Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červenec 2012

Plněné papriky balkánským sýrem v oleji

29. července 2012 v 17:20 | Jana H. |  Ostatní

úzké slovenské papriky asi 8 kusů
400 g balkánského sýru
500 ml oleje
1 palička česneku
chilli podle chuti
několik kuliček celého pepře

Balkánský sýr si rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny zamícháme prolisovaný česnek a plníme papriky.

Do druhé poloviny sýra přidáme chilli koření, opět promícháme a naplníme papriky.
Papriky rozkrojíme asi na tři díly. Lépe se vkládají do skleniček.
Naplněné papriky naskládáme do skleniček a zalijeme olejem. Do česnekových paprik přidáme i do sklenice na plátky nakrájený česnek, celý pepř, s chillim kořením dáme na dno sklenice rozdrcení chilli papričky a zalijeme. Dáme do ledničky nejlépe na 7 dnů i déle.




Poznámka: počet paprik je odhadem, záleží na jejich velikosti. Koření i česnek si dá každý podle svých chutí.

Cuketové zelí s česnekem

26. července 2012 v 5:56 | Jana H. |  Ostatní

asi 500 g cukety
200 g anglické slaniny
sůl
kmín
3 stroužky česneku
1 větší cibule
olej
asi zarovnaná lžíce hladké mouky na zahuštění




Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a ještě chvilku restujeme. Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo a přidáme k cibuli. Osolíme, okmínujeme , přidáme prolisovaný česnek a dusíme. Na závěr posypeme trošku hladkou moukou, která nám zelí malinko zahustí.
Poznámka: pokud by cuketa pustila více vody, je lepší ji sběračkou odebrat, aby se nedávalo mouky hodně. Nebo cuketu před vložením do základu zlehka vymačkat.
Zelí se nevaří dlouho, cuketa je brzy měkká. Musíme dát pozor, aby se nerozvařila.

Tvarohovo bramborové ovocné knedlíky

24. července 2012 v 7:45 | Jana H. |  Ostatní

1 kostka tvarohu ( 250 g )
250 g uvařených brambor
250 hrubé mouky
1 vajíčko
špetka soli

ovoce
moučkový cukr na posypání
máslo na polití

Brambory nastrouháme najemno, přidáme mouku, tvaroh, vajíčko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na díly a zabalíme ovoce.
Vaříme v páře 10 - 12 minut podle velikosti knedlíků.
Porce: 3

Ovocný koláč na plech od Ivy4

21. července 2012 v 14:30 | Jana H. |  Moučníky

400 ml polohrubé mouky
200 ml krupičkového cukru
100 ml oleje
200 ml mléka
1 vejce
½ prášku do pečiva
libovolné ovoce
drobenka

V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme na plech s pečícím papírem. Poklademe zvoleným ovocem, posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby péct. Pekla jsem v horkovzdušné troubě na 150 stupňů.
Rychlý a výborný koláč.
Zdroj: www.ekucharka.net, Vaše recepty, pečené sladké, autorka Iva4, vloženo 2.10.2009. Vloženo pod názvem Švestkový koláč.

Vepřové zelené kari

13. července 2012 v 17:04 | Jana H. |  Vepřové maso

400 g vepřového masa
2 lžíce bambusových výhonků
bílá část pórku
4 střední žampiony
1 lžička citronového pepře
1 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžíce zeleného kari
olej
4 stroužky česneku
2 lžíce smetanového jogurtu na zjemnění
6 cherry rajčátek

Maso nakrájíme na nudličky. Na olej dáme na plátky nakrájený česnek a lžíci zeleného kari. Necháme chvilku zarestovat, pak vložíme maso a necháme ho zatáhnout. Přidáme citronový pepř, podlijeme trošku vodou a chvilku, podle potřeby, podusíme. Na závěr přidáme bambusové výhonky, na plátky nakrájené žampiony, na kolečka pokrájený pórek a rozpůlená rajčátka. Ochutíme sojovou omáčkou a odstavíme. Kdo chce, může jogurt přímo zamíchat do směsi nebo dát kopeček až na talíři.
Podáváme s rýží.
Porce: 2 - 3
Zdroj: internet

Vídeňský řízek z hlívy ústřičné

13. července 2012 v 16:55 | Jana H. |  Houby

4 větší hlavičky hlívy ústřičné
sůl
vajíčko, hladká mouka a strouhanka na trojobal
olej
máslo

Hlavičky hlívy očistíme, osolíme, obalíme v mouce, pak ve vajíčku a na konec ve strouhance. Na pánev dáme trošku oleje,větší díl másla a necháme rozehřát. Obalenou hlívu smažíme dozlatova.
Podáváme s různě upravenými bramborami.

Porce: 2

Zdroj: internet

Domácí lasagne s mletým masem

8. července 2012 v 21:23 | Jana H. |  Těstoviny

Těsto:
200 g hladké mouky
2 vajíčka
2 lžíce oleje
špetka soli
2 lžíce vody nebo podle potřeby
Náplň:
500 g mletého masa
2 papriky
2 rajčata
sůl
pepř
olej
1 cibule
2 stroužky česneku
1 malý rajský protlak
150 g parmazánu

Z uvedených surovin si vypracujeme hladké těsto a chvilku ho necháme odpočinout.
Na olej si dáme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a necháme dusit nejdříve ve vlastní šťávě pak podle potřeby podléváme. Ke konci dušení přidáme nakrájená rajčata, papriky , na plátky nakrájený česnek , rajský protlak a necháme dodusit.
Těsto si rozdělíme asi na pět dílů a vyválíme slabší placky o rozměru misky.
Na dno zapékací misky dáme vrstvu směsi z mletého masa, pak vyválené těsto a zase směs. Pokračujeme do spotřebování surovin. Končíme vrstvou směsi. Posypeme sýrem a dáme do trouby zapéct.
Porce: 3 - 4
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz, kde jsem použila těsto ponížila na 2/3 gramáže.Náplň jsem si upravila podle svého.

Kuřecí zasmažená

8. července 2012 v 21:17 | Jana H. |  Polévky

1 balení kuřecího skeletu masitého
1 balení zeleniny do polévka z Kauflandu
sůl
1 malá lžička hladké mouky
olej nebo kousek másla

Do studené vody dáme vařit kuřecí skelety, přidáme mraženou zeleninu, osolíme a vaříme doměkka. Uvařené maso vybereme, přendáme na talíř a necháme chvilku vychladnout. Mezi tím si připravíme z hladké mouky a oleje nebo másla trošku jíšky. Ne moc, jen aby vázala, polévka by neměla být moc zahuštěná jíškou. Obereme maso a vložíme zpátky do hrnce, zahustíme jíškou a chvilku povaříme. Přidáme petrželkou nebo pažitku nebo zelenou nať cibulky..

Uzená kuřecí stehna s hobovou omáčkou

1. července 2012 v 8:30 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 uzená kuřecí stehýnka
2 hrsti sušených hub
1 střední cibule
sůl
kmín
pepř
olej
2 lžíce majonézy

Na olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, kmín a chvilku restujeme. Přidáme namočené houby i s vodou, vložíme uzené maso, opepříme, trošku osolíme a dusíme až budou houby měkké. Na závěr přidáme majonézu, rozmícháme, aby nezůstaly hrudky.
Podáváme s bramborami.
Poznámka: pokud jsme houby nenamočili, nevadí, dáme nenamočené, ale musíme podlít víc vodou. Solíme opatrně, stehýnka jsou slaná dost.
Porce: 2

Veřová panenka s ančovičkami

1. července 2012 v 8:23 | Jana H. |  Vepřové maso

250 g vepřové panenky
4 ančovičky
sůl
pepř
olej

Panenku nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej . Rychle opékáme z jedné strany asi 2 minuty podle síly plátků. Při obrácení přidáme ančovičky a dosmažíme.
Podáváme s různě upravenými bramborami. Já jsem podávala se zapékanou bramborovou kaší s Nivou.
Porce: 1