Vítám Vás na mém blogu kastrůlek. Budu se snažit pro Vás vařit dobrá jídla tak, abyste se sem rádi vraceli.



Květen 2012

Karbanátky na cibuli

29. května 2012 v 9:15 | Jana H. |  Mleté maso

300 g mletého vepřového masa
1 vajíčko
sůl
trošku mléka
špetka pepře
1 malá cibule
strouhanka
2 střední cibule
kmín
1 lžíce oleje
1 lžička hladké mouky

Mleté maso dáme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vajíčko, sůl, pepř, trošku mléka a pořádně promícháme. Necháme chvilku odpočinout a pak zapracujeme strouhanku. Vytvoříme karbanátky a dáme na rozpálený olej zprudka opéct. Přendáme na talíř. Do výpeku dáme nakrájené zbývající dvě cibule, osolíme, okmínujeme, vložíme opečené karbanátky a dusíme. Nejprve ve vlastní šťávě, pak když se začne cibule přichytávat na dno pánve, podle potřeby podléváme vodou. Na závěr, když je cibule rozdušená, posypeme lžičkou hladké mouky, podlijeme trošku vodou, aby se utvořil pěkný sos. Provaříme asi 10 minut za stálého míchání.
Podáváme s bramborami nebo bramborovými knedlíky se zelím nebo špenátem, bramborovou kaší apod.
Poznámka: kdo má kvalitní pánev nemusí olej dávat, karbanátky tuk pustí samy.
Porce: 2 - 3

Bramborový salát s rukolou

29. května 2012 v 9:08 | Jana H. |  Saláty

5 středních brambor
3 stroužky česneku
2 hrsti rukoly
kousek pórku
sůl
pepř
zálivka podle chuti

Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na plátky. Já je protlačím kráječem na vajíčka. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opeříme, přidáme rukolu, a na kolečka nakrájený pórek. Promícháme a zalijeme zálivkou nebo majonézou, jogurtem, olivovým olejem , to už podle chuti každého.
Porce: 2

Chudí rytíři

22. května 2012 v 16:17 | Jana H. |  Moučníky

veka nebo toastový chléb
250 g tvarohu
rozinky namočené v rumu
3 vajíčka
strouhanka
olej
cukr krupice a krystal na obalení

Pokud máme veku tak ji nakrájíme na plátky. Tvaroh rozmícháme s cukrem, přidáme rozinky namočené do rumu a promácháme. Plátky veky namažeme z jedné strany tvarohem a přitiskneme druhý plátek. Smočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova. Po usmažení obalíme v krystalovém cukru smíchaným třeba se skořicí .
Pokud máme toastový chléb, rozkrojíme na půlky, lépe se obaluje.

Pajšl z vepřového srdíčka

22. května 2012 v 16:10 | Jana H. |  Vnitřnosti

1 vepřové srdíčko
1 vepřový jazyk
sůl
celý pepř
bobkový list
nové koření
tymián
ocet
cukr
½ citronu
kousek másla
1 smetana a hladká mouka na zahuštění

Srdíčko očistíme a dáme vařit spolu s jazykem. Přidáme celou cibuli, sůl, bobkový list, nové koření, tymián, celý pepř, ½ omytého citronu, trošku octa a vaříme doměkka. Rychleji je uvařeno v tlakovém hrnci. Po uvaření jazyk vložíme do studené vody a oloupeme blánu. Obojí pak nakrájíme na kostičky. Do kastrolku dáme kousek másla, přidáme asi 2 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme přeceděným vývarem , přidáme nakrájené maso a chvilku povaříme. Na závěr zamícháme smetanu a ještě chvilku povaříme.
Dochutíme podle svých chutí.
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Porce : 3

Houbová omáčka

17. května 2012 v 11:05 | Jana H. |  Houby

100 g sušených hub
50 g másla
1 střední cibule
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
200 ml smetany na vaření
2 - 3 lžíce majolky
sůl
pepř

Houby namočíme nejlépe přes noc. Druhý den je dáme vařit. Do kastrolku dáme máslo , najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Až je cibule měkká, přidáme hladkou mouku a uděláme cibulovou jíšku. Zalijeme uvařenými houbami i s vodou, ve které jsme je vařili. Za stálého míchání provaříme tak, aby nezůstaly hrudky a mouka se provařila. Zalijeme smetanou, přidáme majolku , rozmícháme a odstavíme. Podle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme buď samostatně nebo s různě upraveným masem.

Zdroj: pořad na TV Prima Česko na talíři, podle p.J. Sapíka

Jelen na paprice

17. května 2012 v 10:57 | Jana H. |  Zvěřina

2 jelení plátky
1 střední cibule
1 lžička sladké papriky
1 lžička pálivé papriky nebo chilli
sůl
pepř
olej
hladká mouka

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Dáme na rozpálený olej osmažit. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, papriky a chvilku restujeme.Dáváme pozor, aby se paprika nespálila. Podlijeme trošku vodou a dusíme doměkka.
Poznámka. Pokud se cibule nerozdusí, můžeme ji na závěr rozmixovat.
Podáváme s rýží.
Porce: 2

Pikantní sýrové prsty

11. května 2012 v 16:49 | Jana H. |  Ostatní

250 g eidamu
1 lžička pikantního koření
olej

Na obalení:
hladká mouka
2 vejce
strouhanka na obalení

Sýr nakrájíme na hranolky asi 2 cm široké a
1 cm silné. Do vajíčka rozšleháme zvolené koření. Hranolky obalíme v mouce, pak ve vajíčku a strouhance a opět ve vajíčku a strouhance. Jsou lepší 2x obalované. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje.
Podáváme s bramborami a tatarskou omáčkou.
Poznámka: měla jsem ostrou grilovací směs, musí se dát pozor na sůl v koření, sýr je slaný sám o sobě.
Porce. 2 - 3

Kuřecí závitky se špenátem na cibuli

11. května 2012 v 16:43 | Jana H. |  Kuřecí maso

2 kuřecí prsa
3 větší cibule
kmín
sůl

Náplň:
½ mražené špenátu
1 malá cibule
50 g šunky nebo šunkového salámu
1 stroužek česneku
olej

Nejdříve si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme trošku oleje, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a česnek a zarestujeme. Z rozmraženého špenátu slijeme vodu , šunku nakrájíme na menší nudličky a přidáme k cibuli. Za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho až se všechna voda vyvaří. Náplň by měla být hustší.
Prsíčka rozřízneme naplocho , vložíme do mikrotenového sáčku opatrně rozklepeme na větší plát. Osolíme a potřeme náplní. Zavineme a pořádně utáhneme, aby náplň při pečení nevytekla . Do zapékací misky si dáme trošku oleje, na kolečka nakrájenou cibuli, vložíme závitky, posypeme kmínem , osolíme , malinko podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby péct.
Pečeme dozlatova asi 50 minut podle trouby. Během pečení přeléváme závitky výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.
Porce: 2

Pelmeně

7. května 2012 v 13:52 | Jana H. |  Ostatní

Těsto:
300 g polohrubé mouky
1 vajíčko
½ lžičky soli
1 lžíce oleje
asi 100 ml vody

Náplň:
300 g mletého masa
1 vajíčko
sůl
pepř
1 malá cibule

zakysaná smetana
kopr

Nejdříve si připravíme masovou náplň. Maso smícháme s vajíčkem nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme a pěkně propracujeme.
Z mouky, vajíčka, soli, oleje a vody vypracujeme hladké těsto asi jako na nudle. Rozválíme a pomocí skleničky vykrajujeme kolečka. Na kolečka klademe masovou náplň. Okraje pořádně přitiskneme k sobě a třeba pomocí vidličky okraje stlačíme.
Vaříme v osolené vodě asi 8 - 10minut.
Uvařené pelmeně potřeme zakysanou smetanou a posypeme jemně nakrájeným koprem.
Porce: 2
Zdroj: internet

Nebeské řezy

7. května 2012 v 13:48 | Jana H. |  Moučníky

Na piškot :
200 g polohrubé mouky
200 g krupičkového cukru
4 vejce
10 lžic horké vody
10 lžic oleje
1 prášek do pečiva

Na krém:
750 mléka
3 vanilkové pudinky
3 zakysané smetany
1,5 balení piškotů
1 hrnek instantní kávy
rum

Granko kakao na posypání

Nejdříve si uvaříme pudink. Do mléka za stálého míchání přidáme pudinkové prášky , cukr a přivedeme k varu. Uvařený pudink odstavíme a necháme vychladnout.
Žloutky šleháme spolu s cukrem .Postupně přiléváme olej.Do vyšlehané hmoty přidáme vodu, zamícháme a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech s vyšším okrajem na pečící papír a dáme do vyhřáté trouby. Pekla jsem na 150 stupňů v horkovzdušné troubě asi 10 minut. Upečený piškot necháme vychladnout.
Do vychladlého pudinku zašleháme zakysané smetany. Polovinu krému natřeme na piškot. Poklademe piškoty namočenými v kávě s rumem. Naneseme druhou polovinu krému, uhladíme, posypeme kakaem a dáme do ledničky ztuhnout.

Kuřecí aspik

3. května 2012 v 11:09 | Jana H. |  Ostatní

1 větší kuřecí stehno nebo prso
3 lžíce hrášku
2 lžíce nakládané papriky
2 menší sladkokyselé okurky
2 sáčky želatiny na tlačenku
( jeden sáček na 300 ml vody
ocet
cukr

Kuřecí maso dáme vařit do osolení vody a vaříme doměkka. Uvařené maso zbavíme kůže , obereme a přendáme do mísy. Přidáme hrášek, papriky a na půlkolečka nakrájené okurky a promícháme. Připravíme si želatinu Do 600 ml vody přilijeme trošku oceta podle chuti a zamícháme cukr tak, aby byl nálev sladkokyselý. Přidáme želatinu a necháme chvilku nabobtnat. Pak přivedeme k varu a chvilku povaříme. Necháme vychladnout, ale nesmí nám začít želírovat. Musíme hlídat. Želatinu přidáme do směsi, promícháme a vlijeme do formy, vystlané potravinářskou folií. Nebo musíme před nalitím formu vypláchnout studenou vodou. Vychladlý aspik dáme do ledničky ztuhnout nejlépe přes noc.

Brokolicová pomazánka

3. května 2012 v 10:56 | Jana H. |  Ostatní


1 tvaroh
1 mešní balení brokolice
1 menší mrkev
sůl
pepř
2 stroužky česneku
2 - 3 lžíce majolky




Brokolici rozebereme na růžičky, košťály odřežeme a použijeme třeba do polévky. Jednotlivé růžičky a očištěnou mrkev dáme do vody a vaříme asi 10 minut. Zalijeme studenou vodou a necháme vychladnout. Tvaroh dáme do misky , přidáme nahrubo nastrouhanou brokolici i mrkev , prolisovaný česnek, sůl, pepř, majolku a směs promícháme. Podáváme s pečivem.
Poznámka: mrkev můžeme nahradit šunkou.