Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Červen 2012

Pudinkový kakaový tunel

25. června 2012 v 9:51 | Jana H. |  Moučníky

Těsto:
3 vajíčka
3 lžíce krupičkového cukru
1,5 balíčku čokoládového pudinku

Náplň
1 velký choceňský jogurt
4 lžíce jahod i zmražených
cukr podle chuti
1 ztužovač za studena

Žloutky ušleháme spolu s cukrem do pěny. Pak přidáme pudinkový prášek a zlehka zamícháme sníh z bílků. Dáme na plech s pečícím papírem do vyhřáté trouby péct asi 10 minut. Musíme hlídat.
Mezi tím si uděláme náplň. Jogurt, rozmražené jahody i čerstvé, rozmačkáme vidličkou na kaši, cukr a připravený ztužovač smícháme dohromady a prošleháme.
Formu si vyložíme potravinářskou folií.
Vychladlý korpus si rozměříme podle formy na srnčí hřbet tak, aby pokryl celý vnitřek. Nandáme náplň a přikryjeme dalším dílem tak, aby náplň byla zcela zakrytá. Přikryjeme zbytkem folie a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe přes noc.
Zdroj: internet

Tvarohová bublanina

25. června 2012 v 9:45 | Jana H. |  Moučníky

5 vajec
200 g krupičkového cukru
250 tvarohu
100 ml oleje
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
ovoce

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Zašleháme tvaroh a olej, pak přidáme mouku s práškem do pečiva a opatrně zamícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem. Poklademe ovocem a dáme do vyhřáté trouby péct.
Jednoduchá a dobrá bublanina.
Zdroj: www.ekucharka.net, autorka receptu Renata

Čočková z červené čočky

19. června 2012 v 10:18 | Jana H. |  Polévky

200 ml červené čočky
2 střední mrkve nebo jedna větší
1 cibule
2 stroužky česneku
4 rajčata
1 lžička červené pálivé papriky
pepř
sůl
olej
zelená petrželka

Na trošku oleje dáme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme mletou papriku,pepř,nakrájená rajčata , na kolečka nakrájenou mrkev , zalijeme necelými 2 l vody a necháme chvilku povařit. Po chvilce vaření nasypeme čočku, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Červená čočka je za chviličku uvařená. Polovinu čočky a mrkve přendáme do mističky a druhou polovinu rozmixujeme. Tím se polévka zahustí. Pak vložíme nerozmixovanou směs, osolíme a ještě podle chuti okořeníme . Na závěr přidáme nasekanou zelenou petrželku. Lepší je listová, více voní.

Inspirace na www.labuznik.com, pod názvem Indická čočková.

Bílá s masovými knedlíčky a smetanou

19. června 2012 v 10:13 | Jana H. |  Polévky

200 g mletého masa
sůl
pepř
1 vejce
1 malá cibule
1 lžička česnekové pasty nebo 1 stroužek česneku
mléko
strouhanka na zahuštění

3 střední brambory
1 větší cibule
bobkový list
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
olej
150 ml smetany na vaření
listová petrželka nebo jiné bylinky

Nejdříve si zpracujeme mleté maso na kuličky. Do masa přidáme vejce, pepř, česnekovou pastu, mléko a propracujeme. Pak nasypeme strouhanku a ještě důkladně propracujeme. Z vypracovaného těsta si uděláme kuličky a odložíme stranou.
Na olej si dáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak vsypeme hladkou mouku a za stálého míchání uděláme jíšku. Zalijeme asi 1,5 l vody, vložíme masové kuličky , na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a zvolna vaříme doměkka.
Na závěr nalijeme smetanu, chvilku povaříme, přidáme petrželku popřípadě dosolíme.

Poznámka: pokud se do masa dává česneková pasta, už se nesolí, pasta je slaná dost. Pokud pasta není a dá se česnek, tak se podle chuti osolí.

Inspirace na www.toprecepty.sk, pod názvem Polévka s mletým masem se smetanou ( přeloženo do češtiny).

Hovězí guláš na pivu

14. června 2012 v 10:34 | Jana H. |  Hovězí maso

600 g hovězího předního masa
3 větší cibule
1 rajský protlak
1 lžička pálivé papriky
4 stroužky česneku
1 lžička kmínu
sůl
majoránka
1 zelená paprika
½ červené papriky
olej
chleba na zhuštění
250 ml piva

Na olej dáme nakrájenou cibuli, kmín a restujeme dozlatova. Pak vložíme na kostičky nakrájené maso a necháme zatáhnout. Přidáme protlak, mletou papriku, sůl, opět zarestujeme, podlijeme pivem a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a za pomalého dušení vaříme doměkka. Na závěr přidáme na nudličky nakrájené papriky a na plátky nakrájený česnek. Rozdrobíme plátek chleba a necháme rozvařit. Na závěr přidáme majoránku a podle potřeby dochutíme.
Podáváme buď s knedlíky nebo chlebem
Poznámka: podle potřeby podléváme buď vodou nebo pivem.
Porce: 3

Sekaná s kysaným zelím

14. června 2012 v 10:28 | Jana H. |  Mleté maso

500 g mletého masa
300 g kysaného zelí
1 cibule
1 - 2 vajíčka
1lžička drceného kmínu
sůl
pepř
trošku mléka
strouhanka na zahuštění
olej

Kysané zelí scedíme a pokrájíme na menší kousky. Do mletého masa přidáme pokrájené zelí a cibuli, vajíčka, sůl, kmín, pepř, mléko a hmotu pořádně prohněteme. Necháme chvilku odpočinout. Zahustíme podle potřeby strouhankou, vytvarujeme menší šišky , vložíme na pekáček s olejem a dáme do rozehřáté trouby péct.
Porce: 4

Srbské zelí

9. června 2012 v 15:57 | Jana H. |  Vepřové maso

500 g hlávkového zelí
350 g vepřového plecka
1 rajče
2 lžíce sterilované kapie
1 lžíce zelení petrželky
sůl
pepř
olej
cibule
lžička papriky sladké
jíška - hladká mouky, olej nebo máslo

Na olej dáme na osminky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené maso.


Osolíme, opepříme, přidáme papriku, podlijeme trošku vodou a dusíme. V polovině dušení přidáme na nudličky nakrájené zelí a dusíme doměkka. Rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Vložíme spolu s kapií do zelí. Z másla a hladké mouky si uděláme jíšku, zamícháme do zelí, chvilku povaříme. Na konec přidáme petrželku.

Podáváme s chlebem nebo bramborovými knedlíky.

Porce: 4

Zdroj: 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně

Sekaná v toastovém chlebu

9. června 2012 v 15:51 | Jana H. |  Mleté maso

300 g mletého masa
1 menší cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
majoránka sůl
trošku mléka strouhanka na zahuštění
2 nožičky párku nebo klobásy
1 paprika
toastový chléb

Do mletého masa dáme všechny ingredience a vypracujeme klasickou sekanou. Formu na biskupský chlebíček vyložíme toastovým chlebem. Sekanou si rozdělíme na dva díly a jedním dílem vyplníme dno formy. Doprostřed dáme párek nebo klobásu a po stranách dáme na nudličky nakrájenou papriku. Přikryjeme zbytkem těsta a dáme do trouby péct.
Podáváme studené s hořčicí, křenem, okurkou, to už podle své chuti.
Pokud těsto zbude, můžeme usmažit karbanátky.
Porce: 4

Sugo s vepřovým masem a paprikou

6. června 2012 v 6:35 | Jana H. |  Vepřové maso

300 g libového vepřového plecka
1 větší cibule
1 střední karotka
50 g slaniny
50 g šunky
1 malý protlak
1 lžíce petrželky
125 ml červeného vína
sůl
pepř
½ kapie
bobkový list
olej

Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu a jemně osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a krátce osmahneme. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nahrubo namleté vepřové maso, rajský protlak a 2 - 3 minuty restujeme. Zamícháme 1 lžíci petrželky, bobkový list , přilijeme víno a směs necháme dusit. Postupně, podle potřeby ,podléváme vývarem. Dusíme asi 35 minut přikryté, pak odkryjeme, aby se voda vyvařila a omáčka měla hustší konzistenci. Chvilku před dokončením přidáme na kostičky nakrájenou papriku. Na závěr osolíme a opeříme.
Poznámka: v receptu je malá poznámka, že se sugo připravuje s vepřovými nožičkami, ale v surovinách nebyly uvedeny.
Zdroj: Moderní kuchařka - kuchařská škola od A do Z.
Porce: 4

Smetanovo - jogurtové palačinky

6. června 2012 v 6:21 | Jana H. |  Ostatní

250 ml smetany na šlehání
150 ml bílého jogurt
200 ml perlivé minerálky
200 g hladké mouky
4 - 5 lžic polohrubé mouky
3 vejce
špetky soli
olej na smažení
džem na potření

Smetanu, jogurt, minerálku, vejce, sůl vyšleháme dohladka.Za stálého šlehání postupně přidáváme mouky a šleháme až bude těstíčko hladké.
Pánev vytřeme olejem a smažíme palačinky dozlatova. Potřeme džemem a zarolujeme. Na závěr pořádně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka: palačinky jsem dělala trošku silnější než z klasického těsta. Jsou moc křehké, tak aby se dobře obracely. Ale kdo je umí obracet nadhozením , může je dělat slabší. Chce to vyzkoušet. V původním receptu je uvedená jiná gramáž, já jsem si ji upravila. Jinak suroviny jsem zachovala původní. V těstu není cukr, tak kdo má rád sladké, musí si je pořádně pocukrovat.
Porce: 2 - 3
Zdroj: www.toprecepty.sk , autorka Eva Hubová