujeme. Kapustu nakrájíme na nudličky a spaříme horkou vodou.Okapanou přidáme k cibuli a slanině, chvilku podusíme a necháme vychladnout.
Mezi tím si připravíme těsto na knedlíky. Do nastrouhaných brambor přidáme sůl, vajíčko a potřebné množství mouky. Vypracujeme hladké těsto. Nakrájíme si dílky, které rukou rozmačkáme na menší placičky. Plníme kapustovou směsí.
Vaříme buď ve vodě nebo jako já v páře. V páře asi 10 - 12 minut, podle velikosti. Jeden vždycky zkusím.
Na talíři sypeme osmaženou cibulkou.

Vepřové po zahradnicku

28. srpna 2012 v 20:21 | Jana H. |  Vepřové maso

2 větší plátky vepřového masa
1 plechovka hrášek s mrkví Bonduelle ( 400 g)
1 větší cibule
sůl
pepř
200 ml šlehačky
olej

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Dáme na rozpálený olej opéct z obou stran. Přidáme na osminky nakrájenou cibuli a necháme dusit ve vlastní šťávě. Dále podle potřeby podléváme a dusíme doměkka. Chvilku před dokončením přidáme hrášek s mrkví bez nálevu, zalijeme šlehačkou , povaříme a podáváme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka: cibuli jsem nechala malinko přichytit ke dnu pánve a pak podlévala. Výpek dodá tu správnou chuť.
Zdroj: www.kucharkazeslovacka.cz, mírně upraveno.

Koprová omáčka s kuřecím masem

19. srpna 2012 v 9:39 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí prsíčka
1 cibule
sůl
hladká mouka na zahuštění
200 ml mléka
200 ml šlehačky
asi 2 lžíce kopru
ocet
cukr
kousek másla
Na rozpuštěné máslo dáme kuřecí prsíčka a chvilku orestujeme. Pak přidáme celou cibuli a zalijeme asi 250 ml vody , osolíme a vaříme doměkka. Měkké maso a cibuli vyjmeme a dáme na talíř, cibuli dále nepoužíváme. V mléce si rozmícháme asi 1,5 lžíce hladké mouky, vlijeme do vývaru , přidáme nasekaný kopr , vařečkou mícháme a chvilku povaříme. Vlijeme šlehačku a podle potřeby necháme vařit. Osolíme, opatrně přidáme ocet, cukr, popřípadě sůl. Dochutíme podle svých chutí. Vložíme maso a necháme chvilku prohřát.

Koprová omáčka s vejci

Poznámka: Pokud máme kopr nakládaný, ocet už není nutný, ale záleží na chuti každého . Jinak se koprová omáčka vaří s hovězím masem nebo s uvařenými vejci.

Zdroj: www.ekucharka.net, mírně upraveno.

Svíčková z hub

19. srpna 2012 v 9:23 | Jana H. |  Houby


4 - 5 hrstí hub čerstvých nebo mražených
2 střední mrkve
1 větší petržel
kousek celeru
1 plátek špeku
2 lžíce másla
4 kuličky jalovce
2 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
½ lžičky tymiánu
2 bobkové listy
plátek citronu
sůl
ocet
2lžíce zakysané smetany
asi 250 ml mléka
1 lžíce hladké mouky na zahuštění

Houby dáme do kastrolku vařit s malým množství vody asi na 20 minut. Do jiného kastrolu dáme máslo a necháme rozpustit. Přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu a všechno koření, citron, špek a restujeme dozlatova. Když je zelenina orestovaná, zalijeme potřebným množstvím vody ( stačí 2 cm nad zeleninu) a vaříme doměkka. Směs rozmixujeme, zahustíme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali mouku, přidáme uvařené, slité houby a chvilku ještě povaříme. Dochutíme octem, zakysanou smetanou, popřípadě solí.
Podáváme s houskovým knedlíkem.


Porce: 3 - 4
Zdroj: www.ireceptar.cz, mírně upraveno.

Uzená kuřecí stehna s cibulovou omáčkou

15. srpna 2012 v 7:50 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí uzená stehna
3 větší cibule
sůl
pepř
olej

Nakrájenou cibuli dáme na olej a restujeme dozlatova. Opatrně osolíme, opepříme, vložíme stehna, podlijeme vodou a chvilku podusíme. Stehna jsou za chvilku měkká. Přendáme na talíř, a cibuli tyčovým mixerem rozmixujeme dohladka.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem nebo jen bramborami.
Porce: 2

Sekaná s cuketou

15. srpna 2012 v 7:44 | Jana H. |  Mleté maso

600 g mletého masa
2 hrníčky nahrubo nastrouhané cukety ( 250 ml)
sůl
1 lžíce česnekové pasty
pepř
2 vejce
1 svazek jarní cibulky i s natí
trošku mléka
strouhanka
olej

Do mletého masa přidáme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dvě části a tvarujeme šišky. Poboucháme po stole abychom vytlačili přebytečný vzduch. Dáme na pekáček s olejem a pečeme dozlatova. Podle potřeby podlijeme vodou.
Podáváme s různě upravenými bramborami.

Cuketová omáčka - základní recept

7. srpna 2012 v 18:12 | Jana H. |  Levné pokrmy

500 ml nahrubo nastrouhané cukety
1 svazek jarní cibulky
sůl
pepř
olej nebo máslo
1 lžička hladké mouk y na zahuštění
mléko na zředění
šlehačka na zjemnění

Na olej nebo máslo dáme nakrájenou bílou část cibulky a chvilku orestujeme. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, trošku osolíme, opepříme a necháme dusit na malém plameni. Zatím nepodléváme, počkáme až cuketa pustí vodu. Dusíme na mírném plameni, aby se cuketa nepřipálila. Pokud je vody málo, trošku podlijeme, ne moc. Když je měkká, ponorným mixerem rozmixujeme, pak přidáme za stálého míchání lžičku hladké mouky na zahuštění. Zředíme mlékem do požadované hustoty. Na závěr kdo chce může, přilít trošku šlehačky na zjemnění. Nasekáme natě z cibulky a podáváme.

Poznámka: pokud budeme podávat s masem, podáváme se základním předpisem. Pokud budeme podávat bez masa, můžeme do omáčky nakrájet šunku nebo uzené maso. Nebo přidáme žampiony nebo jiné houby, uvařená vajíčka, fantazii se meze nekladou. Zrovna tak si můžeme i okořenit různým pikantním kořením.
Podáváme s bramborami.
Porce.: 2 - 3
Inspirace: internet

Květákové koule

7. srpna 2012 v 18:04 | Jana H. |  Zeleninové pokrmy


300 g květáku
½ červené papriky
2 lžíce zelené natě nebo jiné bylinky
2 vajíčka
strouhanka na zahuštění
sůl
pepř
1 lžička koření gril na zeleninu
1 lžička sušeného česneku
100 g cihly
250 ml šlehačky

Květák omyjeme a dáme do osolené vody vařit do poloměkka. Přendáme do misky a nožem pokrájíme na menší kousky. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, vajíčka, pepř, koření, sušený česnek, bylinky a strouhanku. Vypracujeme těsto tak , aby se daly tvarovat koule a nerozpadaly se. Když tak by se musela přidat strouhanka. Koule naskládáme do zapékací misky, posypeme sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme do trouby péct asi na 30 minut.
Podáváme s bramborami.
Porce: 2 - 3